De beste tips voor een sterke rug

Fit & Training door fitgirlcode

Ondanks het feit dat wij Fit Girls van nature erg actief zijn en de ene workout na de andere uitproberen, brengen de meeste van ons veel tijd achter het bureau door. Dit heeft invloed op je lichaamshouding en kan nare gevolgen voor je rug hebben. Maar wat is de juiste lichaamshouding en hoe zorg je zelf voor stabiliteit in je lichaam? In het recent uitgekomen E-book van de meubel- en woonaccesoire winkel Westwing geven experts tips om je rug gezond te houden en vind je enkele oefeningen die makkelijk thuis of op kantoor zijn uit te voeren.

Lichaamshouding

Het doel van Westwing met het E-book ‘Houd je rug fit: Feiten en adviezen voor een gezonde ruggengraat’ is om mensen erop te wijzen hoe belangrijk een gezonde houding is. Veel mensen nemen een verkeerde houding aan en staan verkeerd. Doordat bepaalde spieren slap zijn, proberen andere delen van het lichaam bewegingen te compenseren en dit leidt tot een verkeerde houding, zoals de welbekende holle rug. Vooral wij vrouwen zijn geneigd om tijdens het staan onze benen te kruizen - wij vinden deze houding vrouwelijk en sexy - maar voor de rug is het beter om rechtop te staan met beide benen stevig op de grond. Ook kruipen veel mensen wel 8 tot 9 uur achter hun laptop en hier is je rug echt niet blij mee. In het E-book vind je feiten over de ruggengraat en lees je ook hoe je een rugvriendelijke werkplek kunt creëren door middel van enkele simpele tips.

Vier tips om je rug recht te houden tijdens het werk:

 1. Stel je bureau zo in dat wanneer je je onderarmen op het bureau legt, er tussen de onder- en bovenarm een hoek van 90 graden ontstaat.
 2. Zorg dat de afstand tussen de ogen en het beeldscherm minstens 50 cm is.
 3. Vermijd een ronde rug! Houd je hoofd en schouders naar achteren en je rug recht.
 4. Zet alles wat je veel gebruikt binnen handbereik en zorg dat je overal bij kunt zonder je arm helemaal uit te moeten strekken.

Beweging

Daarnaast is het belangrijk om te bewegen. Te weinig beweging en een verkeerde spierbelasting kunnen namelijk tot rugpijn leiden, maar te veel beweging kan weer zorgen voor overbelasting van het lichaam. Het is dus een kwestie van alles met mate doen. Rugproblemen ontstaan over het algemeen niet door een zwakke rug, maar door een verkeerde manier van bewegen. Met de volgende oefeningen kun je lekker thuis of op het kantoor aan de slag!

Handwalk

 1. Buig eerst met gestrekte benen voorover totdat je handen de grond raken.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 2. Loop vervolgens op je handen naar voren en ga in een staande plankpositie staan.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 3. Kruip tenslotte, als dit mogelijk is, met je handen zo ver mogelijk naar voren en het liefst verder dan de steunpositie, tot wanneer je de spanning in je buik- en bilspieren kunt vasthouden.
 4. Daarna stap je met gestrekte benen naar je handen toe en begin je de oefening opnieuw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips voor de correcte uitvoering:
- Houd de hielen zo lang mogelijk op de grond.
- De benen blijven gestrekt.
- Span de bilspieren aan en houd je buik in.

Het doel van deze oefening is om de hele achterkant van je lichaam (rug, dijbenen en kuiten) te strekken en je bil- en buikspieren te activeren.

Optimaliseer je lichaamshouding door de bovenstaande adviezen en oefeningen thuis of op je werk te gebruiken en merk het verschil gelijk! Kijk voor meer tips op www.westwing.nl/houd-je-rug-fit-feiten-en-adviezen-voor-een-gezonde-ruggengraat/ en we horen graag hoe jij je rug fit en gezond houdt!