“Ik heb nog nooit vlees gegeten”

Food & Recipes door chrismuru

Steeds meer mensen proberen te minderen met vlees eten of helemaal vegetarisch te worden. De een na de ander gaat om. Maar wist je dat er mensen zijn die nog nooit in hun leven vlees hebben gegeten? Ik interviewde Liza. Zij is haar hele leven al vegetarisch; het werd haar met de paplepel in gegoten. Sterker nog, haar familie heeft al vijf generaties lang geen vlees gegeten.

Ben je vegetarier of veganist?

"Vegetariër. Ik eet geen vlees, geen vis, wel zuivel. Daarbij let ik wel op wat voor producten ik koop, over het algemeen biologisch met een beter leven keurmerk met veel sterren. Veganisten eten helemaal niks waar dierlijke arbeid aan verbonden is. Dus zelfs geen honing. Dat gaat mij iets te ver. Ik ben toch wel echt heel Hollands, ik ben dol op kaas! Daarbij heeft het lichaam van nature niet alleen plantaardige, maar ook dierlijke eiwitten nodig. Zo is de mens nou eenmaal gebouwd en daar is nog geen vervanging voor gevonden. Niet echt. Voedingssupplementen hebben vaak ook een dierlijke oorsprong."

Wat is het grootste misverstand over vegetariërs?

"Dat we ongezellig zijn en altijd met voedsel en gezondheid bezig zijn. Nee hoor, ik drink in de kroeg gewoon een biertje en een schaal nacho’s is ook zó weg. Ik heb zelfs vrienden die er na jaren pas achterkwamen dat ik vegetariër ben. Gewoon nooit opgemerkt. Ze dachten dat vegetariërs van die superserieuze types waren."

Is vegetarisme nou echt zo gezond als we denken?

"Hahahaha! Dit is zo grappig. Nog maar een paar jaar geleden kreeg ik precies de tegenovergestelde vraag: geen vlees, dat is toch heel ongezond? Mijn antwoord is hetzelfde gebleven. Vegetarisch of veganistisch eten kán heel gezond zijn, maar daar moet je wel meer voor doen dan gewoon geen vlees meer eten. Je moet wel genoeg eiwitten binnenkrijgen. Net als vlees best goed voor je kan zijn als het op de juiste manier wordt klaargemaakt, hang het er bij vegetarisme vooral van af wat je er mee dóét."

Wat eet je het liefst?

"Het eten van mijn moeder! Mijn moeder kan ontzettend lekker koken. Ze heeft jaren in Italië gewoond, waar ze veel recepten heeft opgedaan die zo simpel zijn, maar zó lekker. Als mijn moeder vroeger zei dat ze ‘s avonds alleen tijd zou hebben voor ‘iets snels’ was dat voor mij altijd feest. Als ik in restaurants eet bestel ik nooit iets wat zij vroeger ook maakte, want in vergelijking met haar kookkunsten valt het altijd tegen."

Wat is dan het geheim van lekker vegetarisch koken?

"Probeer vlees niet te vervangen. Dan ga je het alleen maar missen. Probeer nieuwe recepten die niet rond vlees gecentreerd zijn. Een lekkere maaltijd zonder vlees is helemaal niet zo moeilijk samen te stellen als je denkt in smaken in plaats van de schijf van vijf of wat je gewend bent. Ik zou mijn eigen recepten ook niet kunnen maken zonder een van de centrale ingrediënten. Zie het dus als een nieuwe manier van koken."

Mis je vlees zelf dan nooit?

"Nee hoor. Ik heb het nooit gegeten, dus ik mis ook niks!"

Zou iedereen eigenlijk vegetariër moeten worden?

"Het zou natuurlijk fantastisch zijn als mensen wat beter stil zouden staan bij wat ze eten. Maar wie ben ik om voor die mensen in te vullen hoe ze dat moeten doen? Ik vond het zelf ook altijd flauw als niet-vegetariërs me probeerden over te halen om toch vlees te eten. Dat gebeurde zo vaak! Wie heeft er nou zin om tijdens het eten zichzelf de hele tijd te moeten verdedigen? Dus mij zul je niet horen zeggen dat iedereen dezelfde keuzes zou moeten maken als ik. Zolang we je bewust nadenkt over wat je eet en wat voor jou het beste is, doe je het heel goed!"

Heb je een lekker vegetarisch recept voor ons om te proberen?

"Ja! Een van die lekker snelle recepten van mijn moeder: tagliatelle met geraspte courgette. Fruit twee of drie tenen geperste knoflook in een wok met ruime boter. Rasp twee courgettes en wok dit mee tot het gaar is. Voeg daar een half pak gekookte tagliatelle aan toe, peper en parmezaanse kaas en klaar! Superlekker dit."