Clean eten: Wat is het en kun jij het ook?

Food & Recipes door roos-aduagyei

Wanneer je regelmatig blogs bezoekt, is de trend van 'clean eten' je vast niet ontgaan. Ook op Instagram is het helemaal hot. Op dit moment is de hashtag #cleaneating al ruim 21 miljoen keer gebruikt. Hoog tijd dus om eens te onderzoeken wat het precies is en of het wel zo gezond is. Daarnaast deel ik ook een aantal tips waarmee jij een start kunt maken aan een clean voedingspatroon. 

Wat is clean eten?

In principe komt het erop neer dat je zo veel mogelijk onbewerkte voeding eet. Het is een hele andere manier van omgaan met eten. Je eet namelijk alleen echt eten en geen 'producten'. En met 'echt' eten wordt food bedoeld waar geen onnodige stoffen aan toe zijn gevoegd. Een banaan van de boom is dus 'echt' eten, je favoriete chips daarentegen niet. Aan chips is namelijk een hoop toegevoegd, en aan een banaan niet.

Toch wordt er ook aan voorverpakte stukken fruit en groente een hoop toegevoegd. Dit maakt het meteen weer niet-clean. Je kunt vaak aan de ingrediëntenlijst zien of iets clean is of niet. Wanneer er meer dan 5 ingrediënten in zitten weet je eigenlijk al direct dat het niet clean is. Deze onnatuurlijke voedingsmiddelen passen dus niet in een clean dieet. De potjes en blikjes worden dus vervangen voor enkel verse (zelfgemaakte) varianten.

Waarom zou ik clean moeten eten?

Bewust omgaan met eten is hartstikke belangrijk. Je kunt letten op je vleesinname en zorgen dat je meer groenten en fruit binnenkrijgt, maar je kunt ook een stapje verder gaan. En dat stapje verder ga je wanneer je besluit om clean te eten. Het kost enige inspanning, maar op deze manier krijgt je lichaam alleen voeding binnen zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Het is inmiddels wel bewezen dat de pastasauzen vol met suiker niet goed zijn voor ons. Een gezond alternatief is een zelfgemaakte saus die enkel bestaat uit groente en kruiden. Wanneer je besluit om clean te gaan eten, en al die ongezonde toevoegingen en e-nummers te verbannen, krijg je logischerwijs een gezonder lichaam. En dat is natuurlijk wat we willen! Je huid wordt een stuk gezonder en daarnaast zul je ook minder vaak last hebben van een opgeblazen gevoel. Iets wat vaak wordt veroorzaakt door onnodige voedingsstoffen die worden toegevoegd aan ons eten. Als je lichaam minder hard hoeft te werken om al die rotzooi af te breken, heeft het veel meer tijd over belangrijke dingen. Zoals vet verbranden en mooie nagels, huid en haar creëren.

Daarnaast is onbespoten voedsel natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Minder plastic + minder bestrijdingsmiddelen = Een blije aardbol.

Niet clean eten = vies eten

Vaak wordt er gedacht dat je per se clean moet eten wanneer je bewust en gezond wilt leven. Wanneer je geen clean eet schema volgt zou dit betekenen dat wat jij eet vies en ongezond is. En dat is natuurlijk niet terecht. Het is niet voor iedereen mogelijk om al je boodschappen op een biologische markt te halen. Daar hebben veel mensen simpelweg de tijd en het geld niet voor. Er zijn een hoop dingen waar menig vrouw onzeker over is, en dit is er één van. Het is onnodig om je onzeker te voelen door jezelf constant te vergelijken met mensen die wel 100% clean eten. Er worden zo veel beloftes gedaan door producenten die claimen dat hun producten helemaal clean zijn terwijl het niet zo is. Dus zelfs wanneer je denkt dat je supergoed bezig bent, kan dit in werkelijkheid vies tegenvallen. Dit maakt het allemaal extra verwarrend.

Zo eet jij zo veel mogelijk clean:

In één keer volledig clean eten is een hele stap. Je kunt ook kleine aanpassingen doen in je voedingspatroon waar je lichaam al super happy van wordt. Ik zet de beste tips hier onder voor je op een rijtje:

  • Zorg dat je veel eiwitten binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van magere kwark, noten, pitten, zaden, eieren en verse vis. Eiwitten zijn daarnaast ook heel belangrijk wanneer je regelmatig sport. Deze zorgen er namelijk voor dat je sneller spierballen kunt kweken.
  • Kies voor volkoren. Dit kun je doen bij pasta maar ook bij brood. Wanneer het op rijst aankomt kun je het beste kiezen voor zilvervliesrijst.
  • Koop groenten en fruit op de markt. Hier is het allemaal nog lekker vers en niet voorverpakt. Een eigen groentemix maken is zó gedaan en het is stiekem ook wel een stuk leuker dan een kant-en-klaar zakje kopen.
  • Geloof niet alles wat je leest. Veel merken hebben er een handje van om claims te doen die niet waar zijn. Gluten-vrije eieren bijvoorbeeld. Dat is dus echt dikke bullsh*t. Gebruik je gezonde verstand en probeer altijd te kiezen voor voeding waar zo mín mogelijk ingrediënten in zitten.

Zo zie je maar weer dat clean eten niet per se heel lastig is. Het kost zeker wat tijd wanneer je jezelf erin gaat verdiepen, maar wanneer je het eenmaal doorhebt is het zo gepiept. En er is heus niemand die jou vertelt dat je 100% clean moet gaan eten. Sterker nog, dat bepaal jij helemaal zelf. Maak de keuzes waar jij je goed bij voelt, dat is altijd het beste!

Wat betekent een gezond eetpatroon voor jou?