Gezond ontbijt: overnight oats

Food & Recipes door anna FG

Sommige van jullie weten misschien al wat overnight oats zijn, maar voor degene die het niet weten: ik ga jullie vertellen wat het zijn en hoe fantastisch het is! Naast groene smoothies, zijn overnight oats mijn favoriete ontbijt en nooit een teleurstelling!

Havermout zit vol met vezels die helpen bloedsuiker pieken en dalen te voorkomen, het bevordert je spijsvertering en zorgt lang voor een verzadigd gevoel. Ik mix mijn havermout vaak met wat lijn- en chiazaad. Dit zorgt ervoor dat ik mijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetzuren binnen krijg en wat extra proteïne en mineralen zoals, calcium en magnesium van het chiazaad. Natuurlijk zorgt een kleine eetlepel chiazaad niet voor genoeg proteine inname, maar het helpt me wel op weg.

Je kunt overnight oats met alle soorten melk maken: amandelmelk, havermelk, soyamelk en speltmelk of gewoon koemelk. Ik raad je aan om regelmatig te wisselen tussen verschillende soorten melk. Variatie is belangrijk voor je gezondheid en houdt het leuk.

Ingrediënten

  • ½ kop (glutenvrije) havermout
  • ½ kop lijnzaad
  • ½ kop chiazaad
  • ½ kop amandel- /hazelnoot- /rijst- /koemelk
  • 1 theelepel kaneel
  • Optioneel: 1 of 2 eetlepels extra water, afhankelijk van de gewenste dikte

Bereiding

Doe alles in een kom en zet het tenminste 3 uur in de koelkast. Ik maak het altijd ‘s avonds en zet het dan in de koelkast. ‘s Ochtends doe ik er nog fruit bovenop (blauwe bessen zijn mijn favoriet! Er zit weinig suiker in, zit vol met antioxidanten en ik vind ze gewoon heerlijk) en soms tahin, noten of gojibessen.