Suikervrije anti-plak bananencake

Food & Recipes door fitgirlcode

 

Een suikervrije anti-plak bananencake, klinkt dat niet geweldig? Ik vond van wel en daarom dook ik meerdere malen de keuken in om het perfecte recept te vinden. Naast dat die suikervrij en 'anti-plak' moest zijn, wilde ik ook dat het een recept werd dat altijd zou lukken. Honderd pogingen verder heb ik hem eindelijk gevonden! 

Deze anti-plak bananencake zonder suiker maakt één ding heel duidelijk: suikervrij eten hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Maar waarom eigenlijk zero sugar? Dat leg ik even kort uit.

Wanneer je iets zoets aanraakt met je tong, zenden je smaakpapillen een berichtje naar je hersenen: mmmm, lekker! Je lichaam verwent zichzelf vervolgens met het beloningshormoon dopamine. Terwijl dit allemaal gebeurt, is de suiker ondertussen al in je buik beland. Hier wordt het verdund door verschillende verteringssappen, waarna het vervolgens naar de dunne darm gaat. Hier beginnen enzymen elk deeltje af te breken tot glucose en fructose. En deze twee moleculen zorgen voor vervelende gevolgen.

Glucose

De glucose sluipt door de wanden van je dunne darm, hierbij triggert het je alvleesklier om de insuline af te scheiden. Insuline is een hormoon die het glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie. Dit klinkt positief maar dat is het helaas niet. Wanneer je namelijk te veel aan glucose binnenkrijgt, kan je lichaam het niet aan. Dit heeft tot gevolg dat de energieboost die je ervan krijgt slechts van korte duur is. En wat krijg je na een energieboost? Juist ja, die o-zo-bekende sugar crash! Hoogstwaarschijnlijk heb jij ook wel eens te maken met dat irritante stemmetje in je hoofd die na een cheat zegt: meer, meer, meer. Ook dat stemmetje heb je te danken aan glucose. Wanneer je namelijk veel en langdurig suiker gebruikt, kan het aantal dopaminereceptoren (stofjes die zorgen voor het overbrengen van zenuwprikkels) in je brein afnemen. Hierdoor zal je nog meer naar suiker verlangen, soms zelfs tot verslavingsachtige trekjes aan toe!

Fructose

Fructose sluipt net als glucose door de wanden van je dunne darm. Alleen stroomt het in tegenstelling tot glucose meteen je bloedstroom in, waarna het doorgaat naar je lever. Je lever werkt vervolgens hard om fructose te verteren, maar kan niet veel aan en is dus al snel overspoeld, vooral wanneer je een o-zo-bekende zoete aanval krijgt en je je niet langer kan inhouden. Als dit voor lange tijd doorgaat kan de overtollige fructose zorgen voor de groei van vetbolletjes in de lever, wat uiteindelijk leververvetting tot gevolg kan hebben. Daarnaast verlaagt fructose je goede HDL cholesterol en verhoogt het de productie van triglyceriden. Triglyceriden is het type vet dat naar de slagaders kan verplaatsen. En dit geeft een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Kortom (te veel) suiker is echt niet goed voor je. En juist daarom maakte ik deze suikervrije anti-plak bananencake!

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Prak de bananen in een kom.
  3. Smelt de kokosolie in de magnetron (30 sec.)
  4. Voeg de kokosolie en de eieren toe aan de kom met bananen en meng deze goed door elkaar. Dit kan gewoon met een vork of lepel.
  5. Doe alle overgebleven ingrediënten in de kom en roer tot er een mooi beslag ontstaat. Je kunt er eventueel voor kiezen om de noten wat kleiner te hakken.
  6. Vet het bakblik in met wat kokosolie en zet hem voor 25 tot 30 minuutjes in de oven.

Et voila, daar is jouw suikervrije anti-plak bananencake! Wil je meer ideeën voor makkelijke, gezonde recepten? Neem dan een kijkje op mijn Instagram!

 

bananencake