Zo gaat Roos om met haar eetbuien

Tips door roos-hijwegen

Hi lieve Fit Girls! Net als jullie ben ik bezig met mijn fit journey en het bevalt me ontzettend goed! Ik voel me gezonder, energieker en voel me een stuk zekerder over mezelf. Ik weet wel zeker dat het te maken heeft met dat mijn gezonde leefstijl supergoed gaat op dit moment. Helaas heb ik soms tegenslagen. Zo heb ik vaak nog ontzettend last van eetbuien. Gelukkig merk ik dat ik daar steeds beter mee om kan gaan! Hoe ik dat doe? Dat ga ik je vandaag vertellen! Wel moet ik erbij vertellen dat dit puur persoonlijk is, en wat voor mij werkt, hoeft niet voor iedereen te werken. Maar misschien zijn dit goede tips zodat jij ook met je eetbuien om kan gaan. 

Wanneer komt een eetbui op?

Om met je eetbuien om te kunnen gaan is het belangrijk om te bedenken wanneer ze bij jou op komen. Ik heb zelf een paar situaties of momenten op een dag waar mijn maag zich voordoet als een bodemloze put. Bijvoorbeeld, bij mij komt een eetbui vaak op als ik me verveel, of als ik weet dat ik iets moet doen waar ik totaal geen zin in heb.

Daarnaast krijg ik vaak een eetbui nadat ik een maaltijd heb gegeten, meestal is dit na de lunch. Aangezien ik dan toch al lekker zit te eten, grijp ik dan ook makkelijk naar een extra rijstwafel. Of twee. Waarom geen koekjes als ik toch bezig ben? Paar minuten later lig ik met een enorm schuldgevoel en een nog grotere food baby op de bank. Dat vind ik nog het irritantste aan eetbuien: ze voldoen nooit, maar je gaat je er wel rot over, en van, voelen.

Dan hebben we natuurlijk ook nog de ontzettend geliefde (kuch) menstruatie. Als ik ongesteld moet worden, heb ik koekjes nodig. En chocolade. Veel. Ik geef toe, dit zijn de eetbuien die ik (nog) niet echt onder controle heb. Maar ja, deze eetbuien vind ik persoonlijk ook minder erg. Het is dan namelijk niet raar dat die eetbuien op komen. Als ik merk dat ik naast eetbuien nog meer PMS signalen afgeef, weet ik dat ik maar beter kan toegeven aan dat stuk chocola.

Mijn strategieën

Nu je voor jezelf bent nagegaan wanneer bij jou eetbuien opkomen, kan je gaan kijken hoe je met zo om kan gaan. Als er iets is wat ik heb gemerkt, is dat je het gevoel van eetbuien niet (of nauwelijks) kan voorkomen. Ik niet in ieder geval. Als je dat wel kan, heb ik heel veel respect voor je, geef me dan alsjeblieft al je tips.

Als ik merk dat ik wil eten omdat ik me verveel of om me af te leiden van die enorme stapel van uitgesteld werk, ga ik na of ik echt honger heb, of dat het mijn verveling is die om de hoek komt kijken. Ik drink dan vaak water (helpt echt!), en ik ga na wanneer ik voor het laatst iets heb gegeten en wat dat dan was. Als ik bijvoorbeeld een uur geleden nog een goed gevulde bak havermout naar binnen heb gewerkt, weet ik dat mijn maag echt niks meer nodig heeft. Dan vertel ik mezelf altijd dat het zonde is van mijn harde werk (en geld) en dat ik me alleen maar slecht ga voelen als ik toegeef aan die eetbui. Ga dus na wat voor jou de redenen zijn om niet toe te geven aan die eetbui. Waarom heb jij besloten om te beginnen met jouw fit journey? Herinner jezelf hier aan.

Na de lunch vind ik het altijd heel lastig om te stoppen met eten. Ik denk dat dit moment voor mij ook de grootste uitdaging is.  Sinds ik ben begonnen met mijn healthy lifestyle, heb ik met mezelf afgesproken te lunchen als ik honger heb. Sommige dagen is dit 12 uur , andere dagen pas 3 uur 's middags. Als ik lunch, heb ik dus ook echt honger. Ik heb dan snel het idee dat mijn lunch niet voldoende vult en ga ik daarna snel snaaien. Ontzettend zonde, want ik zorg er altijd voor dat ik lekker lunch, terwijl de snacks die ik eet tijdens een eetbui niet altijd per se lekker vindt. Omdat ik dit inmiddels weet van mezelf, ben ik langzamer gaan eten. Het duurt immers even voor je eten je maag heeft bereikt en je echt door krijgt dat je iets hebt gegeten. Daarom leid ik mezelf ook af na de lunch, door kleine dingetjes te doen zoals mijn social media checken. Daardoor krijgt mijn lichaam even wat tijd om je eten te processen, en heb ik minder behoefte om te snacks!

Soms geef ik ook gewoon toe aan mijn eetbuien. Als ik bijvoorbeeld het idee heb dat ik heel veel zin heb in koekjes en ik loop (geheel toevallig natuurlijk) in een supermarkt, mag ik van mezelf ook koekjes halen. Wat ik dan wel altijd met mezelf af spreek, is dat ik dan haal waar ik écht heel veel zin in heb. Vaak merk ik dan dat ik eigenlijk in niks specifieks zin heb. Dan merk ik dat ik toch niet zo veel zin heb in eten als ik dacht, en is het makkelijker om met die eetbui om te gaan!

Als ik dit zo schrijf, besef ik me dat het lijkt alsof ik mentaal heel sterk ben en dat die eetbuien een eitje voor me zijn. Ik moet toegeven dat dat totaal niet het geval is. Als ik toegeef aan mijn eetbuien, eet ik ook meteen voor drie moederberen. Ik eet dan zoveel, dat ik me daarna ziek voel. Dus ik begrijp de hele struggle rondom eetbuien, al lijkt het nu alsof het heel makkelijk voor me is. Het enige wat ik kan zeggen: it's a long way down, maar het is mogelijk! Begin met boodschappen doen voor een hele week, zodat je niet langs alle verleidingen in de supermarkt hoeft te lopen en dat alles wat je in huis hebt gezond is. Als een rijstwafel met pindakaas en banaan het ergste is dat je kan eten, is het dan echt een eetbui te noemen? Het vult in ieder geval beter dan een reep chocola. Dus hou je hoofd omhoog en ga door met jouw healthy lifestyle, die eetbuien tackle je wel! Als je vragen hebt, of motivatie nodig hebt, laat het achter in de comments! Ik help je graag!

Begin klein: vervang een ongezonde eetbui voor een gezonde! >

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!