Is broodfruit het nieuwste superfood?

Food & Recipes door chrismuru

Heb je weleens van de broodboom gehoord? Zo niet, dan ben je zeker niet de enige; deze boom komt namelijk alleen voor in Zuidoost-Azië en Polynesië, en is nog relatief onbekend in het westen. Toch willen we er iets over vertellen. Want het zou kunnen dat de vruchten van deze tropische boom, broodfruit, het nieuwste superfood worden. En daar willen we als #FITGIRLS natuurlijk alles over weten!

Wat is broodfruit?

Broodvruchten (Artocarpus altilis) zijn (als ze eenmaal rijp zijn) ongeveer zo groot als een grapefruit en hebben een groene schil. De structuur van de vrucht lijkt op die van een aardappel, en dat is merkwaardig genoeg waar de smaak aan doet denken. Broodvruchten kunnen rauw gegeten worden als ze rijp zijn. Maar ze kunnen ook, net als aardappelen, worden gestoomd, gekookt en gebakken. Voor veel Polynesiërs is broodfruit al generaties lang een van hun belangrijkste voedselbronnen.

Superfood potentie

Hoewel broodbomen alleen kunnen overleven in een tropisch klimaat (experimenten om ze in het zuiden van Florida te kweken zijn mislukt), menen onderzoekers van de University of Britisch Columbia dat broodfruit superfood potentie heeft. Om te beginnen bevat 100 gram broodfruit gemiddeld 4 gram proteïnen en ruim 5 gram vezels. Daarnaast zijn broodvruchten een goede bron van vitamine C, ijzer, magnesium, kalium en luteïne. Dat is echter niet het enige. De onderzoekers vermaalden de vruchten tot een glutenvrije bloem, waar ze vervolgens tests mee uitvoerden. Zo ontdekten ze dat de eiwitten in broodfruit veel makkelijker te verteren zijn dan tarwe-eiwitten. Dat zou betekenen dat broodfruit een gezond alternatief zou kunnen zijn voor graanproducten; een alternatief dat ook nog eens meer vezels en aanzienlijk meer voedingsstoffen bevat.

Als je deze vrucht een keertje tegenkomt (en dat zal met de reputatie van potentiele superfood zeker gebeuren), probeer het dan eens!