Ja, ook tampons zijn beperkt houdbaar

Lifestyle & Tips door chrismuru

Als we het hebben over houdbaarheidsdata, dan denk je waarschijnlijk aan etenswaren of medicatie. Maar wist je dat tampons ook beperkt houdbaar zijn? Als je gewoon elke maand nieuwe tampons koopt, dan hoef je daar waarschijnlijk niet echt op te letten. Maar er zijn situaties waarbij je even moet opletten of je tampons nog wel goed zijn. Vooral als je bijvoorbeeld na een lange tijd niet ongesteld te zijn geweest weer gaat menstrueren, of wanneer je een keer een hele voorraad tampons hebt ingeslagen omdat ze in de aanbieding waren.

Als tampons beperkt houdbaar zijn, hoe lang kun je ze dan bewaren?

Tampons zijn beperkt houdbaar. Dat geldt voor zowel biologische tampons als 'gewone' tampons. Gelukkig is de bewaartijd relatief lang. Veel fabrikanten voorzien hun tampon-verpakkingen van een productiedatum en/of houdbaarheidsdatum. In dat geval is het simpel: als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kun je je tampons het beste niet meer gebruiken. Kun je geen datum vinden? Of zitten de tampons niet in de originele verpakking? Dan moet je uitgaan van een houdbaarheid van vijf jaar. Het is overigens nooit verstandig om tampons te gebruiken waarvan het plasticje beschadigd is geraakt. Zelfs een klein scheurtje kan er al voor zorgen dat er bacteriën in de verpakking binnendringen, die zo uiteindelijk dus in jouw lichaam terecht komen. Better safe than sorry!

Wat gebeurt er als je een tampon gebruikt die over datum is?  

Als je een tampon gebruikt die over datum is, dan hoef je hier niet per se last van te krijgen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je risico loopt op irritaties, abnormale afscheiding of vaginale infecties. Raadpleeg altijd je huisarts als je dergelijke verdachte symptomen ervaart bij het gebruik van tampons.

Hoe moet je tampons bewaren?

Veel vrouwen bewaren hun tampons uit gemak in de badkamer. Maar dat is eigenlijk niet aan te raden. De badkamer is namelijk een vochtige plek, waardoor zich sneller bacteriën en schimmels kunnen vormen. Bovendien kan vocht de houdbaarheid van je tampons verkorten; zeker als de luchtdichte verpakking beschadigd is. Je kunt je tampons dan ook het beste bewaren op een koele, droge plaats, zoals je slaapkamer of een gangkast.