Weg met je opgeblazen buik!

Tips door aranka

We hebben er allemaal wel eens last van: je voelt je log en je hebt het gevoel dat je eruit ziet alsof je al een paar maanden zwanger bent. Het hebben van een opgeblazen buik kan heel irritant zijn, vooral als je ook pijn hebt of last van krampen. Waardoor wordt het erger, en belangrijker, wat zijn tips en tricks om het te voorkomen of te verminderen?

Probeer dit te vermijden:

  • Alle koolzuurhoudende dranken, dus ook geen light frisdrank. Al die bubbels moeten ergens heen en jammergenoeg eindigen ze in je maag.
  • Kunstmatige zoetstoffen. Die kunnen niet verteerd worden en zorgen daarom vaak voor een opgeblazen gevoel.
  • Alcohol. Naast hoofdpijn is ook je buikje niet zo blij als je een kater hebt. Dus misschien een beetje rustig aan doen met de cocktails als jij ook snel last hebt van een opgeblazen buik.
  • Als je kauwgom kauwt, slik je steeds een beetje lucht in. Al die lucht wordt opgesloten in je maag-darmstelsel en zorgt voor druk, een opgeblazen gevoel en dus een boller buikje. Uit een rietje drinken en te snel eten hebben hetzelfde effect.
  • Rauwe groenten en fruit. Ook al is dit heel gezond, krijgen veel mensen een opgeblazen buik van het eten van rauwe groenten en veel fruit. Dit komt omdat rauwe groenten moeilijk te verteren zijn. Peulvruchten, bloemkool, broccoli, spruitjes, kool, uien, paprika en citrusvruchten staan er om bekend dat ze kunnen leiden tot gasvorming. Je kunt er dus beter wat minder van eten als je hier gevoelig voor bent.
  • Ice ice baby. Het scheelt per persoon hoe goed je lichaam het kan verteren, maar voor veel mensen zorgt ijs ook voor een opgeblazen buik. Probeer eens een sorbet (gemaakt op waterbasis) of bananenijs in plaats van roomijs om te zien of je verschil merkt aan je lichaam.

Wat moet je wel doen?

  • Help je spijsvertering door meer vezels te eten. Dit kun je doen door volkoren producten te eten zoals havermout, en eet regelmatig fruit, groenten, noten en zaden.
  • Eet voedsel dat probiotica bevat. Yoghurt en gefermenteerde groenten zijn een goede bron van probiotica, gezonde bacteriën die je darmen goed doen.
  • Eet langzaam, drink genoeg en blijf in beweging.
  • Pepermuntthee, kamillethee, anijs, koriander, venkel en kurkuma (geelwortel) kunnen helpen gasvorming te verminderen.

Ik ben benieuwd, wat doen jullie om een opgeblazen buik te voorkomen of genezen? Wist je dat yoga ook heel goed helpt tegen een opgeblazen gevoel? Deze oefeningen kan iedere yoga noob doen en je buik wordt er hartstikke vrolijk van!