Het dagelijks eten van vlees, wat doet het met je?
Vegetarisch eten wordt steeds populairder. Veel mensen kiezen er bewust voor minder vlees te eten. Vaak wordt er gekozen voor een vegetarisch voedingspatroon met het oog op het milieu en de dieren. Toch wordt er ook vaak gedacht dat het vegetarisch eten gezonder is dan het eten van vlees. Ik ben het er helemaal mee eens dat het milieutechnisch beter is om geen of minder vlees te eten. Maar als je er wel voor kiest om dagelijks vlees te eten, is dat niet per se ongezond. Ik leg het je graag uit in deze blog.
Is vegetarisch eten gezonder?
Vaak wordt gedacht dat mensen die vegetarisch eten vanzelfsprekend ook gezonder eten. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Wanneer je voedingspatroon vooral bestaat uit fruit, groenten, peulvruchten, noten en volkoren granen ben je goed bezig. Maar, je kan ook vegetarisch eten en veel kiezen voor patat, pizza, koekjes en snoepjes. Vegetarisch is dus niet per se gezond. Het gaat om het algehele voedingspatroon, altijd. Wat krijg je gedurende de dag binnen?
Waar je als je vegetarisch eet op moet letten, is dat je niets tekortkomt. Als je namelijk vlees/vis uit je voedingspatroon weg laat, kan het voorkomen dat je een tekort aan voedingsstoffen ontwikkeld (zoals vitamine B12, ijzer, calcium en eiwitten). Als je hier een goede vervanging voor eet, is er niets aan de hand. Als je ervoor kiest om in je voedingspatroon andere dierlijke producten dan vlees te eten, hoef je je sowieso niet zoveel zorgen te maken over een tekort aan bovengenoemde voedingsstoffen. Wanneer je echt volledig veganistisch gaat eten, zal je hier bewuster op moeten letten. Vaak wordt aangeraden wanneer je volledig veganistisch eet, de tekorten aan te vullen met suppletie.
Het eten van een (goed) stukje vlees kan je dus bepaalde voedingsstoffen leveren die je nodig hebt.
Moet ik nou wel of geen vlees eten?
Het antwoord is simpel. Doe waar jij je goed bij voelt. Vlees is niet slecht. Geen vlees is niet slecht. Het gaat altijd om het algehele voedingspatroon en dat je een manier van eten vindt waar jij je goed bij voelt en waarbij je alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.
Eet je graag een stukje vlees? Doe dit. Probeer te kiezen voor een mager stukje en maak je portie niet te groot. Veel mensen eten vaak veel te grote porties vlees - een aanbevolen portie ligt tussen de 100 - 125 gram vlees.
Als jij er bewust voor kiest geen vlees en vis te eten, omdat jij je bijdrage wil leveren aan het milieu, doe dit. Let er alleen wel op dat jij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Zorg voor een zo volwaardig mogelijke vervanger. Het schap groeit en groeit dus je kunt prima minder of geen vlees eten. Probeer een alternatief te kiezen waar voldoende vitaminen en mineralen aan zijn toegevoegd.
Waar mijn voorkeur ligt? Een combinatie! Zelf eet ik minder vlees, maar wil ik vlees niet helemaal uit mijn voedingspatroon verwijderen. Ik heb ervoor gekozen om doordeweeks thuis geen vlees te eten. In het weekend vind ik het wel eens lekker om wel een stukje vlees te eten. En als ik een keer uiteten ga, neem ik waar ik op dat moment trek in heb. Als dit een visje is, geniet ik er lekker van. Hoe meer je varieert in je voeding, hoe mooiere mix aan voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Wat is een gezond voedingspatroon?
Het wel of niet eten van vlees maakt niet of jouw voedingspatroon gezond is. Het gaat om je algehele patroon en of je van alle essentiële voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Hoe jij dit invult is helemaal aan jou. Doe waar jij je goed bij voelt en wat jij je leven lang vol kunt houden. Alleen dan behaal je de beste resultaten en voel je je lekker in je eigen vel. Als hier dagelijks een stukje vlees bij zit, moet je dit lekker doen. Maar met mate. Want, overal waar ‘te’ voor staat, is ongezond.
Wil jij hulp bij jouw voedingspatroon? Neem dan eens een kijkje op mijn website en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.
Liefs,
Camella
Instagram: @bijt.wijs