De fit journey van Ilse

door michelle-den-elzen

Iedere week zetten we een Fit Girl in de spotlights die een bijzondere Fit Journey heeft meegemaakt. Ze deelt haar ups- en downs, tips en tricks, ergernissen, slechte en goede gewoontes, en hoopt jou hiermee te inspireren om ook de fitste versie van jezelf te worden. Als zij het kan, dan kan jij het ook! 

Aiii, 2015 was echt een heel zwaar jaar voor Ilse. De ene klap na de andere kreeg ze te verduren en dat zorgde ervoor dat ze troost zocht in eten. Toen ze haar kleding niet meer paste, besloot ze het roer rigoureus om te gooien. Ze begon met de Fitgirlcode Guide en zag de kilo's en centimeters als sneeuw voor de zon verdwijnen. Na deze periode volgde de Vegetarische Guide en kreeg ze de smaak van een nieuwe gezonde levensstijl lekker te pakken! We zijn zo ontzettend trots dat we Ilse hebben kunnen helpen met haar fit journey. :) Lees haar hele verhaal! 

Wat was voor jou de reden om het roer om te gooien?

De reden voor mij om het roer om te gooien was toen ik na een zwaar en moeilijk jaar (2015) flink wat kilo’s aangekomen was. Mijn relatie werd verbroken, vlak daarna overleed mijn moeder aan kanker en als klap op de vuurpijl stond ik, door dit alles, op straat. Gelukkig heb ik de allerbeste vriendin ever!!! Zij en haar ouders namen mij in huis.

Maar goed,  ik ben een enorme emo-eter en dat heeft er voor gezorgd dat ik veel ben gaan eten, noem het maar vreten. Ik at echt alles wat ik om me heen had. Einde van 2015 paste ik letterlijk geen enkel kleding stuk meer en voelde ik me doodongelukkig. Toen werd ik wakker, ik wilde terug naar mijn eigen gelukkige en blije zelf.

Wie of wat heeft jou gemotiveerd?

Eigenlijk heeft mijn kleding dat gedaan. Doordat ik niets meer paste, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat was een echte eye opener. Ik had eind 2015 ook eindelijk een eigen huisje gevonden en daarmee voor mezelf een nieuw tijdperk gestart. Dus nieuw huis, nieuw jaar, nieuwe kansen. Mijn jaar!

fit journey

Waar schaamde je je vroeger voor?

Ik ben altijd ietwat onzeker geweest over mijn buik. Deze is erg bobbelig en met alle vetjes rondom mijn buik en heupen niet het meest geweldige aanzicht. Hield mijn buik altijd in als ik op het strand lag of trok wat wijdere shirts aan zodat het niet opviel. Nog steeds doe en voel ik dat zo, terwijl er zoveel veranderd is.

Wat durf je nu wat je voorheen niet deed?

Ik durf mezelf weer te laten zien aan de wereld en mezelf in strakke(re) shirts en jurkjes te showen. Absoluut iets waar ik hiervoor niet aan moest denken.

Wat was jouw slechtste gewoonte?

Mijn slechte gewoonte is dat ik niet kon stoppen met eten. Mijn maag was zo gegroeid en uitgerekt dat ik geen stop meer had, geen vol gevoel kreeg.

fit journey

Heb je deze gewoonte vervangen voor een goede gewoonte of heb je het in balans kunnen brengen?

De eetmomenten in de Fitgirlcode Guide zo zijn samengesteld dat je zo’n 6x op een dag eet, daardoor heb ik balans kunnen vinden met het vele eten wat ik deed. In het begin had ik daar wel erg veel moeite mee want vond het te weinig en was niet verzadigd.

Als je eenmaal een week of 2 verder bent, is je lichaam gewent aan deze manier van eten. Mijn lichaam raakte gewend aan deze hapjes en snakte zelfs niet meer naar zoetigheid.

Wat kan je absoluut niet uit je leven schrappen?

CHOCOLADE!!! Ik heb nog net geen verslaving aan chocolade ontwikkeld. Daarom was ik ook erg verrast dat er in de guide gewoon stond dat ik mag genieten van een stukje pure chocolade. Daar kon ik een hele week naar uitkijken, mijn motivatie.

Wat is het grootste diepte- en hoogtepunt in jouw journey?

Mijn gehele journey is niet begonnen met de Fitgirlcode Guide, maar met de strenge crashdiëten. Hierdoor viel ik wel een beetje af maar voelde me niet fit, had weinig energie en was snel moe. De afgevallen kilo’s kwamen er ook snel weer aan, de moed zakt dan snel in je schoenen en ligt opgeven al snel vanuit het hoekje te kijken.

Toen kwam ik de Fitgirlcode Guide tegen en dacht ‘Ziet er leuk uit, laten we het gewoon proberen’. Het was wel even lastig om mijn weg te vinden in het voorbereiden van de maaltijden vanwege mijn onregelmatige diensten. Toen ik mijn draai eenmaal had ging het snel. Geen hongergevoel, voel me topfit en zit vol energie. Alleen maar positiviteit.

Wat heeft voor jou het verschil gemaakt, sporten/voeding of bijvoorbeeld de combinatie?

Het grootste verschil is de manier van eten geweest. Je hoort en leest overal dat het 80% voeding en 20% beweging is, maar dat geloof ik nu echt. Fitness en hardlopen deed ik al maar zonder resultaat. Nu was mijn eetpatroon aangepast en vlogen de kilo’s en centimeters eraf als sneeuw voor de zon.

fit journey

Wat is jouw doel op de korte- en lange termijn?

Mijn doel was om af te vallen tot 70 kilo, ik kom van 86 kilo! Maar het liefst afslanken zodat ik er gewoon wat beter uit zou zien. Beide is me gelukt. Ik weeg nu 67 kilo en met 2 kledingmaten kleiner voel ik me gelukkiger dan ooit.

Voor nu werken we nog aan een strakker lichaam, maar ik heb al bereikt waar ik naartoe wilde. Ik heb dus al gewonnen van mezelf.

Volhouden is vaak het aller moeilijkste. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft?

Volhouden is zeker het moeilijkste van alles, maar het is niet onmogelijk. Ik ben nu al zo’n tijd bezig met de guide(s) dat het een levensstijl geworden is. Jezelf uithongeren, calorieën tellen en crashen heeft bij mij tot niets geleid en dat zal ik nooit meer doen.

Nu ik 6x op de dag een maaltijd of snack eet gaat mijn lichaam daar ook naar functioneren. Als het een keer druk is op werk en het is tijd voor mijn snack krijg ik zelfs een beetje trek. Mijn innerlijke wekker zegt dat het tijd is om wat te eten.

Tuurlijk eet ik nog gewoon een patatje als ik dat wil of een heerlijke stukje chocolade van Tony, maar ook dat is belangrijk. Juiste balans en genieten.

Als je iets kon zeggen tegen de persoon die je was 'voor' je transformatie, wat zou je dan zeggen?

Pfoe, dat is een moeilijke. Ik zou tegen haar zeggen dat alles wat zij gedaan heeft ik niet nogmaals laat gebeuren. Ik een sterker persoon ben geworden door de ‘fouten’ die zij heeft gemaakt.

fit journey

Hoe ziet jouw sport-regime eruit? 

Toen ik begon met de Fitgirlcode Guide sportte ik in de sportschool zo’n 2x in de week. Ik deed daar veel cardio, beetje krachttraining of volgde een les. Ik ben vorig jaar ook begonnen met hardlopen en direct mezelf aangemeld voor de CPC in Den Haag. Mijn stok achter de deur om echt te gaan hardlopen, en met succes! Ik ben verslaafd aan hardlopen.

Nog steeds sport ik in de sportschool zo’n 2-3x, vooral krachttraining, en doe ik mijn cardio in de vorm van hardlopen of zwemmen. De afwisseling zorgt er voor dat het niet verveelt en je dus met plezier de dingen doet waar je je goed bij voelt.

Wat vind jij de grootste bullshit hype op fitness gebied?

De grootste bullshit op fitness gebied… Dat er nog steeds wordt gezegd dat je met een zwaar gewicht en weinig herhalingen meer bereikt dan met een laag gewicht en veel herhalingen. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook anders op de manier van trainen.

Wat is je grootste ergernis als het aankomt op health & fitness?

Mijn grootste ergernis is dat er reclame wordt gemaakt voor MKBP en dat er zoveel meiden zijn dat plan volgen. Ik geloof zo dat het plan werkt, maar het eten in combinatie met hun trainschema is niet in overeenstemming. Een te lage calorie inname zorgt niet voor een vetverbranding, maar werkt juist in de tegenovergestelde richting.

Hoe zorg jij voor balans in je voeding?

Ik hou inderdaad bij wat ik eet per dag via MyFitnessPal. Al moet ik zeggen dat het minder wordt naar mate je je drive gevonden hebt met het mealpreppen en de guides. 1x in de week heb ik mijn cheatmeal. Een lekker patatje, een iets groter stukje chocolade of ik trakteer mezelf op een ijsje van de ijssalon.

Hoe sta jij tegenover het tellen van calorieën en macro’s?

Als je net begint met de guides dan staan alle macro’s en calorieën daarin. Ga je daarna verder op eigen houtje kan het een goed controlemiddel zijn voor jezelf om te monitoren wat je eet. Nu ik mijn draai gevonden heb, gebruik ik het minder. Maar het kan zeker handig zijn.

Hoe ziet een healthy menu er voor jou uit?

Een goed stevig en voedzaam ontbijt, denk aan kwark met muesli, druiven of banaan. Als lunch een voedzame salade of een gevulde wrap. ’s Avonds veel groente met zoete aardappel uit de oven en goed gekruide kip of een vega burger.

Mijn snacks bestaan uit een fruitsalade (appel, ananas, mango en aardbei), rijstwafel met zuivelspread en ei. Kwark met geraspte pure chocolade om de dag mee af te sluiten.

fit journey

Wat is jouw favoriete ‘foodprep’ maaltijd?

Wokgroente met kipfilet en rijst. Makkelijk te maken, erg voedzaam en makkelijk te variëren.

Doe je ook aan de zogeheten cheat meals/cheat days?

Jazeker wel! Ik kan niet zonder mijn chocolade dus dat eet ik wel 1x in de week. Meestal in een snack verwerkt. Een cheatmeal/day is zo belangrijk. Als je voor jezelf inplant dat je op zondagavond mag eten wat je wilt, geloof me daar kijk je een hele week naar uit. Door dit voor jezelf te ‘verbieden’ ga je het niet volhouden. Als je trek hebt in iets lekkers, plan dat moment 1x in de week, en eet dat dan gewoon.

Maar zeg nou zelf, die bananenpannenkoekjes van jullie zijn al een feestje opzich.

Wat is een gezond alternatief voor je guilty pleasure?

Jullie bananenpannenkoekjes en bananenbrood. Die maak ik erg vaak en geniet ik super veel van.

Wat is jouw ultieme Lazy Fit Girl product?

Mijn ultieme Lazy FitGirl product… Ik beschik niet over een magnetron dus heb geen mogelijkheid om dingen op te warmen. Wel ben ik erg verrast door de bananen-spelt pancakes van Albert Heijn. Erg voedzaam, lekker en zo opgewarmt in de pan. Aanrader!

Nieuwsgierig naar Ilse's progressie? Check snel haar Instagram paginaWil jij zelf nu ook een paar kilo’s kwijt en een healthy en happy levensstijl opbouwen? We hebben een speciale Fitgirlcode guides pagina gemaakt waar je alles vindt om jouw Fit Journey vandaag nog te starten! Voedingsschema's, full body workouts, berekende macro's en nog veel meer! Neem nu een kijkje!

[maxbutton id="56"]

Ken jij of ben jij iemand die ook een bijzondere Fit Journey heeft afgelegd? Stuur dan een mailtje naar michelle@fitgirlcode.com. Jouw verhaal kan voor iemand het eerste of laatste duwtje in de goede richting zijn.