Waarom je beter geen push-ups vanaf je knieën kunt doen

Fit & Training door chrismuru

Wanneer je als beginner nog geen volledige push-up kunt doen, krijg je vaak het advies om te beginnen met push-ups vanaf je knieën. Dat klinkt op zich wel logisch. Je traint daarmee nog steeds je armen, schouders en borst, maar de verplaatsing van je lichaamsgewicht maakt de push-ups net even makkelijker. Toch kun je beter geen push-ups vanaf je knieën doen.

Waarom push-ups vanaf je knieën geen goed idee zijn

Push-ups vanaf je knieën uitvoeren doet in de meeste gevallen meer kwaad dan goed. Waarom? Nou, als je begint om de oefening vanaf je knieën uit te voeren, is het heel makkelijk om soort van vast te slijten in dat patroon.

Een push-up is bovendien niet alleen maar een oefening voor je bovenlichaam, maar voor je hele lichaam. Voor een correct uitgevoerde push-up moet je niet alleen voldoende kracht in je armen hebben om je lichaam van de grond te krijgen, maar ook een sterke core om je onderrug en heupen te ondersteunen. Ook je heupstabiliteit is afhankelijk van je core, evenals van je bilspieren. Al die spiergroepen moeten met elkaar samenwerken. En dat lukt simpelweg niet als je push-ups vanaf je knieën uitvoert.

Het is beter om jezelf geen verkeerde techniek en vorm aan te leren. Start vanaf het begin met een solide basis – daar heb je (zeker op de lange termijn) veel meer aan.

Maar wat als ik nog geen volledige push-up kan uitvoeren?

De basis van een correcte push-up is een plank, dus dat oefenen is een uitstekend begin voor wie wil leren om push-ups te doen (dit is waarom planken goed voor je is, mocht je dat nog niet weten). Begin met een plank-houding op je handen en tenen en hou die zo lang als je kunt vast. Als je dat elke dag even doet, zul je al snel merken dat je het steeds langer vol kunt houden. Wissel planken op je handen af met planken op je onderarmen. Het zal niet lang duren voordat beide plank-variaties je makkelijk af gaan (wil je nog een stapje verder gaan, experimenteer dan eens met deze 8 planking varianten!). Oké, probeer nu eens om vanuit een plank-houding op je handen je ellebogen licht te buigen. Als de vloer nu nog iets te ver verwijdert lijkt van je voorhoofd, probeer dan eens om de vloer dichter naar je voorhoofd te brengen. Dit kun je doen door een plank-houding met je handen op het aanrecht, op een stoel of een dressoir. Buig je ellebogen recht naar achteren en laat je zakken, waarna je jezelf omhoog duwt door je armen weer te strekken. Als dat je makkelijk af gaat, dan ben je klaar voor een volledige push-up op de grond. Daarbij is het van belang dat je je core geactiveerd houdt en je ellebogen recht naar achteren wijzen; niet zwabberen!

Tot slot

Voorkom dat je jezelf verkeerde technieken aanleert en begin met de juiste vorm. Op die manier pak je meteen de juiste spiergroepen aan en leg je een goede basis. Voor je het weet kun jij volledige push-ups doen!