Peddel je fit met SUP

Fit & Training door laura FG

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten sporten, en we willen ze allemaal met jullie delen! Vandaag wilt Maud van Fit & Fruity vertellen over SUP! Wisten jullie dat er een nieuwe trend is in de fitness scene?...... SUP. SUP staat voor 'Stand Up Paddling'. Met een supboard en een peddel beweeg je jezelf voort door het water. Suppen is mogelijk op alle wateren: meren, rivieren, stromingen, zeewater, grachten, waar water is kun je suppen! 

Peddel je fit met SUP

Suppen komt oorspronkelijk uit Hawaï en werd populair onder surfleraren en fotografen om een gunstigere positie te hebben boven het oppervlak van het water. Suppen is goed voor zowel lichaam als geest. Je kan het doen om te relaxen, maar wanneer je intensief supt kan het ook een killer workout zijn. De SUP sport kent verschillende disciplines: touring-, yoga-, surf- en recreationeel suppen. 

Touring / Race Suppen 

Wanneer je lange afstanden op constant tempo supt, spreek je over tour of race suppen. Gedurende deze discipline van suppen verbrand je de meeste calorieën. Tijdens touring gaat je hartslag omhoog en is je lichaam flink aan het werk. Gedurende een uur touring suppen kan je gemakkelijk 800 calorieën verbranden. Dit hangt natuurlijk wel af van je gewicht, leeftijd en hartslag. 

suppen

Yoga Suppen

Naast dat suppen een goede workout is, kan suppen je ook dichter bij je 'inner chakra' brengen. Yoga suppen is stress verlagend en meditatief en is een intense workout voor zowel lichaam als geest. Gedurende een uur yoga suppen verbrand je ongeveer 350 calorieën.Surf Suppen 
Dit is de beste cross training die je kan doen wanneer je jouw surf skills wil verbeteren. Surf suppen is het meest geschikt voor langzaam bewegende golven. Met een uur surf suppen verbrand je ongeveer 600 calorieën, natuurlijk afhankelijk van de grote van de golven en de intensiteit van de sup sessie. Hoe groter en ruiger de golven, hoe harder je moet werken. 

Recreationeel Suppen

Dit is de meest voorkomende discipline in suppen. Hieronder verstaan we het suppen op rustig water met lichte wind op een wandeltempo. Wist je dat je met suppen twee keer zoveel calorieën verbrand (300 tot 400) dan wanneer je op hetzelfde tempo zou lopen? Geweldig toch?!

Gedurende de 2015 Crossfit Games in Californië werd suppen voor het eerst in de crossfit scene geïntroduceerd. Het eerste event van de crossfit games bestond namelijk uit de volgende onderdelen:
- 460m zwemmen
- 8 km suppen
- 460m zwemmen. 

Kara Web won dit event in de women’s individual en Jonne Koski in de men’s individual. Uit bovenstaande kun je dus wel opmaken dat suppen een van de beste workouts is. Op een sup moet je jezelf namelijk continue in balans houden waardoor je quads, hamstrings en bilspieren continue aangespannen zijn. Ook kracht en uithoudingsvermogen wordt getest tijdens het suppen. Full body work out…CHECK! Dus ruil dat fitnessapparaat snel voor een SUP! Go, Go, Go……