Recept: zo maak je zelf ijskoffie

Food & Recipes door Lien

Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is je dag niet compleet zonder een goede dosis cafeïne. Op warme dagen is het heerlijk om je koffie ijskoud te drinken, als een oppepper en verkoelend drankje in één. Met dit receptje maak je 'm supersnel.

Wat is een ijskoffie?

Wat onderscheidt dit drankje van een normale koffie? Een ijskoffie kun je zien als een zachte mix van ijsklontjes, koffie en je favoriete (plantaardige) melk. Soms wordt er een vleugje vanille-ijs en een toef slagroom aan toegevoegd om de textuur wat romiger te maken of voor meer zoetheid. Maar eigenlijk heb je voor het maken van dit drankje niet veel meer nodig dan koude koffie, ijsblokjes en melk. Grote kans dat je genoeg in huis hebt staan om dit snelle receptje meteen te kunnen maken.

Ijskoffie maken

Het maken van ijskoffie is eigenlijk heel simpel. Zorg ervoor dat je sterke koffie gebruikt, want de ijsklontjes maken de smaak iets zachter. Als je van zoet houdt, voeg dan een beetje suiker of siroop toe. Je kunt ook experimenteren met alternatieve zoetstoffen, zoals kokosbloesemsuiker. Voor de melk kan je uit talloze opties kiezen. De lekkerste voor bij je koffie zijn amandelmelk, macademiamelk of havermelk. Verder kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de melk juist weg te laten. Personaliseer de koffie naar hoe jij 'm het liefst drinkt!

Nodig:

  • Een sterke of dubbele espresso
  • Een beetje suiker of siroop
  • Een handvol ijsklontjes
  • Een scheutje melk 

Meer lezen: Voeding die je serotonineaanmaak verhoogt

Hoe je het maakt:

  1. Vul een glas voor ongeveer driekwart met ijsklontjes.
  2. Voeg dan een beetje suiker of een scheutje siroop toe.
  3. Giet voorzichtig de espresso over het ijs.
  4. Voeg een scheutje melk toe voor wat romigheid.
  5. Roer even en geniet meteen van je zelfgemaakte ijskoffie.

In een paar minuutjes kun je jezelf verwennen met een heerlijke mix van koffie en verfrissing. Deze ijskoffie is perfect voor warme zomerdagen of wanneer je gewoon even wilt genieten van een verkoelend drankje.