Running tips: voedingssupplementen

Fit & Training door fitgirlcode

De reeks met hardlooptips continues! Twee weken geleden schreef ik over core stability en kracht oefeningen gericht op hardlopen. Dit is een logische en vrij makkelijke stap als je beter wilt worden in hardlopen. Lukt dit? Dan is mijn advies om aan de slag te gaan met stap 2: voeding, en met name voedingssupplementen!

Het grootste voordeel van veel sporten is dat je lekker kunt blijven eten! Ik heb wel eens geprobeerd om calorieën te tellen in mijn crossfit fase, maar ik werd er gek van… Nu ik zo veel bezig ben met hardlopen hoeft dat gelukkig niet meer. Ik kan eten wat ik wil zonder aan te komen, maar dan wel de gezonde versie van “eten wat los en vast zit”. Op die manier krijg ik al veel binnen van wat een hardloper aan voeding nodig heeft.

Toch zoek ik vaak nog naar extra voedingssupplementen, juist omdat je zo veel verbrand en weg zweet! Eye opener: je hebt helemaal niet zo veel potten aan supplementen nodig! Mijn must-haves zijn als volgt:

Marine Phytoplankton: de holy grail onder de super foods! De zusjes Chlorella en Spirulina zijn al redelijk famous, maar Marine Phytoplankton nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen, want deze algensoort is de oerbron van voedsel. Het bevat enorm veel proteïne, vitamines, mineralen (alle bekende), chlorofyl, aminozuren (alle bekende) en omega 3-vetzuren. Zo veel dat alleen dit voedingssupplement genoeg zou zijn voor het opbouwen, onderhouden en herstellen van onze cellen! Ik zou zeggen: Chlorella en Spirulina uit de kast, Marine Phytoplankton erin! Neem wel de capsule variant, want de poedervariant ruikt alsof je het voer van je vissen naar binnen werkt ;)

Vitals sportdruppels: tijdens het hardlopen verlies je met name veel natrium, kalium en magnesium (belangrijke elektrolyten). Elektrolyten worden vaak aangevuld met sportdrank, maar... daar zitten veel suikers in! Daarom neem ik sportdruppels van het merk Vitals. Een paar druppels in de fles met water die ik toch altijd meeneem, om zo mijn lage natrium, kalium en magnesiumlevels weer snel aan te kunnen vullen.

hardlopen

Chiazaden: geen echt ‘supplement’, maar wel iets wat je extra in gerechten mikt, en daarom voor mij in deze top 4 thuis hoort. Het bevat namelijk veel bouwstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, ijzer, kalium en vezels. Die lange lijst spreekt denk ik al voor zich.

Pure cacaopoeder: ook dit is geen ‘supplement’ in de directe zin, maar wel weer iets wat ik bijna dagelijks eet. Het bevat antioxidanten, mineralen (zoals magnesium en ijzer), omega 6-vetzuren en vitamines. Maar ik eet het met name doordat er cafeïne inzit: juist energie! En laat je dat nu net extra hard nodig hebben als hardloper...

Heb jij nog goede tips voor hardlopers? Laat het ons weten in de comments!