Ze bepaal jij wat de gezondste producten in de supermarkt zijn
Daar sta je dan, in de supermarkt om je wekelijkse boodschappen te doen. De schappen staan vol met producten en veel daarvan lijken precies hetzelfde op elkaar. Hoe zorg je er nu voor dat je de gezondste producten kiest en niet een variant waar veel meer suiker in zit? Door de ingrediëntenlijst te controleren kom je met deze tips al een heel eind!
De lengte van de ingrediëntenlijst
Bij het vergelijken van de ingrediëntenlijsten zal het je vast direct opvallen: sommige lijsten zijn een stuk langer dan anderen. Hoe langer de lijst is, des te meer ingrediënten zitten er in het product. Doordat er meer ingrediënten in het product zitten, is deze meer bewerkt dan producten met een kortere ingrediëntenlijst. De kans dat hier niet-natuurlijke toevoegingen tussen staan is ook een stuk groter.
De volgorde van de ingrediënten
Niet alleen de lengte van de ingrediëntenlijst is belangrijk, maar ook de volgorde waarin de ingrediënten staan. Deze ingrediënten staan bewust in een bepaalde volgorde opgenoemd. Dat wat als eerste genoemd wordt, daarvan zit er het meeste in het product. Op het moment dat je een vruchtensap in de supermarkt gaat kopen, dan zou het dus logisch zijn dat het fruit vooraan staat en niet suiker. Helaas is dit niet altijd het geval... Zo zijn er sappen die claimen dat het vol met fruit zit, maar wanneer je de ingrediëntenlijst controleert blijkt dit nog geen 10% van het hele drankje te zijn.
Bij het vergelijken van producten die grotendeels uit dezelfde voedingswaarden en ingrediënten bestaat, kan je het beste kijken naar de positie van de ingrediënten. Suiker en andere niet-natuurlijke ingrediënten horen zo ver mogelijk naar achteren te staan voor een zo natuurlijk mogelijk product.
Vermijd de onbekende en lastige namen
Namen van ingrediënten die je niet kent, zijn vaak ingrediënten die niet natuurlijk zijn en zijn dus toevoegingen. Wanneer je zo gezond mogelijk wilt eten, dan wil je waarschijnlijk de toevoegingen over het algemeen mijden.
Mensen met een healthy lifestyle willen vaak zo min mogelijk suikers binnenkrijgen, maar het lastige aan dit ingrediënt is dat het meerdere namen heeft. Suiker wordt dus niet alleen suiker genoemd... Zo vallen karamel en alle siropen en stropen ook onder de categorie suiker, net als ingrediënten die eindige op -ose (glucose, fructose, dextrose, etc.)
Ken de E-nummers
Laten we eerst een fabel uit de lucht halen: E-nummers zijn niet per definitie slecht! Een tijd lang werd dit geroepen, maar het tegendeel is waar. E-nummers zijn juist een garantie dat de stoffen zijn goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Ze zijn uitgebreid getest en eigenlijk dus de veiligste ingrediënten op de ingrediëntenlijst. Nu is het zo dat er veel E-nummers zijn met allemaal een eigen betekenis. Sommigen kunnen staan voor suiker en wanneer je dus suikervrij wilt eten, kun je dit kenmerken als "slecht". Of een E-nummer voor jou slecht is, is dus heel afhankelijk van wat jij wel en niet wilt eten. Om zeker te weten welke E-nummers jij wel en niet binnen wilt krijgen, zou je de voor jou "slechte" E-nummers kunnen onthouden of in je telefoon kunnen zetten. Daarnaast zijn er hier tegenwoordig ook verschillende apps voor te downloaden. Door bijvoorbeeld de app E-nummers te downloaden, weet jij in de supermarkt voortaan altijd wat de betekenis is van de E-nummers op de ingrediëntenlijsten.
Vergelijk de voedingswaarden
Wanneer jij boodschappen doet, kan het zijn dat je specifiek op zoek bent naar eiwitrijke snacks of koolhydraatarme producten. Door de voedingswaarden per portie te vergelijken, zie je snel welk product het beste voorziet in jouw wensen. Door te berekenen hoe voor jou de verhouding in macro's ligt om jouw doelen te bereiken, weet jij waarin de producten het meest moeten voorzien.
Daarnaast is het goed om te weten wat de verschillen binnen de drie macro's zijn. Zo zit er een groot verschil in langzame en snelle koolhydraten, maar ook in onverzadigde en verzadigde vetten. Niet alleen zijn de macro's belangrijk, maar ook de hoeveelheid zout wat in producten zit. Zo is te veel zout niet goed voor je en kan jij dit het beste zo veel mogelijk mijden in producten.
Door te bepalen wat jij belangrijk vindt in de verhouding van voedingswaarden, weet jij waar je op moet letten bij het vergelijken van de producten aan de hand van de voedingswaarden.
Op welke manier bepaal jij tussen twee soorten producten welke het gezondst is?Bron (info): Voedingscentrum (eerlijk over eten), Fitbeauty.nl, eetclean.nl, Voedingswaarde tabel, Consumentenbond, NVWA.
Je gekochte verse producten houd je langer houdbaar door je koelkast goed in te delen. Met deze tips weet jij vanaf nu waar je wat neer moet leggen!
Wil je meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me op Instagram op @resyvanrooijen.