Gestopt met de pil, deze verschillen merk ik na 3 maanden

Body & Health door laura-vonk

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat ik nog niet zoveel merkte van het ontpillen. Deze keer is dat anders! Inmiddels ben ik zes weken gestopt met de pil en heb ik al verschillende klachten had. Even een disclaimer voor ik hierover ga vertellen: ik ben geen deskundige op het gebied van ontpillen, natuurlijk is het ook mogelijk dat de klachten ergens anders vandaan komen. Maar voor mijn gevoel heeft het met het ontpillen te maken.

Ongeveer een week na het schrijven van mijn vorige blog begon ik last te krijgen van vermoeidheid. Waar ik het normaal fijn vind om vier of vijf keer per week te trainen, kreeg ik het nu geen een keer voor elkaar. Dit zijn de eerste verschillen die ik merk sinds ik ben gestopt met de pil. Ik heb geleerd om meer naar mijn lichaam te luisteren, dus ik probeerde het ook maar niet. Verder begon ik te merken dat mijn afscheiding steeds dikker werd. Na ongeveer twee weken was mijn vermoeidheid gelukkig grotendeels weg en kon ik het sporten weer gaan opbouwen. In diezelfde week moest ik naar het ziekenhuis voor een echo van mijn eierstokken en baarmoeder. De arts zag dat mijn baarmoederslijmvlies alweer wat dikker werd. Door de anticonceptiepil wordt het baarmoederslijmvlies dun, dus dat het dikker werd was voor mij positief.

Verder zag de arts dat ik mijn eerste eisprong had gehad. Hier was ik erg blij mee! Dit is een goed teken en volgens de arts zou ik binnen twee weken ongesteld moeten worden.

Ik vond dit super spannend, want ik had natuurlijk geen idee wanneer mijn menstruatie zou starten. Ondanks dat ik heel blij was met de eisprong, werd ik ook weer bang. Wat nou als ik plots ongesteld word op werk, of in de sportschool, of in de supermarkt? De helft van de dag ben ik weg van huis, dus de kans is groot dat ik ergens anders ben als het feest gaat beginnen.

Vijf dagen na de echo kreeg ik krampen in mijn buik en begon mijn buik op te zwellen. Nu gaat het gebeuren, dacht ik. Ik moest die dag gewoon werken, dus had voor de zekerheid al maandverband ingedaan. Op werk werd de buikpijn steeds erger en ‘s avonds kon ik alleen nog maar liggen op de bank. Inmiddels duurt de buikpijn al vijf dagen en er is nog geen bloed te zien. Sporten is deze week ook niet gelukt, want bij lopen werd ik al gek.

Ik zal eerlijk toegeven, met de buikpijn van nu heb ik echt al een keer gedacht: zoek het uit, ik ga weer aan de pil. Maar dan lees ik weer op internet dat je na het ontpillen pas je echte cyclus leert kennen, dus ik moet het van mezelf zeker een jaar proberen!

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik mijn eisprong al heb gehad en hoop dat het ontpillen snel gaat. In mijn volgende blog geef ik jullie weer een update van hoe ik me voel, en welke verschillen ik merk door het stoppen met de pil.

Heb jij klachten rondom jouw menstruatie? Dit is de reden dat je je voelt zoals je je voelt, voor, tijdens en na je menstruatie.