Anna gaat op de gezondere toer

Food & Recipes door anna FG

Ieder jaar benader ik de decembermaand met gemengde gevoelens. Aan de ene kant kijk ik er naar uit om mijn ‘Fit Girl duties’ even aan de kant te schuiven, maar aan de andere kant kost het me daarna zo veel moeite om weer back in the game te komen. Twee weken minder sporten en meer cheaten lijkt misschien niet zo’n ramp, maar toch laat het zijn sporen achter. Ik heb daarna écht even moeite om mijn draai weer te vinden; vooral met eten! Toch weet ik, dat ik me een stuk beter en lekkerder in mijn vel voel als ik de draad weer oppak. Dus heb ik besloten meteen woord bij daad te voegen. Let’s go!

Goede Voornemens

Met een paar kleine aanpassingen maak je de meest gegeten maaltijden nét even dat beetje gezonder. Even re-booten na al alle oliebollen, champagne, kerstkransjes en uitgebreide kerstdiners. Gezond eten, hoe zat dat ook al weer? Albert Heijn helpt het jaar nog gezonder te starten dan het vorige jaar met 6 goede voornemens. Ideaal! Deze opfrisser kon ik wel gebruiken. Ik heb ze uitgeprint en op mijn koelkast gehangen, als geheugensteuntje!

#1 - Geniet vaker van groente en fruit

Groente en fruit zitten vol goede voedingsstoffen. Voeg daarom aan je lunch of avondmaaltijd een extra groentesoort toe. Of fruit aan je ontbijt, dan begin je de dag goed.

#2 - Goed idee: dagje zonder vlees

Wissel vlees eens af met andere eiwitten, zoals vis, ei, peulvruchten en vleesvervangers, zoals tofu.

#3 - Voedingsvezels, superbelangrijk

Vezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Ze zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en dat je minder snel trek krijgt.

#4 - Ga voor goede vetten

Vette vis, zoals haring, zalm en makreel, maar ook avocado en noten zitten boordevol goede vetten die je lichaam goed kan gebruiken.

#5 - Lekker variëren

Eet je vaak hetzelfde? Dan kan je lichaam belangrijke voedingsstoffen missen. Varieer wat vaker. Zo krijg je verschillende vitaminen en mineralen binnen.

#6 - Kook wat vaker zelf

Gebruik hiervoor verse producten en kruiden. Dit geeft extra smaak aan je maaltijd. Het is niet alleen lekker, maar ook verrassend makkelijk.

Zelf ga ik deze tips toepassen door te variëren met mijn ontbijt, lunch en diner. In plaats van granola (wat super lekker is maar ook veel natuurlijke suikers bevat) ga ik mijn dagen de komende tijd starten met bananenpannenkoekjes. De ene keer doe ik havermout in het beslag, de andere keer eet ik het met blauwe bessen. En weet je wat; ik ga het ook een keer met noten proberen! Hetzelfde geldt voor mijn lunch en diner. De komende tijd deel ik mijn gezonde variaties op Facebook en Instagram, dus als je op zoek bent naar inspiratie houd deze dan goed in de gaten.

Kijk voor meer info over deze goede voornemens even op: http://www.ah.nl/gezonderetoer

Plan de campagne

1. Structuur en regelmaat

Ben jij ook van plan om deze maand weer op de gezondere toer te gaan? Voor mij is structuur en planning essentieel als het op gezonder leven aankomt. Als ik mijn maaltijden en workouts plan, heb ik minder de neiging om het hazenpad te nemen. Ik schrijf het op in een boekje, lekker ouderwets. En als ik op zoek ben naar gezonde food inspiratie dan neem ik regelmaat een kijkje op de AH Community. Het is dé plek om geïnspireerd te worden en te discussiëren over de beste, lekkerste en meest originele recepten. Superhandig! Ik vind er regelmatig handige tips, en die schrijf ik ook op in mijn boekje. Eigenlijk is het een soort gezond dagboekje. Als ik dan volgend jaar in januari weer op hetzelfde punt ben aanbeland, blader ik gewoon even terug in mijn dagboekje om mezelf eraan te herinneren dat gezonder eten eigenlijk superchill is.

2. Team up

Ik merk dat ik de laatste tijd moeite heb om de Fit Girl motivatie uit mezelf te halen. Een paar maanden geleden sportten mijn vriend en ik veel samen, maar dat zijn we de laatste tijd een beetje kwijtgeraakt. Het enthousiasme wat ik niet in mezelf kon vinden heb ik toch geprobeerd op hem over te brengen. Met succes: binnenkort gaan we weer samen knallen in de gym. Ik zeg altijd maar, gedeelde smart is halve smart! Mijn advies: vind een medestander waarmee je al je lief en leed kunt delen. Er iets niets fijner dan trots je zweetselfies en mealpreppies sharen.

3. Beloning

Voor niets gaat de zon op! Ik vind, dat als jij een week lang netjes al je maaltijd voorbereid hebt en braaf naar de sportschool bent geweest, daar best iets tegenover mag staan. Die super nice schoenen, die je totaal niet nodig hebt, maar wel prachtig staan (bijvoorbeeld). Vier je overwinningen! Zo maak je het leuk voor jezelf. En als je een vriend of vriendin zo gek hebt gekregen om samen met jou op de gezondere toer te gaan, kun je die overwinningen gezellig samen vieren. In voor- en tegenspoed, niet waar?

Wat is jouw gouden tip voor het kickstarten en onderhouden van je gezonde levensstijl? En welke gezonde variaties maak jij op alledaagse gerechten? Laten we elkaar een handje helpen! Deel jouw tips & tricks onder deze post of wordt ook lid van de AH Community.