Zo lang kun je deze verschillende groentes bewaren

Food & Recipes door michelle-den-elzen

Een paar jaar geleden kocht ik altijd groots in op de markt op zaterdag. Voor de hele week groente halen: ideaal en hartstikke voordelig! Maar toch werd goedkoop duurkoop, want soms kon ik broccoli al na een paar dagen weggooien omdat hij helemaal geel was geworden. Zonde! Maar wat bleek? Ik bewaarde mijn groenten allemaal buiten de koelkast, terwijl ze in de koelkast veel langer vers blijven. Ik ging op zoek naar een hele hoop verschillende groentes en hun beste bewaaradvies. 

Aardappelen

Bewaren: op een droge, donkere plaats

Hoe lang: ongeveer 3 à 4 weken

Andijvie

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: enkele dagen

Artisjok

Bewaren: in de koelkast (in een vochtige theedoek gewikkeld)

Hoe lang: enkele dagen

Asperges

Bewaren: in de koelkast (in een vochtige theedoek)

Hoe lang: ongeveer 1 à 3 dagen

Aubergines

Bewaren: op een donkere, koele plaats (buiten de koelkast)

Hoe lang: ongeveer een week

Bietjes

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: enkele weken (als je rauwe bietjes hebt, dan)

Bloemkool

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer 4 dagen

Boerenkool

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: enkele dagen

Bosui

Bewaren: op een koele, droge plaats (buiten de koelkast)

Hoe lang: maximaal een week

Broccoli

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer 1 week

Chinese kool

Bewaren: in de koelkast (in een open plastic zak in de groentela)

Hoe lang: een week

Courgettes

Bewaren: op een koele plaats (buiten de koelkast)

Hoe lang: een week

Knoflook

Bewaren: op een droge, donkere plaats

Hoe lang: enkele weken

Komkommer

Bewaren: op een donkere, koele plaats (buiten de koelkast)

Hoe lang: ongeveer een week (komkommers in folie zijn langer houdbaar)

Maïs

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer 3 dagen (in folie)

Paddenstoelen

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer 2 à 3 dagen

Paprika

Bewaren: op een koele plek (buiten de koelkast!)

Hoe lang: een week

Peultjes

Bewaren: in de koelkast (in een plastic zak met gaatjes)

Hoe lang: enkele dagen

Pompoen

Bewaren: een koele plaats

Hoe lang: enkele maanden (mits de pompoen ongesneden is. Gesneden pompoen is een week in de koelkast houdbaar.)

Prei

Bewaren: in de koelkast of een koele, droge plaats

Hoe lang: ongeveer 2 à 3 weken

Radijs

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer een week

Sla

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: ongeveer 1 dag

Sperziebonen

Bewaren: in de koelkast (in een plastic zakje)

Hoe lang: enkele dagen

Spinazie

Bewaren: in de koelkast

Hoe lang: 1 à 2 dagen

Spitskool

Bewaren: een koele plek (buiten de koelkast)

Hoe lang: enkele dagen

Spruitjes

Bewaren: in de koelkast (groentela)

Hoe lang: ongeveer 2 à 5 dagen

Tomaten

Bewaren: op een koele plek (buiten de koelkast)

Hoe lang: ongeveer een week

Uien

Bewaren: op een droge, donkere plaats

Hoe lang: enkele weken

Witlof

Bewaren: in de koelkast (in het donker blijft hij mooi wit)

Hoe lang: ongeveer 5 dagen

Wortelen

Bewaren: in de koelkast (groentela)

Hoe lang: als je het loof er direct afhaalt, blijven worteltjes zo'n week goed

Zoete aardappel

Bewaren: op een droge, donkere plaats

Hoe lang: ongeveer een week

Zo, nu ben jij goed voorbereid en vergaan jouw groentes nooit meer! Mis je een bepaalde groente? Laat het weten in de comments, dan ga ik op zoek naar het juiste bewaaradvies en voeg ik hem toe aan het lijstje! :) 

Bekijk deze hacks eens om voedselverspilling tegen te gaan! Zo droogt jouw kaas nooit meer uit en wordt jouw melk minder snel zuur >

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.