Help! Als vrouw het krachthonk in?

Fit & Training door nathalie

Daar zit je dan. Je kijkt ietwat jaloers toe hoe anderen in het krachthonk aan het zwaaien zijn met gewichten. Durf ik dat ook? Ik ben vast niet de enige die maandenlang vanaf een afstandje als een soort toeschouwer naar al dat spiergeweld heeft gekeken, maar er zelf niet op af durfde te stappen. Toch heb ik de stap gemaakt! Als vrouw het krachthonk in? Ik hoop bij deze ook jou te overtuigen om hetzelfde te doen! Go for it! 

Mijn krachthonk ervaringen

Alweer een aantal maanden terug schreef ik dat ik lid was geworden van de sportschool. Mijn doel was (en is nog steeds) om meer spieren te kweken en strakker te worden. Als een bang hertje stapte ik op vrijdagmiddag het krachthonk in. Daar stond ik dan... Lichtelijk ongemakkelijk tussen alle zwaar kreunende en zwetende mannen. Help! Ik had geen idee wat ik moest doen en was totaal niet op mijn gemak. In de hoop dat het op de vroege ochtend wel rustig zou zijn besloot ik mijn wekker om 6 uur te zetten. Stipt 7 uur stapte ik een heerlijk rustige sportschool in. Nu weken later train ik nog altijd met veel plezier op de vroege ochtend. Online zoek ik nieuwe oefeningen op die ik ‘s ochtends rustig uit kan proberen. Ondertussen heb ik mijn draai helemaal gevonden en heb ik er ook minder moeite mee om op drukke tijden het krachthonk in te stappen.

Als vrouw het krachthonk in

Tips om wegwijs te worden in het krachthonk

Tip 1: Kies een rustig tijdstip

Een overvolle sportschool is nooit fijn, en zeker niet als je nog niet helemaal gewend bent aan alle oefeningen en attributen. Kies een rustig tijdstip waarop je de ruimte hebt om een beetje aan te klunzen en te wennen aan de oefeningen. Ik ga iedere ochtend om 7 uur en dat bevalt echt super. Probeer het eens! Het is heerlijk om je workout er al op te hebben zitten voordat je aan je dag begint.

Tip 2: Zoek online naar oefeningen

Wat is het internet toch een geweldige uitvinding. Oefeningen voor in de sportschool zijn ietsje lastiger te vinden dan oefeningen voor een fijne thuisworkout, maar na wat zoeken heb ik een aantal chille sites gevonden. Mijn tip? Zoek eens op Pinterest naar ‘gym workout’ en je komt heel wat handige schema’s tegen! Ook de tip van Roos om MuscleWiki te gebruiken is super handig!

Zelf heb ik een mapje aangemaakt op mijn telefoon waar ik dit soort schema’s bij elkaar opsla. Als ik online of op social media een oefening zie die ik wil proberen maak ik een printscreen die ik in deze map opsla. In de sportschool open ik dan mijn ‘fitness’ map en ik kan ik gelijk aan de slag!

Tip 3: Zelfvertrouwen

Een lastige, ik weet het! Makkelijk om te zeggen, maar hoe kom je aan zelfvertrouwen? Mij hielp het vooral om een plan te hebben. Van te voren heb ik goed in mijn hoofd welke oefeningen ik wil doen. Ik heb opgezocht hoe ik iedere oefeningen goed uit moet voeren, en dan is en blijft het toch écht een kwestie van gewoon doen. Hoe vaker je een oefening doet, hoe meer eigen het gaat voelen. Je zelfvertrouwen groeit dan vanzelf!

Je outfitkeuze is ook ontzettend belangrijk! Kies een outfit waarin jij je fijn voelt. Een legging die niet doorschijnt bij het squatten en een hoogsluitend shirt dat inkijk voorkomt bij het vooroverbuigen (deadlift, rows, enzovoorts) zorgen ervoor dat jij je vanzelf meer op je gemak zult voelen.

Durf jij als vrouw het krachthonk in? Ik ben blij dat ik een aantal weken terug de eerste onzekere stapjes heb gezet. Nu voel ik me steeds meer thuis en stap ik met plezier ‘s ochtends op mijn fiets richting de sportschool! Ik hoop dat ik je met deze tips heb weten te overtuigen om de stap te wagen! You can do it!