3 tips om voedsel langer vers te houden

Food & Recipes door chrismuru

Gezond eten betekent onder andere lekker verse groenten en fruit inslaan. Dat is niet zo moeilijk. Maar die verse groenten en fruit vers houden… dat is vaak nogal een uitdaging. Vol trots kom je terug van de supermarkt met allemaal gezonde dingen. Een paar dagen later doe je de koelkast open, en waar wordt je mee geconfronteerd? Beschimmelde blauwe bessen, zompige frambozen en verlepte spinazie. Je doet je best om meer fruit en groenten te eten, maar als je het kan weggooien voordat je de kans krijgt om het op te eten… dat is gewoon zonde. Daarom hieronder 3 tips om je voedsel langer vers te houden!

Met deze tips hou je vers voedsel langer vers

#1. Was groenten en fruit pas als het nodig is

Soms kan het verleidelijk zijn om producten te wassen zodra je thuiskomt van de supermarkt, met het idee om eventuele pesticiden te verwijderen. Toch is het beter om je groenten en fruit pas te wassen op het moment dat je ze gaat eten. Met name de meer kwetsbare etenswaren, zoals bessen en groene groenten, worden sneller slecht door water. En als je je etenswaren eenmaal gaat wassen, zorg dan dat je eerst je handen wast met warm water en zeep. Heb je producten die je moet pellen of schillen? Spoel deze dan eerst af, zodat er geen vuil en bacteriën van het mes op de eetbare delen worden overgebracht.

#2. Bewaar etenswaren op de juiste manier

Glazen wekpotten zijn ideaal om droge etenswaren zoals granen, pasta en rijst in te bewaren. Maar voor groenten en vruchten die je in de koelkast bewaard, kun je het beste afsluitbare kunststof bakjes gebruiken. Er zijn ook speciale herbruikbare zakjes verkrijgbaar voor groenten en fruit, zoals de bijenwasdoeken van Abeego en de GreenBags van Debbie Meyer. Daarmee kun je de houdbaarheid wel een paar dagen rekken!

#3. Check de temperatuur van je koelkast (en hou ‘m schoon!)

Zorg ervoor dat je elke maand je koelkast een goede schoonmaakbeurt geeft. Hoe schoner je koelkast, hoe minder bacteriën en schimmels! Ook de temperatuur van de verschillende compartimenten je koelkast is van belang om je voedsel langer vers te houden. Als het om vlees of vis gaat moet het compartiment natuurlijk goed koud zijn, maar fruit en groenten bewaar je beter niet té koud. Over temperatuur gesproken, er zijn ook vruchten en groenten die je beter niet in de koelkast kunt leggen. Zo kun je uien, knoflook, tomaten, avocado’s, perziken, pruimen, bananen en citrusvruchten beter op kamertemperatuur bewaren.