Beter herstel door diepere slaap dankzij supplementen

Body & Health door julia-wolters

Voldoende eiwitten eten, veel water drinken en genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen… Deze dingen dragen allemaal bij aan een goed herstel van jouw lichaam. Maar wist je dat een goede nachtrust ook erg belangrijk voor het herstel van jouw lichaam is?

Na een intensieve training kan jouw lichaam namelijk wel wat rust gebruiken. De nachtelijke uurtjes zijn daar bij uitstek geschikt voor. Niet iedereen kan echter makkelijk in slaap komen en diep slapen. Herkenbaar? Lees verder om erachter te komen hoe bepaalde nachtrust supplementen jouw slaap kunnen ondersteunen.

Hoe kunnen supplementen jouw nachtrust ondersteunen?

Wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken om beter te slapen, dan kun je overwegen om bepaalde nachtrust supplementen als hulpmiddel te gebruiken. Mogelijk heb je al weleens naar supplementen info gezocht, maar weet je niet precies welke soorten voedingssupplementen geschikt zijn. Er zijn namelijk tal van nutriënten en kruiden die kunnen bijdragen aan het bevorderen van jouw slaap.

Laten we onderstaand inzoomen op enkele nutriënten en kruiden die jouw nachtrust kunnen ondersteunen én relatief eenvoudig verkrijgbaar zijn in Nederland.

Valeriaan: De plant genaamd ‘valeriaan’ houdt verband met een ontspannend effect op het lichaam. Veel mensen gebruiken valeriaan tegen angst, stress en milde depressies. Ook zit dit kruid in veel nachtrust supplementen, waar velen baat bij hebben om beter te slapen.

Goudpapaver: Ook bekend als het slaapmutsje. In goudpapaver zitten alkaloïden die bijdragen aan een betere nachtrust en ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Veel voedingssupplementen ter ondersteuning van de nachtrust bevatten daarom goudpapaver.

Passiebloem: Passiebloem wordt al eeuwen gebruikt door inheemse stammen in Noord-Amerika. En daar zijn goede redenen voor te bedenken. Eén van die redenen is dat deze bloem bijdraagt aan het verkrijgen van een diepere slaap. Het lichaam ontspant zich tijdens de nachtelijke uurtjes en de slaap wordt daardoor optimaal ondersteunt. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel nachtrust supplementen met passiebloem verkrijgbaar zijn.

Melatonine: Beter bekend als het slaaphormoon. Jouw lichaam produceert een kleine hoeveelheid melatonine wanneer het donker wordt. Daardoor weet jouw lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Je kunt de kwaliteit van jouw slaap een handje helpen door melatonine supplementen te gebruiken. Doe dit wel altijd in overleg met een medisch specialist. Te veel melatonine gebruiken kan namelijk schadelijk voor de gezondheid zijn.

Magnesium: Tot slot bevatten tal van slaap supplementen het mineraal genaamd magnesium. Magnesium kan een diepere slaap verbeteren, omdat het voor een ontspannen gevoel zorgt nadat het ingenomen wordt. Ook houdt magnesium verband met de productie en afgifte van het slaaphormoon melatonine.

Welke invloed heeft een diepere slaap op jouw herstel?

Zoals eerder beschreven in dit artikel, zorgt een diepe slaap verbeteren ervoor dat het herstel van jouw lichaam effectiever verloopt.

Allereerst rust je op mentaal vlak beter uit wanneer je diep slaapt. Daardoor wordt het stresshormoon genaamd ‘cortisol’ verlaagt, wat een gunstige werking op het herstel van jouw lichaam heeft. Ook andere hormoonniveaus komen in balans tijdens een goede nachtrust. Dit draagt eveneens bij aan een efficiënter herstel van je lichaam en geest.

Alsmede ontspannen de spieren zich beter tijdens een goede nachtrust en worden spierscheurtjes sneller herstelt. Dit verkleint de kans op blessures gedurende de dagen nadat je een zware lichamelijk training gedaan hebt. Wanneer jouw lichaam, waaronder je spieren, niet goed hersteld zijn, kun je namelijk sneller last van blessures krijgen.

Het moge duidelijk zijn dat een goede nachtrust van belang is voor een goed herstel. Bepaalde nachtrust supplementen kunnen daaraan bijdragen - ze zorgen er namelijk voor dat je sneller in slaap valt en/of dieper slaapt.