Bye bye stress

Fit & Training door fannetiek

Onrust, stress, te veel aan je hoofd, geen rust kunnen vinden. We móeten vaak zo veel van ons zelf. Althans, ik merk dat ik daar soms best last van heb.

Ik vind een dag he-le-maal niets doen heel fijn, maar ook heel moeilijk. Als zelfstandig ondernemer is er voor mij dan ook altijd wel iets te doen. Ik kan altijd wel een mailtje beantwoorden, altijd wat meer lezen over mijn vakgebied, er zijn altijd trainees die ik even kan spreken, en ik werk vaak graag vooruit maar soms is genoeg ook echt even genoeg.

Altijd aan

Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb ik geleerd is dat ik niet iedere dag ‘aan’ hoef te staan. Dat een dag niet verloren is als ik niet sport of minimaal 7 km heb gelopen. Dat ik niet iedere dag online aanwezig hoef te zijn. En alhoewel ik dat allemaal ook gewoon heel erg tof vind om te doen, is een soort rust in je leven (en hoofd) inbouwen, al is het maar een moment per dag, heel erg nodig in deze ‘altijd-aan-wereld’.

Als ik merk dat ik bijna overloop, plan ik altijd een ik-ben-er-ff-niet-weekend in. Ik beantwoord (bijna) geen telefoontjes. Ik check mijn socials niet. Ik doe mijn laptop niet open (behalve voor Netflix) en check zondagavond pas mijn mail en andere berichtjes weer. Wat ik dan wel doe? Soms helemaal niets, soms ga ik op pad. Dwalen door de stad, koffie drinken in tentjes die ik nog niet kende, en binge-waardige series kijken.

At ease

Als jij merkt dat je soms last hebt van stress of een onrustig gevoel, kijk dan eens naar onderstaand ‘at-ease-schema’. Op iedere dag van de week vind je een ‘rustgevende’ opdracht. Voer deze de komende week allemaal uit.

Aan het einde van de week kijk je hoe je je erbij hebt gevoeld. Wat er voor jou heeft gewerkt en wat minder. De opdrachtjes die jou inderdaad een rustiger gevoel hebben gegeven houd je er in, de andere niet.

Let’s go enne chill-ze deze week :)

Weekmenu:

Zondag – get ready

Maak je je zondagavond al druk over de komende crazy drukke week? Kies dan vandaag een quote of andere tekst die jou deze week helpt je focus te houden. Iedere keer dat je je gestresst voelt deze week, check je de quote (of maak er deze week je wallpaper van op je telefoon of computer) en onthoud je het gevoel dat deze woorden jou geven.

Maandag – gezonde maaltijd

Je bent wat je eet. Toch? Kies deze week daarom eens voor alleen maar verse groenten, volwaardige producten, geen snelle kantd-en-klaar-maaltijden en laat alle geraffineerde suikers staan. Drink meer water (of groene thee) dan je gewend bent en zorg dat je dagelijks al je vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Dinsdag – ga vroeg slapen

Slaap, en vooral kwalitatief goede slaap en voldoende slaap, zijn belangrijker voor je dan je denkt. Het bepaalt voor een groot deel hoe fit wij ons voelen en hoe hoog ons stresslevel is. Overigens, het bepaalt ook hoeveel cravings we hebben gedurende de dag. Zorg voor 7-8 uur slaap per nacht. Ga deze week iedere dag rond dezelfde tijd slapen, en sta rond dezelfde tijd op. Creeer een fijn bedtime ritueel, lees nog een paar bladzijden in een goed boek voor je gaat slapen, neem een warme douche en smeer je lijf in met je favo bodylotion, you name it, maar winding down voor je gaat slapen helpt bij het aanleren van een goed slaapritme.

Woensdag – ademen

Moment van stress? Ga heel even zitten, handen op je knieën, voeten plat op de grond en adem vier tellen in door je neus (let op hoe je buik en ribbenkast zich uitzetten), houd je adem even vast en blaas langzaam uit in vier tellen door je mond. Herhaal dit minimaal vijf keer.

Zelfs ik, die nog nooit een minuut in haar leven had gemediteerd, ben overtuigd van het feit hoe fijn meditatie kan zijn in momenten van drukte en stress.

Donderdag – YOU-time

Vandaag plan je een ‘date’ met jezelf. Zet je telefoon uit, leg je werk weg, zet je pc uit en boek een manicure, ga naar de kapper, neem een warm bad of lees het boek dat je al zo lang op je nachtkastje hebt liggen. Al is het maar een uurtje voor jezelf. De rest kan wachten. Echt heus.

Vrijdag – Have fun

Hoppa, de week is alweer voorbij! Plan een night out, ga uit eten, ga sushi happen met je BFF, ga naar de bios of ga de hele nacht dansen, doe in ieder geval iets leuks :)

Zaterdag – Ga naar buiten

Dwalen door de stad, dwalen door het bos, het park, het strand. Ga naar buiten en get some fresh air. Wandelen is niet alleen een hele fijne fatburner maar zorgt ook voor verlaging van je stresslevel. Een wandeling naar jouw favoriete koffietent telt ook!

Et voila, je bent klaar voor een nieuwe week. Ik ben benieuwd of je na deze week een iets relaxter gevoel hebt.

Ik check nog even m’n mail en ga daarna weer m’n Netflix serie bingen :)

xoxo