Hoe slecht is het om je ontbijt over te slaan?

Body & Health door Chloe

De één kan de dag niet beginnen zonder eerst te ontbijten en de ander krijgt geen hap door zijn of haar keel. Er wordt vaak gezegd dat het heel slecht is om je ontbijt over te slaan. Maar is dit echt zo ongezond of valt het wel mee? Wij gingen op onderzoek uit.

Ontbijt overslaan

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar is dit wel echt zo? Hoe erg kan het nou zijn om je ontbijt gewoon een keer te skippen? Er zijn maar weinig mensen die ’s ochtends echt even goed de tijd nemen voor een voedzaam ontbijt. Het moet vooral lekker snel. En ach, die ene keer dat we ons ontbijtje inruilen van een koffie to-go kan toch niet zo erg zijn?

Energie

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ontbijten kent ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Je ontbijt geeft je namelijk niet alleen energie in de ochtend, maar ook voor de rest van de dag. En ja, dit zal je lichaam ’s avonds nog steeds merken. Uit een onderzoek van een Australische universiteit blijkt namelijk dat ontbijten ook nog invloed heeft op hoe je ’s avonds presteert. Ze lieten twee groepen ’s avonds een workout doen. De ene groep had ontbeten en de andere groep niet. En wat bleek? De groep die niet ontbeten had presteerde slechter dan de groep die wel ontbeten had. Dat bewijst maar weer hoeveel invloed je ontbijt heeft gedurende de rest van de dag.

Ongezonde gewoontes

Uit een onderzoek van de Helsinki University is gebleken dat mensen die niet ontbijten een grotere kans hebben om te roken, meer alcohol te drinken en minder te sporten. Allemaal ongezonde gewoontes waar je lichaam niet blij van wordt. Dat heeft natuurlijk niet allemaal te maken met het feit dat je je ontbijt skipt, maar het zegt wel van over je leefpatroon. Mensen die ontbijten zijn vaak bewuster bezig met hun gezondheid dan mensen die dit niet doen.

Neem de tijd voor je ontbijt

Het is belangrijk om ’s ochtends echt even de tijd te nemen voor een goed ontbijt. Dat betekent natuurlijk niet dat je eeuwig in de keuken moet staan, maar je kan die paar minuten snoozen best inruilen voor een goed ontbijtje. Dit heeft als voordeel ook dat je meer voorraad hebt van het gelukshormoon dopamine. Het gevolg hiervan is dat je gedurende de dag minder geneigd bent om naar zoete, ongezonde snacks te grijpen.