Stoppen met de pil: zo zijn de eerste paar weken nadat ik ben gestopt

Body & Health door laura-vonk

Na heel wat struggles over wel of niet stoppen met de pil, ben ik twee weken geleden echt gestopt. Oh wat vind ik dit spannend, maar wat voelt het tegelijkertijd als een opluchting. Het ontpillen gaat natuurlijk nog wel even duren, dus heb ik tot nu toe nog niet veel verschil gemerkt. De eerste week was zoals elke stopweek tijdens de pil. Dat betekent in mijn geval een ramp: migraine, buikkrampen en stemmingswisselingen. Door omstandigheden moest ik een extra week op vakantie blijven en dat betekende dat deze stopweek in het buitenland was. Ik weet niet of ik de enige ben, maar ongesteld zijn en warmte vind ik geen top combinatie.

Mijn ervaringen met stoppen met de pil

Na die eerste week begon eigenlijk pas mijn eerste pilvrije week. Wat mij opviel is dat ik veel last heb gehad van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ik weet niet of dit al effecten zijn van het stoppen met de pil of dat hier een andere oorzaak achter zit, maar het viel mij wel echt op. Verder merk ik eigenlijk nog niet zoveel verschil. Hopelijk kan ik jullie in mijn volgende blog meer vertelle over de verschillen die ik merk.

Nadeel van stoppen met de pil

In mijn vorige blog noemde ik al dat een nadeel van het stoppen met de pil voor mij was dat ik niet meer beschermd ben tegen zwangerschap. Ik ben daarom op onderzoek uitgegaan wat de alternatieven zijn. Natuurlijk weet ik dat een condoom beschermt, maar ik was benieuwd naar de andere alternatieven.

Eigenlijk wil ik helemaal van extra hormonen af. In de hormoonspiraal zitten al een stuk minder hormonen dan in de anticonceptiepil, maar een stuk minder is niet hetzelfde als geen hormonen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het hormoonstaafje, de prikpil en de nuvaring. Een koperspiraal bevat geen hormonen, dat vond ik wel interessant. Maar als ik verder kijk zie ik dat hierdoor je menstruatie heftiger kan worden en dat zie ik ook niet zitten.

Na veel zoeken vond ik ook een manier dat je zelf je cyclus kan bijhouden en zo kan zien wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Dit doe je door elke ochtend je basale lichaamstemperatuur te meten. Deze manier vond ik heel interessant, maar ook wel heel spannend. Het klinkt toch minder betrouwbaar dan wanneer je iets slikt of in je lichaam hebt. Na veel denken en verdere informatie op te zoeken heb ik toch besloten om zelf mijn cyclus bij te gaan houden. Ik heb veel positieve verhalen hierover gelezen en zal jullie in de volgende blog ook vertellen of het mij bevalt. Mocht ik uiteindelijk toch spijt krijgen over mijn beslissing om te stoppen met de pil, dan zou ik denk ik eerder kiezen voor een andere vorm van anticonceptie zoals het spiraaltje.

In mijn volgende blog zal ik jullie vertellen hoe mijn eerste volledige maand is verlopen en hoe ik het bijhouden van mijn cyclus vind werken. Ik ben zelf heel erg benieuwd!