Uit deze voeding haal jij je vitamines
"Eet je bord leeg, daar word je groot en sterk van" - dat was vast een van de manieren waarop jouw ouders ervoor wilden zorgen dat je vroeger genoeg vitamines binnenkreeg. Ze hadden geen ongelijk, want uit voeding haal je een helemaal vitamines! Wil jij niet gelijk aan de supplementen, maar wel zeker weten dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt? Deze voeding kan je daarmee helpen!
Naast dat vitamines ervoor kunnen zorgen dat je je de day after een avondje stappen wat frisser voelt dan normaal, is het ook gewoon belangrijk om je gezond en energiek te voelen. In totaal zijn er dertien verschillende soorten vitamines: A, B (8 soorten), C, D, E en K. Maar uit welke alledaagse voedingsmiddelen haal je deze vitamines en waar zijn ze goed voor?
Vitamine A
Vitamine A zorgt voor een gezonde huid en ogen, maar is daarnaast ook erg belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefselstructuur van de huid. Een tekort kan zorgen voor huidproblemen en dof haar. Naast dat vitamine A in dierlijke producten zit, produceert je lichaam het ook zelf vanuit plantaardige producten.
Voedingsmiddelen: Banaan, bloemkool, eieren, mandarijnen, margarine, sinaasappels, spitskool, vis, vlees, vleeswaren, wortelen en zuivel.
Vitamine B
In totaal zijn er acht soorten vitamines B: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12. De verschillende vitamines B hebben allemaal eigen functies:
- B1: verbranding van koolhydraten uit voeding voor meer energie
- B2: bescherming van de ogen tegen zonlicht en het gezond houden van huid en haar
- B3: goede werking van het zenuwstelsel en het bevorderen van de energieproductie
- B5: opbouw en afbraak van de drie macro's en de vorming van hormonen
- B6: vorming rode bloedcellen, opbouw DNA en opbouw en afbraak eiwitten
- B8: ontwikkeling van huid en haar, vorming van vetzuren en de energieproductie
- B11: opbouw DNA, opbouw en afbraak eiwitten en verkleinen kans op hart- en vaatziekten
- B12: opbouw DNA, opbouw en afbraak eiwitten en aanmaak rode bloedcellen
Voedingsmiddelen: Aardappelen, abrikoos, banaan, broccoli, bruin (volkoren)brood, eieren, graanproducten, halvarine, kaas, melkproducten, noten, sojabonen, spinazie, spruitjes, vis, vlees, watermeloen en wortelen.
Vitamine C
Wanneer je voldoende vitamine C binnenkrijgt, dan zorgt dat voor een goede vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van weerstand. Zodra er een tekort aan dit vitamine is, heb je grotere kans dat je ziek wordt en dat wondjes minder snel helen.
Voedingsmiddelen: Aardbeien, ananas, basilicum, bessen, bieslook, bloemkool, boerenkool, broccoli, cayenne peper, chilipoeder, gele paprika, kiwi, kruidnagel, mango's, papaja, peterselie, rodekool, rozemarijn, sinaasappel, spruitjes, tijm en tomaten.
Vitamine D
De belangrijkste vitamine voor het behoud van en stevige botten is vitamine D. Naast dat deze vitamine uit voeding wordt gehaald, kan je lichaam het ook zelf produceren en wordt het uit zonlicht gehaald. Een goede manier om vitamine D tot je te krijgen, is dus door lekker te gaan wandelen in de buitenlucht! Wanneer je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan dit zorgen voor botontkalking en verzwakking van spieren.
Voedingsmiddelen: Bak- en braadvetten, champignons, halvarine, gekookt ei, kaas, margarine, noten, peulvruchten, rundertartaar, sinaasappelsap, sojamelk en vette vis (haring, makreel, tonijn en zalm).
Vitamine E
Niet alleen vitamine C zorgt voor een beter afweersysteem, ook vitamine E werkt hieraan mee. Daarnaast verkleint vitamine E ook de kans op hart- en vaatziekten en gaat het ouderdom tegen. Een tekort aan vitamine E komt vrij zelden voor, maar kan leiden tot bloedarmoede.
Voedingsmiddelen: Amandelen, appel, avocado, boerenkool, broccoli, bruin (volkoren)brood, noten, olijven, papaya, pindakaas, rode paprika, snijbieten, spinazie, zaden en zonnebloemolie.
Vitamine K
Voor een goede bloedstolling en de aanmaak van botweefsel heb je voldoende vitamine K nodig, maar ook om de botten en tanden sterk te houden. Het lichaam maakt in de dikke darm zelf deze vitamine aan, maar daarnaast is het net als de andere vitamines ook te vinden in bepaalde voeding.
Voedingsmiddelen: Andijvie, appel, banaan, boerenkool, broccoli, doperwten, eieren, kaas, kwark, melk, sinaasappel, spinazie, vlees, yoghurt, zeewier, zonnebloemolie en zuurkool.
Uit welke producten haal jij jouw meeste vitamines?
Bron: Gezondheidsplein, Vitamine Info, Voedingscentrum
Liever weten hoe je invulling kan geven aan je macro's? Met deze lijst aan voedingsmiddelen die veel van een macro bevatten, moet dat zeker goed komen!
Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me op Instagram op @resyvanrooijen.