RECEPT: zo maak je een gezonde carrot cake

Snack door Chloe

Ben jij ook gek op tussendoortjes? Wij in ieder geval wel. Het liefst snoepen we de hele dag door op de redactie, maar echt goed voor ons is dat natuurlijk niet. Daarom zijn we altijd op zoek naar receptjes voor gezonde tussendoortjes. Vandaag delen we een heerlijk recept voor een gezonde carrot cake.

Gezonde carrot cake

Een worteltaart is het perfecte tussendoortje als je zin hebt in een lekkere snack. Het is niet alleen gezond, maar stilt ook nog eens je hongergevoel. Ideaal dus als je lekkere trek hebt. Daarbij kan je dit recept rustig op een luie zondag maken en er de rest van de week genieten. 

Wat heb je nodig?

Voor de cake:

  • 1 sinaasappel
  • 140 gram rozijnen
  • 125 milliliter zonnebloemolie
  • 115 gram volkoren bloem
  • 1 theelepel pakpoeder
  • 1 theelepel bakzout
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 140 gram donkere basterdsuiker
  • 280 gram fijn geraspte wortel
  • 2 eieren
  • 115 zelfrijzend bakmeel

Frosting:

  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram kwark
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • ½ theelepel sinaasappelrasp
  • 1 ½ theelepel citroensap

Zo maak je een gezonde carrot cake

  1. Verwarm de oven vast voor op 160 graden. 
  2. We beginnen met de cake. Rasp de sinaasappel en pers hier 3 eetlepels sap uit. Doe de rozijnen nu in een kom en giet het sinaasappelsap hier overheen. Laat dit nu even weken.
  3. Pak een springvorm of bakblik en vet deze in. Bekleed de bodem vervolgens met bakpapier.
  4. We gaan nu beginnen aan het beslag. Meng de bloemsoorten met een theelepel bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  5. Pak één van de eieren en splits het eiwit en het eigeel. Doet het eiwit in een kommetje en het eigeel in een grotere kom. Het resterende ei voeg je bij het eigeel. Voeg hierna de suiker toe. Klop het mengsel nu op tot het schuimt en dik wordt. Giet vervolgens geleidelijk de olie erbij en blijf ondertussen goed roeren. 
  6. Voeg nu het bloemmengsel geleidelijk bij terwijl je blijft roeren. 
  7. Roer de wortel en de rozijnen door het mengsel heen, vouw het eiwit erdoor en giet het in het bakblik of springvorm. 
  8. Bak de cake nu voor 50 tot 60 minuten. Kijk met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake hierna afkoelen.
  9. Ondertussen gaan we verder met de frosting. Roer de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappelrasp door elkaar. Hierna roer je ook het citroensap erdoor. 
  10. Smeer de frosting nu over de carrot cake. Snijd nu in plakken van gewenste dikte en bewaar de cake in de koelkast.