Zo doe je dat: Gezond leven op een budget
Gezond leven op een budget. Veel mensen denken dat dit vrijwel onmogelijk is. Niets is minder waar! Je kunt heel gemakkelijk gezond leven op een budget. Wanneer je hier en daar wat aanpassingen maakt en goed plant is het heel simpel. Ik heb 10 tips verzameld die jou op weg helpen.
Veel mensen die willen beginnen met een gezonde levensstijl zijn vaak bang dat dit gepaard gaat met hoge kosten. Verse groenten en vers fruit, regelmatig vis en al die zelfgemaakte gezonde snacks... Het klinkt allemaal vrij prijzig, maar wanneer je alles goed plant valt dit reuze mee. Het is vrijwel onmogelijk om zonder duidelijk plan heel goedkoop boodschappen te doen wanneer je (grotendeels) clean wilt eten. Dat klopt! Maar plannen hoeft niet heel lastig te zijn!
1. Koop groente en fruit van het seizoen
Wanneer je in de winter per se iedere week mango's wilt eten, lopen de kosten natuurlijk hoog op. Mandarijnen zijn daarentegen een stuk voordeliger in de winter. Zoek dus goed uit welke groenten- en fruitsoorten bij het seizoen horen en bereid daar je maaltijden mee. Dit bespaart je een hoop geld iedere week!
2. Less is more
Mijn gerechten bevatten iedere avond rond de 5 ingrediënten. Soms wel minder. Mijn motto is dan ook 'less is more' wanneer het aankomt op gezonde maaltijden. Sure, een salade met amandelen, garnalen, verse tijm en avocado is behoorlijk aan de prijs. Kies daarom één van deze fancy ingrediënten uit en combineer het met goedkopere items.
3. Eet meer havermout
Havermout is het ideale, goedkope én gezonde ontbijtje. Ik begin iedere dag met havermout. Soms in de vorm van een fruitshake maar ook vaak gecombineerd met warme melk en een lekkere topping. Na zo'n bordje kan ik makkelijk door tot de lunch. We delen op Fitgirlcode dan ook al te graag recepten met havermout, dus kijk vooral eens rond in onze ontbijt categorie!
4. Mix & match
Wanneer ik een stuk zalm koop, zorg ik dat ik dat meerdere keren in de week gebruik. Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor zoete aardappels. Hier maak ik graag frietjes van maar ik gebruik ze net zo lief voor zoete aardappel pannenkoekjes. Je bespaart een hoop geld wanneer je een bepaald ingrediënt vaak gebruikt in verschillende combinaties. De mogelijkheden zijn eindeloos maar er is wel een beetje creativiteit vereist! :)
Je kunt bijvoorbeeld ook heel simpel je eigen mix van ontbijtgranen maken. Koop een grote zak basic muesli van het budget merk en combineer dit met goedkope rozijntjes, noten en fruit. Zo ben je voor een lange periode voorzien van een lekker ontbijtje.
5. Koop zo min mogelijk 'voorgemaakte' producten
Hoe handig en lekker die voorverpakte koekjes ook zijn, heel economisch verantwoord zijn ze niet. Bovenal zijn ze vaak best ongezond. Je kunt heel gemakkelijk zelf een lekker bananenbrood maken waar je de hele week van kunt eten. Het bevat overigens maar een paar ingrediënten die ook nog eens goedkoop zijn.
6. Maak een duidelijk plan
Wanneer je met een boodschappenlijstje op pad gaat ben je minder snel geneigd losse producten mee te nemen waar je nog geen plan voor hebt. Schrijf aan het begin van de week alle gerechten uit die je gaat maken, en maak aan de hand daarvan je boodschappenlijst. Zo bespaar je naast een hoop geld ook nog eens een hoop tijd. Score! In dit artikel vind je allerlei tips & tricks over het maken van je eigen weekplanning.
7. Bewaar eten op de juiste manier
Ongeveer 14% van de boodschappen in Nederland belandt ongeopend in de prullenbak. Zonde! Producten die het meest weg worden gegooid zijn groenten, fruit, en brood. Juist hierom zou iedereen goed moeten leren hoe ze eten moeten bewaren. Groenten hebben bijvoorbeeld veel ruimte nodig in de koelkast om vers te blijven. Leg ze dus niet onder je kaas & vlees, maar geef ze hun eigen plekje. En sommige soorten groenten- en fruitsoorten, zoals tomaten, avocado's, meloenen en mango's horen juist weer buiten de koelkast. Wanneer je bang bent dat je bananen te snel bederven, schil ze dan en stop ze in de vriezer. Ideaal voor een lekkere, koude smoothie!
8. Kom fashionably late aan bij de markt
Het is natuurlijk hartstikke gezellig om 's ochtends vroeg tussen de drukke menigte je groenten en fruit te verzamelen op de markt. Maar wanneer je een uur voor sluitingstijd gaat, zul je zien dat alles een stuk goedkoper is. Ik ga daarom zelf altijd op maandag rond een uur of 4 de markt op. Zo verzamel ik weer een mooie collectie van verse groenten en fruit voor de hele week.
9. Gebruik groenten en fruit uit de diepvries
Frambozen en bosvruchten zijn flink aan de prijs, helaas. Maar dit is niet zo bij alle winkels. Bij de Lidl verkopen ze bijvoorbeeld een zak bevroren vruchten van 500-750 gram voor maar €2,50. En geloof mij, daar kun je heel lang mee doen. Ik heb daarom standaard een zak met framboosjes en exotisch fruit in de vriezer liggen die ik gebruik bij mijn ontbijt. Dit is echt een van mijn favo lazy Fit Girl producten. Je vindt bij de Lidl (en andere supermarkten) ook heel veel groenten mixen in het vriesvak. Heel lekker, gezond en ook nog eens budget vriendelijk!
10. Houd de aanbiedingen in de gaten
Ik ben verslaafd aan reclamekrantjes en kortingswebsites. Wees gerust, ik zal jullie niet proberen over te halen om deze hobby over te nemen, maar regelmatig folders checken is heel handig. Ik gebruik zelf de app Reclamefolder. Daar kun je filteren op postcode zodat je precies kunt zien welke producten er bij jou in de aanbieding zijn. Aan de hand van deze aanbiedingen kun je ook je recepten voor de week opstellen. Maar houd het hier niet bij! Online vind je websites die allerlei kortingsacties aanbieden, zoals Acties.nl. Door slim te browsen bespaar je gemakkelijk geld op alles wat je nodig hebt voor jouw fit journey, dus sla hem snel op bij jouw favorieten!
Wanneer je deze tips gebruikt zul je een hoop geld overhouden aan het einde van de maand. En dat is ook wel eens fijn!