Gezond en verantwoord afvallen doe je zo

Body & Health door bieke-van-orten

Hoewel het heus niet altijd nodig is, kent iedereen wel dat gevoel dat je net niet helemaal lekker in je vel zit en het gevoel hebt dat er wel een paar kilootjes af mogen. Je voelt je dan gewoon beter en vooral ook fitter. Je past die ene broek weer van een paar jaar terug en ook ben je net wat blijer wanneer je jezelf ziet in de spiegel. Afvallen kan lastig zijn. Vaak is het eraf krijgen van de kilo´s nog niet eens het probleem, maar het volhouden uiteindelijk wel. Belangrijk voor degene die een paar kilo´s willen verliezen, is dat een gezond eetpatroon echt onderdeel wordt van je levensstijl. Op die manier is de gezonde levensstijl en daarmee het afvallen een stuk makkelijker vol te houden. 

Bepaal je streefgewicht en stel realistische doelen

Voordat je begint met verantwoord afvallen stel je vast hoeveel kilo je kwijt wilt en wat dus je streefgewicht is. Zorg ervoor dat het gewicht dat je voor ogen hebt, een gezond én haalbaar gewicht is. Stel niet te hoge eisen aan jezelf en neem ook de tijd. Wanneer je te veel kilo´s verliest in een korte tijd, is de kans groot dat ze er binnen no-time ook weer aanzitten. Stel realistische doelen en verwacht niet dat de kilo’s er binnen mum van tijd afvliegen. Dan raak je alleen maar teleurgesteld. Met kleine stapjes over een langere periode is de kans dat de kilo’s er daadwerkelijk afblijven groter. 

Koolhydraatarm eten

Een manier om wat kilo´s kwijt te raken is het volgen van een koolhydraatarm dieet. Tijdens een koolhydraatarm dieet verban je de koolhydraten niet volledig, maar verminder je ze wel aanzienlijk. Zo mag je nog wel een sneetje brood, maar dan wel volkoren. Hetzelfde geldt voor pasta en rijst. Kies altijd voor volkoren pasta en bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Op die manier kun je wel wat beter variëren tijdens je eetmomenten, maar je eet ze wel met mate. Verder krijg je ook veel eiwitten binnen, waardoor je geen spiermassa verliest en je minder snel een honger gevoel hebt. Daardoor grijp je minder snel naar die ongezonde snacks. Een goede site over voeding en dieet is Happy Healthy. Hier staan ontzettend veel tips over het creëren van een slank en gezond lichaam. Meer info over koolhydraatarm diëten vind je dan ook daar. Wanneer je het lastig vindt om goed op gewicht te blijven, dan kun je ook de hulp inschakelen van een diëtist of gewichtsconsulent. Dan krijg je de juiste begeleiding en wordt het gemakkelijker voor jou om op gewicht te blijven. 

Sport je fit en slank

Naast dat je je eetpatroon aanpast om af te vallen, is het belangrijk om ook altijd lekker in beweging te blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor wanneer je niet persé kilo´s kwijt wilt. Bewegen en sporten zorgt ervoor dat je je fit en soepel voelt en dat draagt ook weer bij aan het langer vol kunnen houden van een gezonde levensstijl. Wanneer je nu nog onervaren bent als sporter, of je hebt het een tijdje behoorlijk laten afweten, dan kun je het beste beginnen met kleine stapjes. Zorg voor voldoende beweegmoment gedurende de dag. Dit kun je bijvoorbeeld doen, door momenten waarop je normaal gesproken niet tot weinig beweegt, te vervangen voor beweging. Pak dus de trap in plaats van de lift. Haal je boodschappen lopend in plaats van met de fiets of de auto. Ga op de fiets naar je werk in plaats van de auto. In sommige gevallen lijkt het lastig omdat je lopend of met de fiets gewoon meer tijd kwijt bent. Maar wanneer je het eenmaal een paar keer hebt gedaan dan voelt de route ineens helemaal niet zo lang meer. Je moet het gewoon een paar keer doen, dan ga je zien dat het gemakkelijker is dan gedacht. Bovendien heb je een doel voor ogen: je wilt die kilo’s kwijt. Dan is dat kwartiertje extra tijd ineens ook niet zo veel meer.

Wees niet te streng voor jezelf

Afvallen kan een behoorlijke strijd met jezelf opleveren. Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt en die behaal je niet, dan kun je keer op keer van jezelf balen. Wees op dat moment niet te streng voor jezelf. Vier je successen, maar blijf realistisch en laat het niet helemaal vieren op het moment dat je even de ‘fout’ ingaat. Pak het gewoon weer op waar je bent gebleven, we zijn allemaal maar mens. Bovendien is het fijn om jezelf af en toe verwenmomenten te gunnen. Dat betekent dat je lief bent voor jezelf en je het afvalproces makkelijker doorkomt. 

Veel dames hebben een steuntje in de rug nodig bij verantwoord afvallen. Daarom ontwikkelde FITGIRLCODE superhandige guides die helpen om een nieuwe en gezonde levensstijl aan te houden. Dan weet jij zeker dat je genoeg eet, maar niet te veel. Als je alles volgt, weet je zeker dat je je doelen haalt. Dankzij de guide is het dan ook een eitje om dit goed te volgen.