Zo sta jij het beste op de foto

Lifestyle & Tips door christel-gerritsen

Wie keurig elke dag Fitgirlcode volgt (good on you), weet dat ik verantwoordelijk ben voor de video’s. Een lekker veilig plekje achter de camera. Het bevalt mij prima, want zodra ik voor de camera moet staan breekt het angstzweet mij uit. Ik heb een vrij moeilijke relatie met foto’s maken. Mijn haar zit verkeerd, die onderkin is altijd present, en ik knipper nét met mijn ogen wanneer de foto wordt gemaakt. A lá, dat is voor niemand prettig. Afijn, HOE doet een normaal mens dat? Een beetje knap op de foto gaan?

Heel veel oefenen

Om te beginnen moet je voor een goede foto gewoon heel veel oefenen. Liefst voor de spiegel, zodat je goed kunt zien welke houding wel werkt en welke niet! Check vooral vanaf welke hoek je gezicht het mooist is en hoe je het charmantste lacht. Heb je een camera met een zelfontspanner? Zet die aan en hou een privé-fotoshoot. Of vraag een vriendin of zij wat kiekjes wil maken. Extra handig, want ze kan je meteen assisteren met jouw beste pose en lach. Bovendien ziet zij dingen vaak anders en valt die enorme onderkin wel mee. Er zit vaak ook een huge verschil tussen top-tot-teen foto's en varianten waar alleen je schouders en gezicht op staan. Soms is dit behoorlijk bepalend voor een goed óf slecht kiekje.

De beste houding

Qua pose zit je al snel goed als je je heupen ongeveer 45 graden naar de camera draait, je leunt op je hielen en je handen stevig op je heupen plaatst. Wat ook heel goed werkt is als je voeten naar de camera gericht zijn en jij je ene been over de andere kruist. Op die manier geef jij jezelf meer lengte, love it, en krijg je meteen een nonchalante houding. Let maar eens op; modellen, bloggers en andere Belangrijke Mensen doen dit állemaal. Maar what about die onderkin? Heb je ontzettend je best gedaan op de pose, heb je alsnog een eindresultaat mét een onderkin. En dit is razend irritant. Daar bestaat ook een heel handig trucje voor. Duw je tong tegen je gehemelte aan, zet een big smile op en die onderkin is zo, hup, verdwenen.

Groepssessie

Het leven wordt pas echt ingewikkeld als je met een groep op de foto moet. Maar voordat het angstzweet ook bij jou uitbreekt moet je bedenken dat je niet allemaal dezelfde pose moet aannemen. Een klassiek voorbeeld zijn de groepsfoto’s van bands als U2 en Metallica (echt, Google dit maar eens, dan snap je meteen wat ik bedoel). Die doen allemaal wat anders; de een kijkt naar links, de ander heeft zijn hoofd wat schuin en weer een ander staat zijwaarts naar de camera. Dit is precies wat jij ook moet doen als je met meerdere personen op de foto gaat. Speel een beetje met je haar, kijk weg van de camera of watdannook. Doe gewoon íets. Zo wordt het resultaat meteen een stuk spannender!

En met stipt op één: vergeet niet te ademen! Oja, en denk niet teveel na over het eindresultaat! Go for it!