Zo verbeter je je relatie met beweging en voeding

Fit & Training door Lien

Het kan soms lastig zijn om je healthy flow vol te houden. Opeens krijg je toch weer zin in een chocoladereep vol suiker of het overslaan van je bezoekje aan de gym. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om een gezonde relatie met beweging en voeding op te bouwen. Zo eet je gezond en beweeg je veel, waardoor je af en toe toch een uitzondering kunt maken voor een cheatday.

Gezonde relatie met beweging en voeding

Gezond eten is al jaren een trend. Ondanks dat kan het enorm verleidelijk zijn om even snel wat eten te bestellen bij de fastfood zaak om de hoek. Hetzelfde geldt voor bewegen. Iedereen weet dat het gezond is, maar stiekem pakken we liever de auto dan de fiets. Gelukkig kun je je bewuster van je relatie met beweging en voeding worden, en ‘m vervolgens aanpassen naar hoe je wilt. We delen een tip die daarbij kan helpen

Begin klein

Het geheim zit ‘m in het klein beginnen. Focus niet op de hele ladder, maar begin bij de eerste trede. Kleine stapjes maken het verschil. Vervang bijvoorbeeld wit brood met bruin brood. Of vermijd tijdens het boodschappen doen het gangpad met zoetigheid. Of misschien wil je niet per se dingen schrappen, maar juist toevoegen, zoals vitamines en mineralen. Maak dan bijvoorbeeld een eetschema met alles wat je in de week nodig hebt qua voedingsstoffen. Zo schaf je nieuwe voedingsproducten ook bewuster aan. Ze dienen niet alleen om je smaakpapillen van sensaties te voorzien, maar ondersteunen ook allerlei lichaamsfuncties. Hetzelfde geldt voor je relatie met beweging: begin klein. Misschien dat je je dagelijkse aantal stappen met 1000 omhoog kunt schroeven, en de week erna weer. Of dat je een lijstje met redenen op kunt hangen waarom je je bezoekje aan de sportschool niet wilt overslaan. Zo motiveer je jezelf om toch die ene work-out te gaan doen.

Waarom is klein beginnen belangrijk?

Wanneer je te grote doelen stelt werkt dit al snel demotiverend. Je weet dat er enorm veel moet gebeuren om die goals te behalen. De keuze om dan voor het vertrouwde of makkelijke te kiezen is dan snel gemaakt. Ondanks dat je progress met kleine stapjes misschien minder snel lijkt te gaan, is dit de ideale manier om wel die doelen te behalen. Je maakt steeds een beetje vooruitgang en kunt consistent blijven. Die relatie met beweging en voeding gaat dan steeds een stukje verder de kant op zoals jij ‘m wilt hebben.

Good luck!

Ook interessant: zo kom je van sportschoolangst af