Zoete aardappel vs normale aardappel: welke is beter?

Food & Recipes door michelle-den-elzen

Tenzij het in stamppot zit verwerkt of in de vorm van crispy frietjes komt, zul je mij geen normale aardappel zien eten. Ik hou gewoon niet zo van die melige structuur. Zoete aardappel daarentegen vind ik heerlijk: uit de oven met een beetje paprikapoeder, of gevuld met spinazie, zongedroogde tomaatjes en geitenkaas. Met mij heel veel mensen, want de zoete aardappel is booming. Ook omdat hij veel gezonder schijnt te zijn.

We zijn al jaren het volk van de aardappelen. Groente, vlees en gekookte aardappelen met jus: welke Nederlander is er nou niet mee opgegroeid? Misschien gaan we daarom tegenwoordig massaal aan de bataat (zoete aardappel), omdat de gewone onze neus uit komt. Of misschien komt het wel door de trend van gezond eten, want er wordt geclaimd dat de zoete aardappel veel gezonder is dan de gewone aardappel. Tijd voor een onderzoekje!

SWEET VERSUS REGULAR

Hoewel ze allebei aardappel heten, is het geen familie van elkaar. En dus verschillen de twee ook flink in voedingswaarde. Beide behoren tot de groep koolhydraten, en zijn dus wel hartstikke belangrijk voor je macro’s. Maar waar de zoete versie meer vitamine C bevat, mag de normale weer meer eiwitten op zijn naam schrijven. Laten we alles eens even op een rijtje zetten.

  • Zo’n oranje aardappel heeft 2 gram meer vezels , 15mg meer vezels, 0,7mg meer ijzer en 22 mg meer vitamine C per 100 gram dan de normale aardappel.
  • De zoete aardappel bevat veel betacaroteen (wat in je lichaam wordt omgezet tot vitamine A).
  • De normale aardappel wint weer op het gebied van fosfor, eiwit, magnesium en kalium.
  • De normale aardappel bevat minder calorieën (85 tegenover 96 kcal per 100 gram).

AND THE WINNER IS

Mijn conclusie: de één is niet per se beter dan de ander. De zoete aardappel heeft punten waarmee hij de tegenstander ver achter zit laat, maar de normale aardappel heeft net zo goed zijn unique selling points. Het is maar net waar je meer waarde aan hecht. Of natuurlijk wat je lekkerder vindt. Allebei zijn in ieder geval een prima bron van koolhydraten en passen goed in elk dieet!

Welke aardappel vind jij het lekkerst? En hoe eet je hem dan, gekookt, puree, frietjes of anders? Deel je recept in de comments!

Bronnen: NCBI, Voedingswaardetabel

Heb je al eens brownies met zoete aardappel gemaakt? Super lekker! Check het recept hier >