Gewoontes die niet zo goed zijn voor je ogen

Body & Health door Lien

Good to know: er zijn bepaalde gewoontes die een negatief effect op je zicht kunnen hebben. Wil je je ogen gezond houden? Dan kan het fijn zijn om erachter te komen welke habits je wilt vermijden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo kun je weer aan je gezondheid werken. Deze keer niet aan het behalen van je fitness goals, maar wel het behouden van scherp zicht.

Je ogen en zonlicht

Vergeet jij wel eens je zonnebril wanneer de zon fel schijnt? Deze zo af en toe niet opdoen kan heus niet veel kwaad, maar het is misschien toch fijn om er wat vaker aan te denken. Een zonnebril dragen zorgt ervoor dat je meer beschermt bent tegen uv-stralen. En dat is fijn, want die uv-stralen een vervelend kwaaltje genaamd fotokeratitis veroorzaken. Deze ingewikkelde term wordt ook wel als sneeuwblindheid aangeduid. Iemand die daar last van heeft ervaart een verslechtert zicht door beschadiging van het hoornvlies. Dat klinkt niet echt als een pretje. Dus, neem die zonnebril standaard met je mee.

Te weinig groente eten

Zelfs voeding heeft effect op je ogen. Zo kan het regelmatig wortels eten je zicht juist ten goede doen. Genoeg reden om tijdens je volgende keer boodschappen doen eens wat wortelen in te slaan. Verder is het fijn om genoeg vitamine A en C binnen te krijgen. Een tekort aan deze twee stofjes kan dan ook tot vervelende aandoeningen leiden, zoals nachtblindheid en staar. Deze komen beide vooral op latere leeftijd voor. Dus, voorkom die kwaaltjes in de toekomst door nu geen tekorten op te lopen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Ook interessant: zo verbeter je je relatie met beweging en voeding