Plaatselijk afvallen bestaat niet en dit is waarom

Fit & Training door nympha-richardson

Wanneer je de TV aan zet of even bladert in een fitness magazine, zul je waarschijnlijk honderden advertenties tegenkomen die je vertellen hoe je van je lovehandles afkomt of hoe je binnen 60 dagen een sixpack krijgt. De waarheid? Plaatselijk afvallen is niets anders dan een simpele marketing truc. Jammer maar helaas, dit soort dingen werken niet...

Ik droom ervan dat het mogelijk zou zijn om plaatselijk af te slanken. In dat geval zou je je body preciés zo kunnen shapen als dat ene perfecte plaatje waar je al zo lang naar streeft. En die gedachte zorgt ervoor dat we massaal voor de gek gehouden worden door alle artikelen over 'plaatselijk afvallen'. Wanneer iemand beweert dat je vet kunt verliezen op de plek waar jij al 3 jaar hard aan werkt, dan wil je dat natuurlijk maar al te graag geloven! Maar keep in mind lieve dames, wanneer iets te mooi blijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

 

Plaatselijk afvallen, say whut!?

Plaatselijk afvallen is gebaseerd op het idee dat je je kunt focussen op één bepaalde spiergroep, en daardoor op die plek vet verliest. Deze mindset is wetenschappelijk gezien onjuist. Wanneer je eet, zal je lichaam gebruik maken van die calorieën zodat je kunt overleven en zodat jij alles kunt doen wat je normaal doet op een dag. De energie die je niet gebruikt, zal omgezet worden in vet. Dit vet kan in twee verschillende manieren verschijnen: Onderhuids- en oorgaanvet.

Het vet in je lichaam kan dus gezien worden als overtollige calorieën die opgeslagen worden voor een ander moment. Om dat gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Dit betekent dat je zorgt voor een tekort aan calorieën. Wanneer je op een dag niet genoeg calorieën binnenkrijgt, zal het gebruik maken van die opgeslagen calorieën (vet).

Wanneer je zorgt voor een tekort aan calorieën en daarnaast regelmatig sport, zul je uiteindelijk een hoop extra calorieën nodig hebben, die je lichaam op haar beurt zal vinden bij al het opgeslagen vet. Dit is dus wat er gebeurt wanneer je afvalt. Helaas kun je absoluut niet tegen je lichaam zeggen wáár hij dat vet vandaan moet halen. Dus helaas, je lichaam in de spiegel lief aankijken en vragen of hij dit keer wat vet van je heupen wegpakt, zal niet gaan werken. Het vet zal geleidelijk afnemen in je hele lichaam.

 

Genen en vetopslag

Hoewel het zo is dat vet geleidelijk afneemt door een combinatie van gezond eten en sporten, zijn er wel genetische factoren die invloed hebben op wáár je vet nou als eerste verdwijnt. De eerste factor is je geslacht. Mannen krijgen meestal meer vet op hun buik, waar vrouwen juist sneller vet opbouwen bij hun heupen en dijen. Dat laatste heeft te maken met het feit dat deze plekken verzekeren dat het vrouwelijk lichaam klaar is voor een zwangerschap. En dat zorgt dus voor die lekkere lovehandles.

Helaas zorgt dit ervoor dat het vooral lastig is om vet te verliezen bij je heupen en dijen. Vaak merk je als vrouw dat na een periode van keihard trainen en diëten het vet wél afneemt in je gezicht en bovenlichaam, terwijl er onder de heupen vrij weinig verandert. Het goede nieuws is dat, uiteindelijk, het vet wél zal verdwijnen in deze gebieden. Je lichaam zal er gewoon niet als eerste gebruik van maken. Een goede dosis geduld voor nodig is dus een must!

Waarschijnlijk zal het je opgevallen zijn dat de lichamen van je vriendinnen weer heel ander in z'n werk gaan dan de jouwe. Ook dit heeft alles te maken met genen. Net zoals je genen je haar- en oogkleur bepalen, zullen ze ook regelen waar je als eerste vet krijgt én waar het er als eerste afgaat. Over het algemeen zal het vet als eerste verdwijnen van de plek waar het er als laatste bij is gekomen. Dus wanneer je er wat vet bij hebt gekregen in je gezicht, zal dat ook de plek zijn waar het als eerste verdwijnt wanneer je afvalt.

Beloof me dat je er de volgende keer niet in zal trappen wanneer je weer eens een artikel tegenkomt over plaatselijk afslanken! Het is één grote hoax. Hoewel het zo mooi klinkt, zal plaatselijk afvallen nooit wetenschappelijk onderbouwd worden. Lessen learned!

Wat je wel kunt doen om gezond af te vallen? Leef zo bewust mogelijk. Eet gezond, en breng regelmatig een bezoekje aan de gym. Wanneer je steeds meer vet verliest, zal het uiteindelijk ook verdwijnen in de probleemgebieden. En wanneer je even in een dip zit omdat het zo langzaam gaat, bedenk dan dat je uiteindelijk écht de resultaten zult zien waar je op hoopt. Toewijding is een key word wanneer het aankomt op het proces van afvallen. Good luck!