Recept: Gezonde brownies van zoete aardappel

Snack door fitgirlcode

Huh? Brownies gemaakt van zoete aardappel? Yes, jullie hebben het goed gelezen, meiden! Deze brownies, van kookwonder Elze-Mieke, bevatten onder andere zoete aardappel, en zijn een gezond alternatief voor regular chocolade brownies. Het recept is gebaseerd op een brownie-formule Rens Kroes, maar daarnaast zijn deze rakkers ook nog eens veganistisch, gluten- én lactosevrij. En het mooiste van alles is dat ze ont-zet-tend lekker zijn! Hmmm..

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in de lengte door. Bestrijk ze met een dun laagje veganistische margarine en zet ze 20 minuten in de oven of totdat ze gaar en zacht zijn. Je moet er makkelijk doorheen kunnen glijden met je mes.
  3. Laat de oven op 180 °C staan. Laat de aardappelen afkoelen.
  4. Optioneel; rooster de hazelnoten en walnoten even kort samen op een laag vuur in een koekenpan tot er een lichtbruine verkleuring ontstaat op de noten. Persoonlijk vind ik dat ze dan meer smaak afgeven. Laat kort afkoelen op een bord.
  5. Doe nu de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn. Heb je geen keukenmachine hak ze dan fijn. Leg op een harde ondergrond een theedoek en leg hierop een stuk bakpapier, leg daarop de hazelnoten, vouw het bakpapier licht dicht, de theedoek ook en sla de noten fijn met een hamer.
  6. Doe de gehakte hazelnoten in een kom, voeg het boekweitmeel, 5 flinke eetlepels cacao, gember-, vanille- en kaneelpoeder en een snufje zeezout toe en roer door elkaar.
  7. Doe de dadels in de keukenmachine tot er een pasta ontstaat. Doe de afgekoelde zoete aardappel in de keukenmachine en
    maal fijn. Voeg de dadels en de zoete aardappels samen in een kom en kneed door elkaar. Nogmaals, heb je geen keukenmachine, gebruik dan je hutspotstamper om er een mengsel van te maken.
  8. Schep het mengsel in de kom bij het meel met de specerijen en meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg.
  9. Voeg de walnoten toe aan het deeg en kneed ze erdoor.
  10. Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal, vet het in met wat veganistische margarine, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met een spatel of je handen. Ik heb geen ovenschaal gebruikt, maar ik heb van mijn mengsel gewoon een rechthoekige vorm gekneed op ingevet bakpapier.
  11. Zet 30 minuten in de oven.
  12. Prik om te controleren of de brownie gaar is, met een vork of satéprikker in het deeg. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie 10 minuten afkoelen en snijd hem in stukken.
  13. Smelt een stukje veganistische of pure chocolade in een pannetje en decoreer hiermee je brownies.

En genieten maar!

Kijk voor meer lekkere en gezonde recepten op www.elze-mieke.com en @elziemieke.tijl!

brownies