Wat is erythritol?

Food & Recipes door sophie-koopmans

Erythritol is een kunstmatige zoetstof met e-nummer E968. De zoetstof wordt veel gebruikt als suikervervanger in suikerarme en suikervrije voedingsproducten. Erythritol wordt vaak verkocht onder de merknaam Sukrin en is ontworpen om suiker en de daarbij behorende calorieën te vervangen voor gezonde en dieetvriendelijke alternatieven. De zoetstof is perfect om te gebruiken in taarten, cakes en andere suikervrije baksels. 

Waar wordt erythritol van gemaakt?

De suikervervanger is ontdekt in 1874 en komt van nature uit verschillende fruitsoorten zoals meloenen en peren, echter is het ook te vinden in verschillende soorten planten en groenten. Erythritol hoort tot de suikeracoholen familie. Suikeralcoholen worden ook wel polyolen genoemd en bestaan voor een deel uit suiker en voor een uit alcohol. Daarom de combinatie, suikeralcohol. Andere suikeralcoholen zijn xylitol, sorbitol en maltitol. Erythritol is de enige suikervervanger die geen calorieën bevat en daardoor uitermate geschikt is voor mensen die een bepaald dieet volgen of wegens medische redenen geen suiker mogen nuttigen zoals diabetici.

De zoetstof is op natuurlijke wijze gewonnen door middel van fermentatie. Dit maakt het dat erythritol 100% natuurlijk is. Het ontstaat door fermentatie van glucose door een gist die afkomstig is van fruitsoorten, planten en groenten. Na de fermentatie wordt het overige product gedroogd, gefilterd en gezuiverd. De uitkomst is een wittige, korrelige substantie. Net suiker, alleen is erythritol een stuk minder zoet dan suiker. Je hebt er dus iets meer van nodig. Daarentegen heeft het geen negatief effect op het lichaam dus is het nuttigen van meer erythritol geen probleem.

Is erythritol goed of slecht voor je?

Uit meerdere studies is gebleken dat erythritol volkomen veilig is in gebruik. Zelf bij inname van grote hoeveelheden zullen er geen nadelige effecten ontstaan. In 1999 werd de zoetstof al goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO en in 2003 verklaarde ook het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) de zoetstof goed. 

Hoe gezond is het voor je?

Het is goed om te weten dat de zoetstof niet schadelijk is voor je gezondheid. Erythritol is namelijk ook veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Je kunt de zoetstof dus volkomen veilig nuttigen. Het draagt bij aan een gezonde levensstijl omdat het op 100% natuurlijk wijze is vergaard, geen calorieën bevat en geschikt is voor mensen die verschillende diëten volgen. Bovendien draagt het bij aan een gezond gebit omdat het je tanden niet aantast, de zuurgraad in je mond neutraliseert en tandplak vermindert.

Erythritol vs stevia

Wanneer we het over suikervervangers hebben, spreken we vaak over stevia. Stevia is net als erythritol een natuurlijke suikervervanger die op een natuurlijk wijze is vergaard. Stevia komt uit de stevia plant en staat bekend om de bittere nasmaak. Erythritol daarentegen is geheel smaakloos en daarom nog geschikter om lekker mee te bakken.

Waar kan je het kopen?

Erythritol is te koop in de meeste natuurwinkels en online. De zoetstof wordt vaak verkocht onder de naam Sukrin en is in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je het kopen als suiker variant maar ook zit het in stropen en chocola bijvoorbeeld. 

Hoe gebruik je het?

Zoals bovenstaand beschreven kun je erythritol gebruiken als suikervervanger waardoor je er gemakkelijk mee kunt koken en bakken. Uiteraard kan je het ook als suiker gebruiken in je koffie of thee. Of je gebruikt het als zoete topping op je pannenkoeken bijvoorbeeld!

Conclusie

Erythritol is een suikervervanger op 100% natuurlijke basis en draagt bij aan een gezonde levensstijl. De suikervervanger bevat geen calorieën en is daarom makkelijk te combineren met een gezond dieet. Bovendien is het uitermate geschikt voor diabetici. Gezond en verantwoord bakken is een makkie met erythritol.