Recept: Shakshuka

Food & Recipes door nadine FG

Favoriete gerechten hebben we allemaal. Ik heb een favoriet gerecht wat ik altijd eerst drie keer moet zeggen, voordat degene wie ik probeer te overtuigen, het kan uitspreken op een manier die voor mij in de buurt komt van acceptabel. Shak-shu-ka. Het spreekt misschien niet direct tot de verbeelding als je het nog niet eerder hebt gehoord. Dat geeft niet en daar gaan we nu verandering in brengen.

Wat heb je?!

Shakshuka is een gerecht wat veel wordt gegeten in het Midden-Oosten. Onze eerste ontmoeting vond plaats in Israël. Ik was in Tel Aviv en werd getipt. "Dit moet je écht eten, omdat het typisch Israëlisch is en hé je bent in Israël én omdat het heel erg lekker is". Dat tweede zou ik zelf wel even gaan beoordelen. Daar vind ik mijzelf tenslotte nogal kundig in. Zo gezegd, zo gedaan. En het klopte. Shakshuka is typisch Israëlisch én belachelijk lekker!

Back in town

Eenmaal thuis wil ik altijd maken waar ik op reis zo intens van heb genoten. Shakshuka stond met stip op één om in mijn eigen keuken te maken. Meerdere versies hebben in mijn pannen geprutteld. Ik heb het internet en verschillende kookboeken erop nageslagen en de meningen over de beste versie van shakshuka lijken nogal verdeeld. Ik kookte, ik proefde en ik stuurde bij. Ik kookte weer, liet iemand anders proeven en stuurde weer bij. Tot ik, met gepaste trots, mijn eigen versie van mijn geliefde gerecht vandaag kan presenteren. Doe er je voordeel mee en geniet er alsjeblieft van. Thank me later ;)

Shakshuka voor 2 personen:

 • 1 rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode paprika
 • 1 rode peper
 • 1 theelepel gemalen komijnzaad
 • halve theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 10 gram platte peterselie, fijngehakt
 • 50 gram feta
 • 2 biologische eieren
 • Peper & zout
 • Hummus (hoe meer, hoe beter)
 • Olijfolie om in te bakken

Recept

De bereidingstijd van dit gerecht is zeer kort dus zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan.

 1. Snijd de rode ui en rode paprika in blokjes. Pers de knoflook uit. Snijd de rode peper in tweeën en ontdoe de helft van de rode peper van de zaadlijsten en pitjes.
 2. Verwarm ongeveer een eetlepel olijfolie in een diepe koekenpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak deze kort mee. Daarna volgt de rode paprika die je, net als de knoflook en peper, kort meebakt.
 3. Na ongeveer 2 minuten voeg je de specerijen toe: de komijn en de gerookte paprikapoeder. Dit kruidige goedje is de basis van je shakshuka.
 4. Hierna kunnen de tomatenblokjes en de lepel tomatenpuree erbij. Even roeren en dan kunnen we starten met het leukste gedeelte: de eieren!
 5. De eieren ga je pocheren in de saus. Je maakt een kuiltje met je lepel en hierin breek je het ei. Maak nog een kuiltje en breek hierin het tweede ei. Vervolgens plaats je een deksel op de pan en blijf je alert, want de eieren zijn het lekkerst als ze niet keihard gekookt zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten, maar houdt het in de gaten door regelmatig voorzichtig met de achterkant van een lepel tegen de dooier te duwen.
 6. Haal de pan van het vuur en verdeel het gerecht over twee borden. Verkruimel de feta boven de borden en maak af met de peterselie.
 7. Serveer de hummus erbij of erop, hierin kan je niet fout gaan. Zoiets als teveel hummus serveren bestaat niet.

Shakshuka recept

Je kan de shakshuka ook direct uit de pan serveren of, nog leuker, maak het in kleine pannetjes, zodat iedereen zijn eigen portie in een pannetje heeft! Hoe je het ook doet, dat maakt niet zoveel uit, áls je het maar een keer maakt, want het zou ongelooflijk zonde zijn als je deze voltreffer aan je neus voorbij laat gaan. Enjoy!

Kijk hier voor meer van dit soort heerlijke recepten, of ga naar Fitshe voor al jouw sportmaaltijden.