Tips om gezond te gourmetten

Food & Recipes door michelle-den-elzen

Het is bijna kerst en dat betekent voor heel veel Nederlandse huishoudens dat het gourmetstel van zolder kan worden gehaald! Maar het betekent ook dat de eettafel straks vol met stokbrood, blokjes bakboter en heel veel sauzen staat. Niet zo’n trek in dit ongezonde eten maar wil je wél lekker gourmetten met de kerst? Volg dan onderstaande tips op om zo gezond mogelijk te gourmetten!

1. Gebruik kokosolie in plaats van boter

Omdat boter niet zo heel goed tegen enorme verhitting kan, heb je telkens een nieuw beetje nodig. Op deze manier voeg je ongemerkt een hele hoop calorieën toe aan je stukje vlees, terwijl jij ‘alleen je pannetje vet wilt houden’. Vervang daarom eens je standaard bakboter door kokosolie. Dit product kan veel beter tegen verhitting! Als je liever geen kokossmaak wilt bij alles wat je eet, kun je de geurloze variant nemen.

2. Maak je eigen sauzen

Skip die grote potten mayonaise en cocktailsaus van de supermarkt. Ze zitten bomvol suikers, zout en verzadigde vetten. Als je jouw vlees, vis of vega genoeg kruidt, heb je eigenlijk geen saus nodig. Vinden jij en jouw tafelgenoten het wel lekker? Maak dan eens je eigen sausje! Ketchup maak je gemakkelijk zelf door wat tomatenpuree, water, peper en zout en Italiaanse kruiden (zoals oregano en basilicum) te mengen. Een wit sausje kun je creëren door wat yoghurt, citroen, peper, zout, olijfolie en knoflook te mengen. (Of maak tzatziki door er nog wat komkommer en munt bij te voegen!) Makkelijk, snel en vele malen gezonder!

3. Gebruik lekker veel groente

Is de enige groente die er normaal gesproken bij jou op tafel staat een beetje ui en paprika? Je kunt zo veel meer lekkere groente toevoegen aan de gourmettafel! Denk aan paddenstoelen, courgette, zoete aardappelen, spinazie, pompoen en venkel. Ook kun je een grote schaal salade of snackkomkommertjes en snoeptomaatjes neerzetten. Meer van het zoete? Ananas is heerlijk op de grill! Ook banaan en appel doen het erg goed.

Gebruikmaken van groente is een goede tip voor veel meer recepten. Zo hebben wij voor recepten onder de 500 kcal kunnen maken.

4. Laat brood achterwege

Vind jij brood echt iets toevoegen aan jouw avondje gourmetten? Ik zelf namelijk niet. Je kunt het natuurlijk helemaal achterwege. Vind je een stukje wel lekker ter afwisseling? Bak het pas af als het gourmetstel heet is en alle andere ingrediënten al op tafel staan (zodat iedereen zich niet van tevoren al onnodig volpropt). Of maak van tevoren enkele bruschetta’s klaar waarbij je uitgaat van 1 of 2 bruschetta’s per persoon. Een salsa heb je zo gemaakt door tomaat in blokjes (zonder zaadlijst), gesnipperde rode ui, basilicum, peper en zout en goede olijfolie te mengen.

Wat doe jij om jouw avondje gourmetten minder ongezond te maken? Deel jouw tips in de comments!

Op zoek naar een lekkere, winterse salade om erbij te serveren? Probeer een van deze zes >