De Fit Journey van Foodie-ness Carolina

door fitgirlcode

Iedere week zetten we een Fit Girl in de spotlights die een bijzondere Fit Journey heeft afgelegd. Ze deelt haar ups- en downs, tips en tricks, ergernissen, slechte en goede gewoontes en hoopt jou hiermee te inspireren om ook de fitste versie van jezelf te worden. Als zij het kan, dan kan jij het ook!

Carolina (26) was altijd heel onzeker en ongelukkig met haar uiterlijk. Toen ze begon met studeren, was ze er helemaal klaar mee! Inmiddels is ze 13 kg lichter, zelfverzekerder dan ooit en runt ze de succesvolle blog Foodie-ness.com. Lees hieronder Carolina's verhaal.

Wat was voor jou de reden om het roer om te gooien? Elk jaar tijdens de zomer werd ik onzekerder en ongelukkig van mijn spiegelbeeld in bikini. Toen ik van de middelbare school afging en ook nog eens naar de Universiteit ging (nieuwe school, toch weer beetje spannend hoe je tussen de mensen valt) was ik er klaar mee! Dit kon-niet-langer-meer!

Wie of wat heeft jou gemotiveerd? In de tijd dat ik ben begonnen met afvallen was er nog helemaal geen Instagram of andere motiverende platforms om je informatie vandaan te halen. Wel was er internet en zo ben ik mij gaan verdiepen in de formule, hoe werkt afvallen op een natuurlijke manier? Zonder hulp van pillen, sapjes of kuren? Het is heel simpel, je moet een x aantal calorieën onder je behoefte zitten. Nu hoef je geen Einstein te zijn om te realiseren dat alle junkfood, snacks en slechte suikersapjes niet in een dieet thuis horen.

Waar schaamde je je vroeger voor? Ik heb vroeger het meeste moeite gehad met mijn lichaam. Ik was verder altijd een heel gelukkig meisje, deed het goed op school, had leuke vriendjes en vriendinnetjes en veel plezier in mijn leven. Helaas heb ik me altijd verscholen in grote kleding, omdat ik geen strakke truitjes of überhaupt een t-shirt aan durfde. Vooral mijn buik was mijn grootste vijand. Elke zomer in bikini was een 'walk of shame' en ook tijdens het kerstgala op school baalde ik als een stekker dat ik geen mooi cocktail jurkje aan kon trekken. En wat denk je van die warme zomerdagen dat iedereen in een korte broek loopt! Ik kon wel uren staren naar de achterkant van mijn bovenbenen en dan toch een lange rok aantrekken.

Wat durf je nu wat je voorheen niet deed? T-shirts dragen! Jurkjes! Rokjes! Maar vooral met mijn hoofd omhoog lopen in plaats van naar beneden. Niet van arrogantie, maar van: ik sta hier, ik ben hier en ik mag er zijn! Ik heb wat te vertellen en ik durf me te laten horen. Ik heb bijvoorbeeld ook een hele lange periode geen make-up gedragen met een paardenstaart, omdat ik het gevoel had dat het toch geen zin had...het totaalplaatje was evengoed niet de moeite waard. Sinds ik me beter voel in mijn 'nieuwe ik' draag ik make-up, gooi ik mijn haar los (zo nu en dan) en sta ik een stuk sterker in mijn schoenen. Dat is een superfijn gevoel! Het onzekere meisje van vroeger had nooit een blog durven starten waarbij ze foto’s van haarzelf deelt..

fit journey

Wat was jouw slechtste gewoonte? Eten! ALLES! Op de middelbare school ging het vooral mis met mijn gewicht. Mijn vriendinnetjes zaten op de HAVO en ik zat met voornamelijk jongens in de VWO klas. Deze jongens gingen tijdens alle tussenuren naar de McDonalds of bij de supermarkt chips, ijsjes en kaasbroodjes halen en ja je raadt het al, ik ging natuurlijk mee! Lekker, wat een feest! Gezellig! Daarnaast moest ik ook nog eens altijd met de trein naar mijn middelbare school en zodra ik langer dan 2 minuten moest wachten op mijn trein ging ik even bij de kiosk kijken wat er te snacken viel. Of een kroketje uit de muur trekken.. Ook dronk ik altijd Ice Tea en Dubbelfris: hello sugar!

Heb je deze slechte gewoonten vervangen voor een goede gewoonte of heb je het in balans kunnen brengen? Aan het begin van mijn fit journey heb ik vooral al het slechte voedsel vermeden. Ik was simpelweg zo bang dat ik weer de oude zou worden! Met de tijd heb ik geleerd dat het allemaal om balans gaat. Zo nu en dan laat ik me lekker gaan, want ja dat food monster zit nog steeds in mij. Daarna trek ik alle middelen uit de kast weer back on track te komen. Van maandag tot vrijdag eet ik 100% clean en in het weekend laat ik mij alleen gaan als het nodig is bij een verjaardag, etentje of feestje. Ook ben ik op zoek gegaan naar gezonde alternatieven die ook echt lekker zijn. Door te blijven variëren in je voeding, maar ook in sport, blijft het leuk, motiverend en uitdagend!

Wat kan je absoluut niet uit je leven schrappen? Pizza en cheesecake. Hier kan je me echt voor wakker maken! En als het eenmaal voor m'n neus staat moet je oppassen dat ik jouw bord niet ook leeg eet haha! Ik zit niet snel vol dus...

Wat is het grootste diepte- en hoogtepunt in jouw journey? Om positief te eindigen begin ik graag met mijn dieptepunt. Ik heb echt flink in de put gezeten toen ik me realiseerde dat ik dusdanig was doorgeslagen in het gezond eten en sporten dat het tegen me begon te werken. Ik was zo extreem gefocust op het letten op mijn voeding en het sporten dat alles ervoor moest wijken. Op vakantie gaan (en niet weten wat je kan eten en of je er kan sporten) werd een angst in plaats van een plezier, maar ook etentjes met vrienden sloeg ik liever over. Ik zette op de meeste gekke tijden mijn wekker om maar te kunnen sporten en zei belangrijke afspraken af omdat ik me echt super slecht voelde als ik een dag had 'gefaald' qua sport of voeding. Op de weegschaal had ik ook een ongezond gewicht bereikt en gelukkig heeft mijn omgeving me toen op de vingers getikt. De weg die ik heb moeten afleggen om hieruit te komen was het zwaarst. Mentaal omschakelen naar een lifestyle waarin ik meer moest eten en meer 'los' moest kunnen zijn, was echt verschrikkelijk moeilijk! Ook de lichamelijke verandering die daarmee gepaard gaan, kon ik maar moeilijk verdragen.

Mijn hoogtepunt is daarna gekomen! Eenmaal door dat dieptepunt heen gekomen, heb ik pas echt aan de beste versie van mezelf kunnen werken! Ik durf nu hardop te zeggen dat ik afgelopen zomer voor het eerst in mijn leven tevreden en blij was met wat ik heb bereikt. Zowel met mijn lichaam als met mijn geest! Want je mindset is zo ontzettend belangrijk en volgens mij het halve werk!

Wat heeft voor jou het verschil gemaakt, sporten/voeding of bijvoorbeeld de combinatie? Qua gewichtsverlies heb ik echt de grootste stappen gemaakt met alleen voeding! Pas toen ik op mijn gewenste gewicht was ben ik begonnen met sporten om te 'finetunen.' Momenteel heb ik de meeste baat bij een trainingsschema dat bestaat uit 3 keer kracht en 2 keer cardio. Qua voeding heb ik geleerd dat ik een voedingsschema moet hanteren waarbij ik wel koolhydraten eet. Een low-carb dieet helpt misschien met wat je op de weegschaal ziet (ik heb dit natuurlijk ook geprobeerd), maar het resultaat in de spiegel is zoveel beter als je de carbs wel blijft eten. Again, balance!

fit journey

Wat is jouw doel op de korte- en lange termijn?  Op persoonlijk vlak stel ik mijzelf voornamelijk innerlijke doelen. Ik ben ontzettend leergierig, nieuwsgierig en enthousiast om dingen te ontdekken, leren, toepassen en uitvinden. Ik ben gek op persoonlijke ontwikkelingen en de kansen die het leven mij daarvoor biedt. Ik grijp deze dan ook graag aan en geloof ontzettend in "alles gebeurt om een reden” en “alles komt altijd weer op zijn pootjes terecht.” Oftewel, ik spring graag in het diepe en blijf niet lang stilstaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik mezelf hierdoor op zowel korte als lange termijn blijf uitdagen en daardoor het beste in mezelf naar boven haal.

Wat uiterlijk betreft is het mijn main goal om gezond te zijn en te blijven ondanks een gezellig, druk leventje. Als ik kijk naar waar ik vandaan kom, met mijn 13kg + , ben ik zo dankbaar voor het plaatje dat ik nu in de spiegel zie. En dat wil ik graag vasthouden. Trust me, dit is al challenging enough als je zo’n vreetzakje bent als moi haha!

"Vergelijk jezelf niet met anderen, maar richt je puur op je eigen progressie, sterke punten en doelen!"

Volhouden is vaak het aller moeilijkste. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft? Klopt! Ik heb van alles geprobeerd, zo desperate was ik om verandering te realiseren. Mijn grootste les is dat fit worden en fit blijven een persoonlijke solution is. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien totaal niet. De sleutel tot succes is persoonlijk en uniek, deze moet je zelf ontdekken. Ik heb geleerd naar mijn lichaam te luisteren en zo ondervonden wat voor mij werkt om a.) resultaat te boeken en b.) het vol te houden, omdat het leuk genoeg is. Conclusie: vind een 'lifstyle' die bij jou past, voor jou werkt en voor jou leuk genoeg is om vol te kunnen houden. En af en toe een misstap begaan in de McDrive is helemaal niet erg!

Als je iets kon zeggen tegen de persoon die je was 'voor' je transformatie, wat zou je dan zeggen? Vergelijk jezelf niet met anderen, maar richt je puur op je eigen progressie, sterke punten en doelen!

Hoe ziet jouw sport-regime eruit? En heb je een vast schema? Momenteel probeer ik 4-5 keer per week te sporten! Twee keer per week doe ik aan HIIT (cardio) buiten, omdat ik voor mijn werk de hele dag binnen achter een computer zit, vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan voor een workout. Daarnaast ga ik 2-3 keer per week naar de gym voor krachttraining. Hierbij verdeel ik mijn workouts over lower body en upper body. Deze combinatie van cardio en kracht werkt voor mij het beste! Helaas kan ik niet veel andere sporten doen of groepslessen bijwonen omdat ik overdag twee banen heb. Ik moet in mijn eentje sporten om zo flexibel en efficiënt mogelijk te zijn. fit journey

Wat vind jij de grootste bullshit hype op fitness gebied? Ik vind het jammer dat het ideaalbeeld van een 'fitgirl' tegenwoordig een een meisje met een sixpack is. Ik vind het mooi als ik wat lijnen zie in mijn lichaam, maar een volledig wasbordje is echt over the top! Wat is er mis met de vrouwelijke curves? Van mij mogen die blijven!

Wat is je grootste ergernis als het aankomt op health&fitness? Mijn haren gaan overeind staan van crash-dieten. Ik ben er echt allergisch voor! Dergelijke kuren van een aantal dagen waarbij je je lichaam echt een ontzettende opdonder geeft en vervolgens een nog grotere terugslag krijgt, doet mij bijna pijn om te zien. Ik vind het jammer dat er misbruik wordt gemaakt en wordt geprofiteerd van mensen die niet alle kennis hebben om in te schatten wat wel en niet goed is voor een gezonde weight-loss journey.

Hoe zorg jij voor balans in je voeding? Ik heb een lange tijd mijn eigen voedingsschema’s gemaakt en deze om de 6 weken aangepast. In mijn keukenkastjes hangen nog steeds printjes van mijn Excel sheets met voedingswaarden. Nu kan ik prima zonder een voedingsschema. a.) Omdat ik redelijk goed op gevoel kan inschatten wat ik naar binnen mag werken en b.) omdat ik zo iets minder druk voel van 'moeten' en 'geforceerd eten.' Ik probeer van ma-vrij zo goed als mogelijk clean te eten, om in het weekend mijn joker voor cheat meal(s) in te zetten tijdens sociale uitjes. Op deze manier hoeft mijn sociale leven er niet onder te lijden!

Hoe staat jij tegenover het tellen van calorieën en macro’s? Zoals ik eerder al aangaf, heeft het mij aan het begin van mijn journey ontzettend geholpen om inzicht te krijgen in wat er in voeding zit, wat ik naar binnen werk en hoe mijn lichaam hierop reageert. Om echter niet door te slaan in het afwegen van elke gram en dwangmatig met voeding om te gaan ben ik hier enigszins vanaf gestapt. Wat een rust geeft dat zeg haha!

Hoe ziet een healthy menu a la Foodie-ness eruit? Ik ontbijt het liefst met een bak havermout (60 gr.) een schep Whey vanilla en een banaan! Dit is voor mij echt een power ontbijt en geeft mijn dag een kick-start. Tussen het ontbijt en de lunch snack ik graag met een smoothie. Mijn middag en avond eten probeer ik zoveel als mogelijk te variëren, maar de basis bestaat altijd uit: 1. groenten 2. vlees/vis en 3. een vorm van carbs, dus zoete aardappel, pancakes, quinoa, wraps, crackers, etc. Soms voeg ik hier een eitje aan toe en wat cottage cheese om het een beetje lekker te maken! Tussen de middag snack ik graag met pindakaas en bijvoorbeeld rijstwafels (me love peanut butter!) en in de avond na het eten eet ik altijd nog een bakje magere kwark.

Wat is jouw favoriete ‘foodprep’ maaltijd? Gekookte kip met lemon curry kruiden, groenten mix, wat ongezouten cashews en twee spelt crackers met cottage cheese.

Doe je ook aan de zogeheten cheat meals/cheat days? Ja zeker! Ik vind een pizza of stuk cheesecake ontzettend lekker en het eten hiervan zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijft. Het eten van cheat meals brengt een soort schuldgevoel met zich mee waardoor je weer extra hard wilt knallen de week erna! Ook zorgt het incalculeren van cheat meals ervoor dat ik in mijn sociale leven nog mee kan draaien haha!

Wat is een gezond alternatief voor je guilty pleasure? Met gezonde producten kan je zo ontzettend veel lekkere, zoete en hartige snacks maken. Hier ben ik dol op! Zelf ben ik altijd op zoek naar een nieuwe vervanging van een favoriete snack en deel ik deze ook altijd op mijn Foodie-ness blog. Zo heb ik een gezond alternatief voor pizza gevonden met rijstwafels, super lekker en maar 64kcal per stuk!

Wat is jouw ultieme Lazy Fit Girl product? Soep! Ik heb altijd groenten in huis en een gezond soepje is daarmee zo gemaakt! Ik ben er dol op, zeker tijdens de wintermaanden. Het is zo gepiept!

fit journey

Benieuwd hoe het met Carolina gaat? Volg haar op Instagram @foodie_ness en www.foodie-ness.comWil jij zelf nu ook een paar kilo’s kwijt en een healthy en happy levensstijl opbouwen? We hebben een speciale Fitgirlcode guides pagina gemaakt waar je alles vindt om jouw Fit Journey vandaag nog te starten! Voedingsschema's, full body workouts, berekende macro's en nog veel meer! Neem nu een kijkje!

[maxbutton id="56"]

Ken jij of ben jij iemand die ook een bijzondere fit journey heeft afgelegd? Stuur dan een mailtje naar michelle@fitgirlcode.com. Jouw verhaal kan voor iemand het laatste of eerste duwtje in de goede richting zijn.