Hoe Dorien de Kustmarathon liep zonder voorbereiding

Fit & Training door fitgirlcode

Drie, twee, één… HAPPY NEWYEAR! Het is 00:00, 1 januari 2015. Iedereen springt op, vliegt elkaar in de armen. De zoenen, nieuwjaarswensen en sterrenregens vliegen mij om de oren. En wat doe ik? Ik kruip achter mijn laptop. Waarom? Omdat de inschrijvingen voor de Wandelmarathon 2015 op stipt 1 januari 00:00 open gaan en ik dit jaar verzekerd wil zijn van een plekje. Wat is die Wandelmarathon en waarom wilde ik er zo graag aan mee doen?

Tijd voor een uitdaging

De Wandelmarathon is een onderdeel van de Kustmarathon Zeeland, wat altijd het eerste weekend van oktober plaatsvindt. Het is een weekend vol sportieve activiteiten. De Wandelmarathon is 42km wandelend over bos, duinen en strand, van Burgh Haamstede naar Zoutelande. Ik had al gehoord dat het een prachtige tocht is om te lopen, maar juist vanwege het parcours is het ook een enorm zware tocht. Het leek mij dus een mooie uitdaging, wat ik af en toe echt nodig heb in mijn leven.

Het is 4 oktober 08:00. Iedereen staat vol enthousiasme in Burgh Haamstede te wachten tot we mogen starten. Ik sta er ook, maar dan iets minder enthousiast. Ik heb namelijk niet getraind. Ja, slecht idee, ik weet het. Maar ik heb in de maanden voor de Wandelmarathon 6 à 7 dagen per week gewerkt dus trainen was een beetje lastig. Omdat ik niet voordat ik überhaupt begonnen was al wilde opgeven, waagde ik mij er toch aan. Gelukkig hadden ze prachtig weer afgegeven, een zonnetje maakt alles leuker! De tocht begon door het bos en al snel kwam het eerste stuk strand, wat gelukkig meeviel. Vervolgens over de Oosterscheldekering richting Vrouwenpolder. Tot hier ging het allemaal van een leien dakje, alleen wat vermoeide benen, maar dat was te verwachten.

Strandwandeling

Bij Vrouwenpolder gingen we het strand op. Eerst een groot stuk banjeren door het mulle zand (waar een hoop gevloek bij kwam kijken natuurlijk) en daarna langs de waterlijn. Het zand was nog nat dus niet alleen zand in mijn schoenen maar ook natte sokken, jippie! Volgens mij was dit echt de eerste keer in mijn leven dat ik het strand vervloekt heb. Dit gedeelte vond ik niet alleen lichamelijk zwaar, maar vooral mentaal heel zwaar, omdat het zo lang duurde voordat ik kon zien wanneer we weer de duinen op gingen. Er leek geen eind aan te komen. Na 8km strand eindelijk weer de duinen op bij Oostkapelle. Op dit punt kreeg ik de grootste twijfels of ik de tocht wel zou uitlopen, aangezien mijn benen zo’n zeer deden en die hoogteverschillen in de duinen ook niet echt hielpen.

30km punt

Maar zodra het 30km punt in zicht kwam wist ik dat ik nu niet meer kon opgeven, nog 12km tot de finish. Pas bij de laatste 5km kwam de spirit weer helemaal terug (vooral zodra we een Zeeuwse bolus uitgedeeld kregen, mi favorita!). Zoals de vermoeidheid elke kilometer toe nam, nam de motivatie ook toe, maar dan exponentieel. Ik kon Zoutelande al zien liggen. Die laatste kilometers kon ik dan ook nog wel, dat was alleen nog maar een kwestie van karakter. Nog een laatste stuk strand getrotseerd en dan was het eindelijk in zicht: de finish! Ik kon de smaak van een koud biertje al proeven.

Kustmarathon

Tijdens de laatste meters zette ik al mijn krachten in om er toch nog een beetje appetijtelijk bij te lopen: rug recht, haren los, pet af en gaan (je weet tenslotte nooit wie je tegen komt). En zo liep ik een kleine 8,5 uur later de finish over in Zoutelande. Met mijn medaille in de ene hand en een biertje in de andere, kon ik alleen nog maar lachen. Wat was ik blij en trots dat ik het toch gehaald had! De volgende dagen kon ik amper lopen, maar ja dat was ook mijn eigen schuld omdat ik er ongetraind aan begon.. En ach, zo kom je nog eens ergens op je vrije zondag ;) Het was in elk geval een goede doorzettingsvermogen-test. Volgend jaar wil ik er sowieso weer bij zijn, maar dan wel beter voorbereid! Want dan is het vast een stuk makkelijker waardoor ik er ook meer van kan genieten.

Ik weet al wat ik 1 januari a.s. om 00:00 doe: inschrijven voor de Wandelmarathon! Want wat is het een prachtige tocht en een geweldige sfeer, ik kan het iedereen aanraden! Check vooral ook even dit filmpje van het hele Kustmarathon Weekend, dan kun je zelf zien hoe vet het was. Heb jij ook meegedaan aan het Kustmarathon Weekend of heb ik je warm gemaakt voor komend jaar? Let me know! :) 

See you next year, Wandelmarathon!