Crosstrainer kopen? Hier moet je op letten!

Fit & Training door chrismuru

Een crosstrainer is het ideale fitnessapparaat voor een goede thuistraining; je kunt trainen wanneer het jou uitkomt, in het comfort van je eigen huis. Met een crosstrainer kun je je benen, billen, armen en buik trainen, allemaal tegelijkertijd. Het zijn geweldige cardio apparaten, zowel voor intense trainingen als voor low-impact workouts. Daarbij zijn crosstrainers minder belastend voor je gewrichten dan veel andere fitnessapparaten. Een goede crosstrainer kopen kan echter nogal een uitdaging zijn als je niet weet waar je precies op moet letten. Daarom hebben we een aantal handige tips voor het kopen van een crosstrainer op een rijtje gezet!

Voordat je op zoek gaat naar een crosstrainer…

Voordat je meteen op zoek gaat naar een crosstrainer, zijn er een aantal zaken om over na te denken. Ten eerste: Waar ga je je crosstrainer neerzetten? Het is niet aan te raden om fitnessapparatuur in koude ruimtes of garages neer te zetten. Door de temperatuurschommelingen kan er namelijk vocht in de computer en printplaatjes komen. Hou er ook rekening mee dat je zeker zo’n 10 centimeter vloeroppervlak bij de lengte en breedte van de crosstrainer moet optellen. Op die manier zorg je dat het fitnessapparaat toegankelijk is en dat je genoeg ruimte hebt om comfortabel te sporten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer?

Het maximale gebruikersgewicht

De meeste fabrikanten van crosstrainers hanteren een maximaal gebruikersgewicht van ongeveer 130 kilo. Vaak geldt: hoe beter de kwaliteit van het apparaat, hoe hoger het maximale gebruikersgewicht.

De juiste staplengte

De staplengte is de maximale afstand tussen de achterkant van je voorste voet en de voorkant van je achterste voet. Kwalitatief hoogwaardige crosstrainers hebben doorgaans een langere staplengte (meer dan 45 centimeter). De staplengte beïnvloed je bewegingsbereik op de crosstrainer. Bij een rustige looppas is je staplengte kort, maar als je de snelheid en intensiteit van je workout vergroot, worden ook je staplengtes langer. Als je een crosstrainer aanschaft met een paslengte die te kort is, zul je je beperkt voelen en kunnen de bewegingen ongemakkelijk en onnatuurlijk aanvoelen.

De weerstandsniveaus

Het aantal weerstandsniveaus op een crosstrainer kun je vergelijken met het aantal versnellingen op een fiets. Over het algemeen geldt dat crosstrainers in een wat hogere prijsklasse meer weerstandsniveaus hebben. Maar een crosstrainer met 20 verschillende niveaus hoeft niet per definitie meer weerstand te bieden dan een crosstrainer met slechts 10 niveaus – de niveaus op de laatstgenoemde liggen mogelijk gewoon wat verder uit elkaar.

De kleine lettertjes

Kijk voor aankoop goed naar de algemene voorwaarden van een crosstrainer. Hoeveel dagen heb je retourrecht? Hoe lang heb je garantie? En wat valt er allemaal onder die garantie?

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je een crosstrainer gaat kopen? Check dan dit uitgebreide crosstrainer aankoopadvies.

Crosstrainers vergelijken met Knibble

Weten waar je op moet letten maakt de keuze voor een crosstrainer nog niet eenvoudiger. Het aanbod is groot, dus het kan dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Knibble is een vergelijkingssite die voor jou de beste crosstrainer aanbiedingen uit meer dan 250 shops heeft verzameld. Je krijgt niet alleen inzicht in de verschillende merken en modellen die er verkrijgbaar zijn, maar ook in de prijzen en aanbiedingen. Je kunt echter niet alleen de huidige prijzen van crosstrainers vergelijken; de prijsgrafiek geeft het verloop van de prijs van een product weer en maakt dus ook inzichtelijk of de prijs van een bepaalde crosstrainer fluctueert. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat het juiste moment is om tot aankoop over te gaan.

Twijfel je tussen meerdere crosstrainers? Dan kun je gebruik maken van de vergelijktabel, waarmee je de producten op gedetailleerd niveau met elkaar kunt vergelijken. Ook heel handig is de Beknibbel-wekker: deze kun je instellen om jou automatisch een seintje te geven als een bepaalde crosstrainer in de aanbieding is.

Kortom, een crosstrainer kopen wordt een stuk eenvoudiger met Knibble!