Powernap: is het nou wel of niet gezond?

Body & Health door Lien

Heb je een onrustige nacht achter de rug? Dan is er niets zo fijn als een powernap. We vertellen je wat er wel en niet gezond is aan een kort dutje.

Een powernap is als een shot van vitaliteit: het helpt je taken af te ronden, creatiever te zijn en je humeur op te krikken. Toch kan zo'n dutje je ook juist slaperiger maken. Hoe zit het precies?

Wel of niet een powernap?

Voordat je je overgeeft aan de verleiding van een dutje is het goed om stil te staan bij de reden van je vermoeidheid. Dit kan namelijk een teken zijn dat je slaapkwaliteit wat aandacht vraagt. Ontdek wat voor jou de ideale hoeveelheid slaap is om optimaal te functioneren. Over het algemeen wordt er aangeraden om zeven tot acht uur per nacht te slapen. Wordt je iedere ochtend uitgerust wakker na een ondoorbroken nachtrust? Dan is een powernap overbodig en juist verstorend voor je volgende nachtrust. Een keer een dutje kan geen kwaad. Als je er optimaal de vruchten van wilt plukken, slaap dan op deze manier:

Het juiste tijdstip

Niet alleen de lengte van je powernap doet ertoe, ook het tijdstip heeft effect. Onderzoek wijst uit dat tussen 1 en 3 uur 's middags het ideale moment is voor een dutje. Ga je te vroeg slapen? Dan kan het zijn dat je nog niet vermoeid genoeg bent om echt van de voordelen te profiteren. Later op de dag wegdoezelen is dan weer ongunstig voor je nachtrust.

Meer lezen: 4 technieken om lucide te dromen

De juiste duur

Kort, korter, kortst. Volgens slaapdeskundigen zou een dutje van 10 tot 20 minuten perfect zijn om de opgebouwde adenosine in je hersenen te verminderen. Adenosine is het stofje dat verantwoordelijk is voor het opwekken van vermoeidheid. Naarmate je langer wakker bent hoopt adenosine zich op en neemt je behoefte aan slaap toe. Langere dutjes kunnen helaas een 'katerig' gevoel achterlaten. Na ongeveer een half uur bereik je meestal de diepe slaapfase, wat het lastiger maakt om weer op te staan in vergelijking met een kort dutje van 20 minuten. Vergeet dus niet om een wekker te zetten!