Fingerlicking good: Aziatische kippenkluifjes!
Je vindt dit meest veelzijdige stukje vlees in de koelkast van menig Fit Girl, het is laag in vet én hoog in eiwitten. Juist, ik heb het natuurlijk over kip. In vrijwel iedere internationale keuken vind je deze vleessoort op het menu, zo ook in één van mijn favoriete keukens: de Aziatische keuken. Tijdens mijn reis door Indonesië ben ik een beetje verliefd geworden op alle heerlijke kip-gerechten die gemaakt werden door súper schattige Indo-omaatjes. Veel meer dan een knipoog van verse koriander en een verleidend openingszinnetje van de heerlijk geurende knoflook en rode peper was er niet nodig: ik was meteen verkocht. Sinds die tijd eet ik eigenlijk geen kip meer als het niet in aanraking is geweest met een Aziatische smaakmaker. Speciaal voor jullie (oké, eigenlijk ook gewoon voor mijzelf) dook ik de keuken in met een geniaal idee: Aziatische kippenkluifjes uit een braadstoomzak. And you know what? JACKPOT! Wanneer je die klungels in de pan bakt, worden ze namelijk vrijwel altijd kurkdroog (Blegh).
Ingrediënten
Voor 2 personen (4 kippenpoten)
- 10 eetlepels Sojasaus
- 2 eetlepels Sesam-olie
- 2 eetlepels Rijstazijn
- 2 á 3 tenen knoflook
- 1 á 2 theelepels sambal of chilipoeder naar smaak
- 1 á 2 cm verse gember
- 1 grote ui
- 1 braadstoomzak (ik heb er een van Maggi gebruikt)
- Het aantal kippenpoten dat je nodig hebt (+ een beetje extra, they're THAT good)
- Optioneel: 1 á 2 theelepels honing voor een sweet & spicy saus
Bereidingswijze
- Pak een schaal waarin je de kippenpoten kunt marineren. Meng de sojasaus, sesam-olie, rijst azijn, sambal & de honing goed door elkaar. Snijd de ui, gember en knoflook in kleine blokjes en roer deze door de rest van de marinade heen, ruikt lekker hé?!
- Leg de kippenpoten in de marinade en masseer ze goed in. Dek de schaal af met folie en zet ze voor 1 á 2 uur in de koelkast.
- Haal de kippenpoten uit de koelkast, keer ze om en masseer ze nogmaals goed in. Zet de kippenpoten vervolgens weer terug in de koelkast tot ze de oven in moeten. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden, let op: NIET op de grill-stand!
- Pak een ovenschaal en vouw de braadstoomzak uit. Doe de kippenpoten EN de marinade in de braadstoomzak en maak deze goed dicht met het bijgeleverde sluitstukje. Normale kippenpoten moeten vervolgens voor 1 uur de oven in. Je kan er ook voor kiezen om kleine drumsticks te gebruiken, deze zullen met 30/40 minuten al goed gaar zijn.
- Pas op bij het openknippen van de braadstoomzak, hier komt doorgaans een héle hete stoomwolk uit!
Ondanks het feit dat ik dit recept niet speciaal voor jullie gemaakt heb, deel ik het wel exclusief met jullie! Serveer de Aziatische kippenkluifjes bijvoorbeeld in combinatie met nasi of eet er een Aziatisch-getinte salade bij met koriander: AWESOME. Heb jij nog meer serveertips? Plaats dan even een reactie en geniet van deze heerlijke Aziatische beleving!
Liefs,
Lot (@lifewithlot)