Moeite met afvallen? 7 redenen waarom je juist aankomt tijdens je dieet
Afvallen is niet makkelijk. Hoe frustrerend is het als je heel erg je best doet, maar er nauwelijks verbetering te zien is? De kilo’s gaan er maar niet af en soms kom je zelfs aan. Schiet niet in de stress, want dit is heel normaal! Het lichaam gaat een hele verandering door. Daarbij weegt spiermassa meer dan vet. Als je meer sport moet je niet vergeten dat dit er ook mee te maken kan hebben. Maar waardoor kom je nog meer aan tijdens je dieet? Deze zeven redenen helpen je op weg.
#1 Veranderingen op korte termijn zijn minder effectief
Het eerste waaraan gedacht wordt bij afvallen is een streng dieet. Tijdens dit dieet staren mensen zich blind op het verlagen van de kilo’s op de weegschaal. Deze verandering zal werken op korte termijn maar niet op lange termijn. Dit komt doordat de oude leefstijl hierna weer wordt opgepakt. Al het harde werk blijkt na een tijdje voor niets te zijn geweest. De weegschaal geeft al gauw jouw oude gewicht aan of zelfs daarboven. Het lichaam ondergaat een soort jojo-effect. Wil je echt zorgen voor blijvende verandering? Begin dan met het veranderen van jouw leefstijl. Maar waar te beginnen.. Best lastig, want welke oefeningen zou je gaan doen en wat kan/mag je dan eten? In deze guides helpen wij jou op weg. Check welke guide bij jouw levensstijl past.
#2 De verandering moet bij jou passen
Tijdens het afvallen ben je aan het leren wat werkt voor jouw lichaam. Het is een proces dus maak je niet te veel zorgen als het allemaal niet zo snel gaat. Een tegenslag is niet erg! Kijk terug naar wat er anders kan en maak een kleine aanpassing. Wanneer je een keer chips eet dat ben je niet meteen ongezond. En als je een keer een salade eet ben je niet meteen gezond. Zorg dat je een patroon ontwikkelt wat je vol kan houden. Het leven moet ook leuk blijven. Af en toe eens snoepen hoort erbij. Afvallen is veel meer dan letten op je voeding. Denk ook aan dagelijkse beweging. Blijf niet te lang zitten maar ga even een rondje wandelen. Echt sporten staat hier los van.
#3 Onvoldoende brandstof
In het begin van een streng dieet zal je zien dat je afvalt, dit heeft voornamelijk te maken met het verliezen van vocht. Als je plotseling veel minder calorieën binnenkrijgt dan is dit een flinke klap voor je lichaam. Je lichaam gaat hetgeen afbreken wat de meeste energie verbruikt: de spieren. Spieren zijn ook zwaarder dan vet. Je valt dus wel af maar niet op de goede manier. Spiermassa en vocht gaan verloren en deze daling is terug te zien in jouw gewicht. Dit wil je niet! Zorg daarom dat je genoeg brandstof binnenkrijgt en je slim gaat afvallen.
#4 Je stelt te grote doelen op
Maak het makkelijk en stel kleinere doelen voor jezelf. Het einddoel halen wordt zo makkelijker maar ook veel leuker. Succes is meer dan alleen een aantal kilo afgevallen zijn. Succes is bijvoorbeeld het behalen van je stappendoel, het eten van twee stuks fruit op een dag of genoeg geslapen te hebben. Het gaat erom dat je iets behaalt wat je voorheen niet of minder deed. Deze kleine ontwikkelingen zullen zorgen voor een motivatieboost en hebben samen een grote impact.
#5 Het eten van de juiste voeding
Als je gaat afvallen dan hoef je echt niet de hele dag op wortels te knagen. Maar let wel op wat je precies eet. Probeer zoveel mogelijk de ultrabewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Kijk bijvoorbeeld naar de ingrediënten lijst van een product. Het ingrediënt wat vooraan staat daar zit het meeste van in. Staat er bijvoorbeeld suiker vooraan als je een pastasaus koopt? Dan weet je dat dit een ongezond product is. Staan er tomaten vooraan? Dan weet je dat het een gezondere saus is.
Ook interessant om eens te lezen, is dit artikel over gezond afvallen en juist niet tè weinig eten.
#6 De invloed van stress
Mensen zijn tijdens een dieet vaak erg oplettend op wat ze wel en niet mogen eten. Dit veroorzaakt stress met als gevolg dat je niet afvalt. Ook kan stress ervoor zorgen dat je een grotere behoefte hebt naar snelle energie (suikers). Maar na het nemen van deze snelle energie, krijg je sneller behoefte aan eten door de zogenaamde ‘sugarcrash’.
#7 Nachtrust:
Wanneer je te weinig slaapt zal je sneller een hongerig gevoel ontwikkelen. Het gevolg van vermoeidheid is dat je lichaam gaat vragen om energierijk voedsel als suikers en koolhydraten. Ook krijg je minder zin om te bewegen waardoor je ook minder gaat sporten. Met voldoende slaap voel je je dus energieker en zal je ook af gaan vallen.