How to: bakken zonder ei
De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met jullie helpen om een veganistisch dieet wat makkelijker te maken. Nu we het al hebben gehad over plantaardige melk, kunnen we het nu hebben over eieren vervangen. Het is natuurlijk supervervelend als je een lekker baksel hebt gevonden, alles in je dieet past, maar een eitje het net verpest. Gelukkig is voor elk recept een alternatief voor ei te vinden!
Waarmee je ei vervangt ligt heel erg aan het recept en de functie van het ei. Een ei kan namelijk functioneren als bindmiddel, rijsmiddel of glansmiddel. Hieronder zal ik aangeven wat een goed alternatief is voor elke functie. Als je de smaak van ei wilt behouden, maar het product zelf uit je gerecht wilt houden, kun je kala namak gebruiken. Dit wordt ook wel zwart zout genoemd en ligt qua smaak vrij dichtbij ei. Tip: kruid tofu met dit zout, dan krijg je het perfecte ei-loze roerei!
Bindmiddel
In zoete gerechten kun je ei vervangen door fruit. Gebruik in plaats van 1 ei dan een halve, geprakte, rijpe banaan, of 50 gram appelmoes. Als je bezig bent met een hartig gerecht, kun je 50 gram tomatenpuree, pompoenpuree of aardappelpuree gebruiken. Ook kun je 2 eetlepels maïzena, kikkererwtenmeel of aardappelzetmeel mengen met 2 eetlepels water. Als je lijnzaad in huis hebt, zou je ook 1 eetlepel hiervan kunnen malen en mengen met 3 eetlepels water om je beslag goed te binden. Wat ook nog zou kunnen, maar wat wel lastiger wordt door de juiste verhoudingen, is gekookte havermout of rijst te gebruiken. Het is dan echt uitvinden hoeveel havermout of rijst je moet mengen met hoeveel water en hoe lang het dan moet koken om goed te binden. Maar als je dit doorhebt, zijn rijst en havermout prima alternatieven in hartige baksels!
Rijsmiddel
Om je baksels goed te laten rijzen, kun je 1 ei vervangen door 3 eetlepels bakpoeder te mengen met 3 eetlepels water en 1 eetlepel zonnebloemolie. Ook kun je 1 eetlepel baking soda mengen met 1 eetlepel citroensap. Zo maak je eigenlijk je eigen rijsmiddel!
Glansmiddel
Als je een mooi, glanzend laagje over je cake wil hebben, kun je (abrikozen)jam gebruiken in plaats van eieren. Denk er dan wel aan dat jam een smaakje heeft, dus vraag jezelf van tevoren af of het lekker past bij jouw cake. Wat je ook nog zou kunnen doen, is een beetje sojamelk over je cake heen smeren net voordat je hem de oven in schuift. Door het eiwit in de sojamelk wordt de cake namelijk mooi glanzend. Zo heeft het dus hetzelfde effect als een echt ei!
Bakken zonder ei lijkt in het begin misschien een uitdaging, maar door de vele, simpele alternatieven valt dat dus eigenlijk best mee! Dus wil je je eigen Fit Journey beginnen met onze 8 of 12 weken guides, maar wil je geen eieren gebruiken? Dat kan nu! En wist je trouwens al dat je nu ook een gratis Fitgirlcode waterfles van 1L krijgt bij aankoop van elke guide? Scoor jouw fles nu!
[maxbutton id="55" ]