Waarom je als een malle naar het zwembad moet rennen

Fit & Training door fitgirlcode

Soms zijn er dagen dat je je sportschoenen het liefst in de openhaard wil smijten, en je op het punt staat je sportabonnement aan je bejaarde buurvrouw te doneren. We have all been there. Als Fit Girl is het de kunst om je workout zo innovatief en leuk mogelijk te maken! Naast je traditionele gym bezoekje en het wekelijkse rondje Kralingse Plas zijn er nog tonnen andere mogelijkheden om aan je sportieve trekken te komen. Nu het zomer is, is het tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan een van mijn favoriete sporty activities. Tover je bikini’s tevoorschijn dames, het is tijd voor een duik!

Pre's voor je body

Zwemmen is beregezond. End of story. Maar wat is er nu eigenlijk zo chill voor je lijf aan baantjes trekken in het plaatselijke zwemparadijs? Een paar dikke pre’s op een rij!

  • Je traint je hele lichaam. Net zoals bij andere sporten waar je langdurig achter elkaar bezig bent, verbrand je tijdens je bezoekje aan het zwembad een plezante dosis vetten. Wanneer je zwemt gebruik je namelijk al je spieren. Dit betekent dat het totale lichaam in beweging is en wordt getraind. Je spiermassa neemt toe en dit bevorderd de vetverbranding. Bovendien verbrand je tijdens het zwemmen zelf tussen de 500 en 700 calorieën per uur.
  • Verminderde druk op je gewrichten. Je spieren zullen je een sportief uurtje in het zwembad véél meer in dank afnemen dan een workout op ’t droge. Why? De bewegingen die je in het water maakt zorgen voor lichamelijke ontspanning, wat waanzinnig is voor stijve spieren, en eventuele schade voorkomt (die je bij bijvoorbeeld fitness wél kan oplopen).
  • Over ontspanning gesproken… Ik voel mezelf altijd heerlijk zen als ik dobberend door de stroomversnellingen van het warme bad glij. Geen idee waar ik het over heb? Dan heb je duidelijk een hoofdstuk van je jeugd geskipt (nooit te laat om te leren trouwens). En niks is minder waar, uit onderzoek blijkt dat zwemmen stress vermindert. Workout en relaxation in één? Yes please!
  • Je traint continu je ademscapaciteit, waardoor je steeds langer én sneller zal kunnen zwemmen. En zo’n goede adamscapaciteit is niet alleen chil in het water! Ook tijdens je dagelijkse fietstocht naar kantoor, de struggle met de trap naar de 5e verdieping, en je wekelijkse hardloopuurtje zal je verschil merken. Mooi meegenomen dus…

Ready to swim? Tips & tricks!

Mocht je je nu willen wagen aan een middagje plonzen (doen!), zijn dit nog wat nuttige tips en ideeën!

  • Wissel af van zwemslag. De borstcrawl is een waanzinnige oefening om je biceps te trainen, en je kan door de rugcrawl zónder armslag uit te voeren je beenspieren aan te tand voelen!
  • Probeer zwemslagen zoals de schoolslag met alleen je armen óf benen uit te voeren, daardoor train je toch specifieke spieren!
  • Glijbanen, kinderachtig? Ben jij gek. Probeer binnen een kwartier zo vaak mogelijk naar beneden te glijden. Trap op, naar beneden, trap op, and so on… Super workout (wel uitkijken voor gladde vloeren!)
  • Ik vind een badpak persoonlijk heel relaxed om in te trainen. Het zit comfortabel en je voorkomt spontane peek-a-boos. Mocht je nu vaker een uurtje zwembad mee willen pakken? Een badmuts ziet er misschien ietwat knudde uit, je beschermt wél je haar tegen chloorschade en 't houdt je lange lokken lekker weg uit je gezicht. Handig dus!

Overtuigd? Lekker bezig! Hijs jezelf als de wiedeweerga in je zwemoutfit en kweek in no-time een killerbody. Mocht de regen nou eens uitblijven en het zonnetje schijnt, dan kan je natuurlijk ook je baantjes trekken in een meer/buitenzwembad/zee (kijk wel uit voor de stroming). En dan pak je ook nog 'is een gezond kleurtje mee!