Fit achter je bureau

Body & Health door jacky-fgc

Of je nu thuis werkt of langzaam weer naar kantoor gaat, is je mentale en fysieke gezondheid prioriteit nummer 1. Mensen zetten vaak de behoeften van anderen op de eerste plek, toch focussen we nu eerst op jou. Hier een paar tips om gezond te blijven op de werkvloer en fit achter je bureau te zitten!

Fysiek gezond

1. Zoek een balans tussen staan en zitten

Het is erg belangrijk om af te wisselen tussen staand en zittend werken. Nu zitten de meeste van ons te veel, maar het is juist ook belangrijk om niet te veel te gaan staan! Er wordt aangeraden om tussen de 2 à 4 uur per dag te gaan staan, als je 8 uur werkt.

2. Herken lichamelijke klachten

Voorbeelden van klachten die ontstaan tijdens werken achter een bureau zijn RSI, vermoeide ogen en spierpijn in je nek. Wanneer je een lichamelijke klacht herkent is het belangrijk om hier meteen iets mee te doen. Vaak duurt het even lang om weer van een klacht af te komen, als dat je er over hebt gedaan om het te ontwikkelen. Meteen actie nemen dus!

3. Beweging

Iedereen weet hoe belangrijk beweging is voor onze gezondheid, maar het kan een uitdaging zijn naast een kantoorbaan. Door een paar veranderingen in je dag, gaat bewegen vanzelf! Geniet van de natuur in je omgeving tijdens een lunch-wandeling en neem de trap in plaats van de lift. Ook is het goed om de auto in te ruilen voor de fiets.

Mentaal gezond

1. Vaste structuur per dag

Sluit elke dag af met het maken van een planning voor de dag erna. Op deze manier kan je de to-do’s uit je hoofd zetten en volledig focussen op vrij zijn. De dag erna begin je meteen met de planning, waardoor je gestructureerd aan de slag kan met je prioriteiten! Hierdoor kan je volledig tot rusten komen en de dag erna helemaal opgebloeid aan je werkdag beginnen.

2. Geef aan waar je tegen aanloopt

Mentale gezondheid is onzichtbaar en je omgeving kan dus niet zien waar je mee loopt. Door er over te praten kunnen collega’s er rekening mee houden en hebben misschien tips voor situaties die ze zelf herkennen.

3. Zoek verbinding met collega’s

Een basisbehoefte uit de piramide van Maslow is behoeften aan sociaal contact. Leer je collega’s kennen en maak samen mooie herinneringen. Dit helpt ook voor een fijne, veilige sfeer op kantoor!