RECEPT: ZELFGEMAAKT CHALLAH BROOD

Food & Recipes door sabine FG

Eén van mijn favoriete Instagram/TikTok accounts waar ik zo nu en dan weer urenlang door scroll is die van Carolina Gelen. Ze is een resident receptontwikkelaar bij Food52 en een freelance medewerker voor New York Times Cooking. Ik kwam haar account voor het eerst tegen op mijn TikTok For You-pagina en lachte met haar mee terwijl ze onhandig ingrediënten liet vallen omdat ik precies hetzelfde ben als ik kook. Haar persoonlijke en komische persoonlijkheid in combinatie met haar kleurrijke, goed gefilmde recepten, maakt het moeilijk om je ogen van het scherm af te houden. Ik zal dus even één van haar recepten met jullie delen en ben benieuwd hoe jullie challah broden eruit zullen zien!

INGREDIËNTEN

 • 20-25 gram verse gist of 7 gram actieve droge / instant gist
 • 125 gram lauw water
 • 100 gram honing, plus meer om erover te sprenkelen
 • 70 gram neutrale olie
 • zoals zonnebloemolie, druivenpitolie, plantaardige olie, koolzaadolie, enz.
 • 3 eieren
 • 2 hele eieren
 • 1 gescheiden ei
 • 1 eigeel voor het deeg
 • 1 eiwit voor onze eierwas
 • 10 gram zout
 • 600 gram brood of bloem voor alle doeleinden (of meer, afhankelijk van de consistentie van de honing)
 • schilferig zout

OPMERKING:

Als je geen 3 eieren voor een challah brood wilt gebruiken, vervang dan 1 ei door 50 gram water (of 4 eetlepels water). Bewaar dan maar 1 heel ei en 1 eidooier!

Voel je ook vrij om meer suiker toe te voegen als je van plan bent een zoete dessert challah te maken met verschillende toevoegingen.

INSTRUCTIES

STAP 1

Meng in een kom de gist, het lauwe water en de honing tot de gist is opgelost.

Opmerking: als u droge gist gebruikt, zorg er dan voor dat deze nog steeds actief is door deze na het mengen 5 minuten in het water te laten staan. Als het mengsel een beetje schuimig wordt, is het actief, probeer anders een ander zakje gist.

STAP 2

Voeg vervolgens de olie, 2 hele eieren en 1 eidooier toe aan de kom en mix tot alles gemengd is.

Disclaimer over de kleur van het deeg, ik heb scharreleieren gebruikt die heel erg gepigmenteerd waren, als je deeg lichter van kleur wordt, is het nog steeds goed!

STAP 3

Voeg de bloem en het zout toe aan het vloeibare beslag en meng tot de bloem volledig gehydrateerd is (tot er geen zichtbare droge plekken meer zijn). Als je deeg nog steeds een beetje te droog en moeilijk te kneden aanvoelt, wees dan niet bang om er nog een paar eetlepels water aan toe te voegen. De hydratatie van het deeg hangt af van de grootte van de eieren die je gebruikt en andere externe variabelen zoals de omgeving waarin je je bevindt en de vochtigheid van de lucht. Vertrouw daarom op je gevoel, voeg eventueel nog wat water toe (dezelfde procedure als het te nat aanvoelt, voeg wat meer bloem toe) en begin met kneden!

Je zult zien dat het deeg de zijkanten van de kom begint schoon te maken terwijl je het mixt.

STAP 4

Zodra alles is opgenomen, is het tijd om ons deeg te kneden, dit zal de glutenontwikkeling in ons deeg stimuleren, wat structuur zal geven aan ons challah brood.

Het kostte me ongeveer 5-7 minuten om met de hand te kneden om de perfect gladde deeg textuur te krijgen.

Als je nog andere ingrediënten toevoegt, zoals rozijnen, chocoladeschilfers of noten, is dit het moment om ze aan het deeg toe te voegen en ze ook te verwerken. Ze hoeven niet deel te nemen aan het hele kneedproces, voeg ze gewoon toe als je klaar bent met het kneden van het deeg.

STAP 5

Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een licht ingevette kom.

Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen bij 26°C (78°F) – dit zal minder of meer tijd in beslag nemen, afhankelijk van de temperatuur van de kamer. Het deeg moet licht, luchtig aanvoelen en in volume verdubbeld zijn.

Vouw de hoeken naar binnen en knijp ze samen tot een bal!

STAP 6

Als het deeg klaar is met rijzen (zodra het in volume is verdubbeld), haal je het eruit, leg je het op een houten plank of direct op tafel en druk je het plat.

Verdeel het deeg daarna in 8 gelijke delen. Je kunt de verdeling van het deeg bekijken of eerst het hele deeg wegen en vervolgens elk stuk deeg wegen om er zeker van te zijn dat ze allemaal gelijk zijn in gewicht.

STAP 7

Vorm vervolgens elk stuk deeg zoals weergegeven in de onderstaande foto's, dit zorgt voor een gelijkmatige, gladde, minder knapperige afwerking van het deeg. Vet eventueel je handen of het oppervlak waar je aan werkt in met wat meer olie.

STAP 8

Rol elk afzonderlijk stuk deeg uit tot een lange streng en plak dan twee strengen aan elkaar, vlak naast elkaar. In principe wordt één streng gevormd uit twee dunne strengen.

STAP 9

Tijd om te vlechten!

Je hebt twee soorten strengen: een die zich onder een andere bevindt en een die bovenop een andere streng ligt.

Neem de streng die onder een andere streng ligt en plaats deze bovenop de streng ernaast, tegen de klok in.

Vervolgens, als je klaar bent met het over elkaar leggen van alle draden die eronder waren, bovenop hun rechter buur, ga je dezelfde stap herhalen, deze keer met de klok mee, enzovoort, totdat je geen draden meer hebt om mee te vlechten.

Als je klaar bent, knip je het overtollige deeg af of schuif je het onder het gevlochten brood.

STAP 10

Houd er rekening mee dat u uw oven 7-10 minuten wilt voorverwarmen op 200°C (390°F) voordat u het brood erin doet.

Leg je deeg op een platte bakplaat bekleed met bakpapier of in een broodvorm en bedek het deeg met een schone handdoek of saran folie.

Laat het deeg opnieuw 20-30 minuten rijzen bij 26°C (78°F) - opnieuw, het zal minder of langer duren, afhankelijk van de temperatuur van de kamer. Nogmaals, overhaast het proces niet, het deeg heeft tijd nodig om te rijzen en licht en luchtig te worden nadat we het opnieuw hebben uitgewerkt.

U zult weten dat het deeg klaar is met rijzen wanneer u het deeg voorzichtig met uw vinger prikt, er een streepje achterblijft en niet terugveert.

voor het rijzen                                                  na het rijzen

STAP 11

Je kunt absoluut een gewone eierwas gebruiken - een heel ei plus een eetlepel water. Ik gaf er de voorkeur aan om het overgebleven eiwit als mijn eierwas te gebruiken, omdat je meestal 1/4 van de eierwas gebruikt die je toch zou maken.

Voordat je ons deeg in de oven doet, heb je twee opties:

Borstel het eiwit lichtjes over de challah voordat je het deeg in de oven doet als je van een diepere, donkerdere kleur houdt. Als je de challah belegt met zaden, noten of zout, is dit hét moment om het over het brood te strooien, zodra de eierwassing is begonnen.

De eierwas heeft de neiging om in de oven te verbranden, dus 10-15 minuten in het bakproces moet je het deeg eruit trekken en het ei er weer op borstelen (of voor de eerste keer als je het helemaal niet hebt geborsteld) - je kunt de eerste wasbeurt met eieren overslaan als je wilt, haal de challah gewoon halverwege het bakken uit de oven en borstel de eierwassing, daarna zet je de challah terug in de oven.

STAP 12

Zet het challah brood 25-30 minuten in de oven, tot het goudbruin en amber bruin is.

Let op: Probeer het challah brood in de gaten te houden als het eenmaal in de oven staat. U kent uw oven het beste, dus u zult in dit scenario waarschijnlijk anticiperen op zijn gedrag. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn oven de neiging heeft om de rechterkant van het brood te verbranden, dus halverwege het bakproces trek ik de challah eruit en draai hem 180° zodat de andere kant ook gelijkmatig bakt.

STAP 13

Bestrijk de challah met een flinke scheut honing, vlak voordat je hem aan je gasten serveert, en strooi er royaal wat schilfers zout overheen, dat de zoetheid van de honing in evenwicht brengt. De honing is er om het brood meer glans en zoetheid te geven, maar het wordt opgenomen door het deeg, waardoor de korst na verloop van tijd zachter wordt.

Bewaar het challah brood afgedekt bij kamertemperatuur maximaal 3 dagen. Het zal na verloop van tijd uitdrogen, dus het is het beste vers gebakken te consumeren.

Benieuwd naar meer recepten van @carolinagelen? Kijk dan eens op haar website!