Waarom je nooit je velletjes los mag trekken als je verbrand bent

Body & Health door Chloe

Je kent het wel: na een lekker dagje strand kom je thuis als een kreeft. Eerst voelt het alsof je huid in brand staat en vervolgens begint het te vervellen. Het is erg verleidelijk om deze velletjes vervolgens los te trekken als je verbrand bent. Toch kan je dit maar beter niet doen en wij vertellen je waarom.

Verbrand en beschadigt

We weten inmiddels allemaal dat verbranden allesbehalve goed is voor je huid. Wanneer je verbrand is de bovenste laag van de huid beschadigt. Dat is dan ook de reden dat je huid rood kleurt. Wanneer het ernstig verbrand is, begint je huid daarna ook nog eens te vervellen.

Vervellen? Lekker laten zitten

Wanneer je begint te vervellen is er maar één ding dat we willen doen: de velletjes lostrekken. Ja, we know: het is verleidelijk. Toch is het echt beter als je deze velletjes gewoon met rust laat. Deze beschadigde huid groeit namelijk over je nieuwe huid heen. Wanneer je deze eraf trekt is er een kans dat je ook je nieuwe huid meetrekt. Dit kan niet alleen pijn doen, maar ook voor irritaties, ontstekingen en littekens zorgen. En dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.

Wat te doen bij vervellen

Het beste is natuurlijk om het te voorkomen door je goed in te smeren. Helaas ontkom je er soms niet aan. Gelukkig zijn er ook wat dingen die je kan doen om extra goed voor je huid te zorgen. Zo herstelt je huid ook sneller. Wanneer je gedoucht hebt, wrijf jezelf dan niet droog zoals je normaal doet, maar dep voorzichtig. Ook is het belangrijk je huid goed te hydrateren. Smeer jezelf dus in met een lekker vette bodylotion en drink voldoende water. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je voorlopig even uit de zon blijft. Al denken we niet dat je daar heel veel behoefte aan hebt als je zo erg verbrand bent.