Dit is waarom je nooit voor de zekerheid moet plassen

Body & Health door Chloe

Je kent het wel: je moet de deur uit en gaat nog even voor de zekerheid naar het toilet. Dan hoef je straks niet als je onderweg bent zou je denken. Toch is dit niet heel handig en kan je beter wachten. Wij vertellen waarom je nooit voor de zekerheid moet plassen.

Voor de zekerheid plassen

Het lijkt zo verstandig: nog even snel naar het toilet. Anders moet je straks ineens wanneer er geen wc in de buurt is. Als jij dit regelmatig doet kan je daar maar beter mee stoppen. Gynaecoloog Anne Henderson vertelt in een interview met Good Housekeeping dat dit kan leiden tot problemen met je blaas. Zo zegt ze: ‘’De functie van onze blaas is grotendeels aangeleerd gedrag. Als je bijvoorbeeld een bepaald patroon aanleert tijdens het zindelijk worden, wordt dit automatisch gedrag en wordt dat opgenomen door het zenuwstelsel zonder dat we er ons bewust van zijn.’’

Kleine blaas

Mocht je dit nog denken: een kleine blaas betekent dus niet dat deze letterlijk klein is. Door vaak naar het toilet te gaan zonder echt te hoeven plassen leer je je lichaam dus de verkeerde behoefte aan. Dit kan er volgens Henderson zelfs toe leiden dat je blaas niet meer goed kan functioneren.

Sneller naar het toilet

Vrouwen gaan vaker voor de zekerheid plassen dan mannen. Volgens Henderson is de grootste reden hiervoor dat vrouwen vaak bang zijn te moeten op een plek waar het niet kan. ‘’Er ontstaan dan nieuwe patronen in je zenuwstelsel en in sommige gevallen kan je blaas zelfs moeite hebben met zich helemaal te vullen waardoor je steeds sneller en vaker naar de wc moet.’’ Je hoort het, het is een soort visuele cirkel waar je in belandt. Ga voortaan dus alleen naar het toilet als je ook echt moet plassen.